2017-09-26

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje [könyv vs sorozat]

Fülszöveg:
A regény – egy orwelli ihletésű disztópia – egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság – a jövő Amerikája? – szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat – sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ…
A regényt 1986-ban Nebula-díjra és Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat.
A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.

Könyvinformációk:
Kiadó: Lazi Kiadó
Eredeti megjelenés éve: 1985
Első magyar megjelenés éve: 2006
Oldalszám: 366 oldal
ISBN: 9637138838
Fordította: Mohácsi Enikő

Véleményem:
A Mini-Könyvklub 8. fordulója miatt olvastam ezt a könyvet. A többiek véleményét ITT olvashatjátok el Ti is. Olvasás után pedig konkrétan ürességet érzek, mert még többet olvastam volna erről a világról, a szokásokról, a miértekről. Ezt pedig nem negatívumként mondom, mert nekem hatalmas kedvenc lett ez a könyv, eddig benne van az idén olvasott Top 5 legjobb könyvek között. A könyvet és a sorozatot szinkronba néztem és bevallom, hogy voltak mélypontok a könyvben, mikor azt mondtam, hogy nekem ez sok és nem folytatom. Viszont a sorozat végig fenntartotta az érdeklődésem, és csak amiatt olvastam tovább a könyvet, mert mindig vártam, hogy mikor érek ahhoz a részhez, amit a sorozatban láttam. Ez az értékelés pedig most a könyvet és a sorozatot fogja összehasonlítani, vagyis csak megpróbálom ezt megtenni.

Történet:
A könyvben:
Egy nagyon sokkoló történetet kaptam, amiben a nők csupán tárgyak. A népesség elkezdett csökkenni, ezt pedig annak tudják be, hogy Isten így súlyt le az emberekre, mert sokan elhagyták a hitüket. A szülni képes nőket átnevelik a Vörös központban, majd beosztják őket olyan házaspárok mellé, ahol a nők nem képesek erre. Így lesznek szolgálólányok, akik Istent szolgálják azzal, hogy gyermekeket hoznak világra az ő nevében. Minden ilyen nőnek átmossák az agyát, hogy ne lázadjon fel a rendszer ellen és tegye a dolgát: essen teherbe és szüljön. A legtöbb szolgálólány pedig bele is törődik a sorsában, de mindig vannak olyan elemek a rendszerben, akik nem illenek bele és belülről bomlasztják. Az olyan nők pedig, akik nem képesek szaporodni azt a vegyi hulladékkal szennyezett Telepekre küldik. Aki pedig a rendszer ellen valami bűnt követettet el, legyen az árulás, szembeszegülés, vagy egyszerűen nemi identitászavar, azt a Falra küldik.

Mire már kezdtem volna megszokni ezt a totalitárius rendszer, és hogy a nőknek nem sok beleszólása van a dolgok alakulásában vége lett az egésznek. Aztán jött a meglepetés, a könyv legutolsó fejezete. Először azt hittem az valami függelék, de kiderült, hogy szerves része a történetnek. Olvasás közben sokszor éreztem, hogy nem tudom merre járok az időben, és az események is csak úgy random, nem pedig egymást követően érkeznek. Ez az elején nagyon zavart, de az utolsó fejezet… az utolsó fejezet a kulcsa mindennek, hogy miért is volt a kavarodás a történetben.

A sorozatban:
A történet szinte ugyanaz, mint a könyvben, mégis vannak olyan részek, amiket megváltoztattak vagy nem olyan sorrendben jönnek egymás után, ahogy a könyvben. Emiatt kicsit érthetőbb, mert mint már említetted, a könyvben random ismertem ki a régi és új világot, itt pedig szépen sorba van téve. Ami miatt fáj a szívem, hogy sok olyan rész volt, ami teljesen máshogy volt a könyvben, mint a sorozatban. Több személyek fel voltak cserélve, egy személy helyett ketten követtek el fontos jeleneteket. Ami viszont a legnagyobb különbég azok a karakterek. A vége pedig… azt inkább szóra sem méltatnám. Sajnos pont a legjobb rész maradt ki belőle, és Moira is egészen más befejezést kapott.

Karakterek:
A könyvben:
Igazán a könyvben csak egy szereplőnek az életét követhettem végig ez pedig Fredé volt. Fredé, így hívják azt a szolgálólányt, akin keresztül megismertem azt a szörnyű rendszert, amiben élt. Nagyon furcsa kapcsolat alakult ki irányába, mert néha imádtam, máskor pedig csak azt kérdeztem tőle, hogy miért? Miért hagyta olykor magát, máskor pedig kiállt magáért. Talán félt, és megtört, néha viszont szárnyra kapott egy – egy titokban információmorzsa hallatán. Én inkább a lázadó, mint a beletörődő Fredét kedveltem meg, hiszen abban több volt az élet.
A másik kedvenc karakterem Moira volt, akit inkább a múltbeli események által ismertem meg. Ő egy igazi lázadó, aki mindig a kiutat keresi, és sosem törődik bele a rendszerbe, amit rá akarnak erőltetni. Így a visszaemlékezésekben rengetegszer olvastam arról, hogy próbált megszökni a Vörös központból, hogy lázadt apróbb tettekkel, és végül azt is megtudtam, hogy miként élt nem szolgálólányként a társadalomból kivetve, mégis benne élve.

A sorozatban:
Nos, ezzel voltak a legnagyobb gondjaim. Fredé sokkal dacosabb a sorozatban, mint a könyvben, ami alapjául szolgált. Ebben inkább az erőt sugárzó és nem beletörődő nőt kaptam, akit a könyvben is jobban szerettem. Szóval a sorozatbeli Fredé sokkal jobban bejött ,mint a könyvbeli, viszont nem teljesen adja vissza hűen így a karaktert Miora is több szerepet kapott, aminek nagyon örültem, viszont a végkifejlet egyáltalán nem az lett, mint a könyvben. Ezért vérzik is a szívem, de hát na… ez az alkotói szabadság.

Összességében
A könyvről:
Imádtam az összes katyvaszával és romlottságával együtt. Számomra egy igazi kultúrsokk volt ez a könyv és egészen mély nyomott hagyott bennem. Az elején azt gondolta, hogy nem lesz az én könyvem, aztán egészen beleszerettem, ami elég groteszk, hiszen egy szörnyű világ tárult elém. Nagyon nagy pozitívum, hogy számomra sokkal nyomasztóbb volt, mint a sorozat. Ez annak lehet az oka, hogy a képzeletem még veszedelmesebben képzelte el az egész rendszert, mint ahogy a sorozatban megjelenik.

A sorozatról:
Mint az értékelés elején is írtam, ez tartotta bennem a lelket, miatta olvastam tovább a könyvet. A nyomott hangulat teljesen átjött, ami a könyvben is megjelenik, amiatt egész élvezhető. Viszont azok a részek, amik teljesen máshogy lettek megfilmesítve nagyon nem tetszettek.

Ajánlom azoknak, akik:
- mindenkinek! Nem sok könyv van, ami ide sorolható, de ez igen. Egyszerre nagyszerű és kegyetlen ez a könyv! A sorozatot viszont csak azoknak ajánlom, akik képesek átrágni magukat a könyvön, mert egy kicsit véresebbre sikerült.

Értékelés:
A könyvre: 5/5 csillag

A sorozatra: 5/3,5 csillag

Kedvenc karakter(ek): Fredé, Moira
Kedvenc jelenet(ek): Moira és Fredé beszélgetései a visszaemlékezésekben
Kedvenc idézetek:
„Szokás szerint nem vettünk tudomást arról, ami körülöttünk zajlott. Nem tudomást venni nem egyenlő a tudatlansággal: meg kell dolgozni érte.”
„A változások nem egy pillanat alatt következnek be: egy fokozatos felfűtésű fürdőkádban akár halálra is főhet az ember anélkül, hogy észrevenné.”
„Nolite te bastardes carborundorum.”
„Mondom, nem írom, mert nincs mivel írnom, hisz az írás úgyis tilos. Ám ha ez mese, még ha csak az én fejemben létezik is, nyilván mesélem valakinek. Az ember nem mesél csak úgy magának. Mindig van valaki, aki hallgatja.
Még akkor is, ha nincs senki.”
„Élj a jelenben, használd ki a lehetőségeidet, ez minden, amid van.”
„(…) egy hatékony totalitárius rendszer – egyáltalán bármilyen rendszer – létrehozásához bizonyos előnyöket és szabadságjogokat kell nyújtaniuk legalább a kiválasztott keveseknek, cserébe mindazért, amit a többiektől elvesznek.”
„– Azt hittük, jobb világot teremthetünk.
– Jobbat? – bukik ki belőlem alig hallhatóan. Hogy hiheti, hogy ez jobb?
– A jobb sosem jelent mindenkinek jobbat. Mindig vannak, akiknek rosszabbat – feleli.” 


A képek a Pinterest táblámról származnak.

18 megjegyzés:

 1. Hihi, nálam pont fordítva van. :D 5* a sorozat és 3,5* a könyv. :D :D Pacsi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Láttam ám, hogy ebben fordítva működünk :D Pacsi!

   Törlés
 2. NICE,
  if you want some information about roku you can visit here.
  http://www.rokucom.org/

  VálaszTörlés
 3. Get a clear idea on 123.hp.com/setup before you proceed. Slide all the necessary cables; try establishing a good speed network connection (use wireless option). Now find the compatible software visiting our webpage and try installing it right away. Try to answer all the wireless setup wizard instructions to complete the setup.

  VálaszTörlés
 4. Looking to activate your Roku device effortlessly without any hassles? Create a Roku account and get an all-access pass to the exciting features and all the free channels that come with your Roku device! After activating your device by navigating to roku.com/link and entering the Roku activation code acquired. You are prompted to sign in with your Roku credentials.

  roku.com/link
  roku account
  www.roku.com/link
  roku.com/link/activation
  roku.com link
  www.roku.com link
  roku com/link
  roku link activate roku tv
  roku activation
  roku.com
  roku activation code
  roku com link
  roku activation fee
  activation code for roku
  roku.com/link create account
  roku.com/link setup
  roku.com/link code
  roku.com/link to enter code
  roku.com/link enter code

  VálaszTörlés
 5. When it comes to streaming, I have explored a lot of devices. But I have never come across a product like Roku. It is fabulous and more dynamic in design. The shape resembles a Pen drive yet it could bring you loads of Entertainment. The features of the Roku player are pretty decent and especially the enhanced voice search is what impressed me the most. Visit Roku.com/link website to know more.

  VálaszTörlés
 6. AVG Retail is outstanding stood out from various Antivirus programming. www.avg.com/retail Client can download the thing from.. The thing gives the total suite of the Avg subscription highlights which can www.avg.com/retail affirm your database from your.Item promise you similarly as control the check of your framework it will improve the speed of your structure utilizing the framework overhaul mechanical get together.

  VálaszTörlés
 7. My travel life have been easier with Garmin Express. Plus I can get all the additional knowledge through their blogs. I use the Garmin app and is totally upto the mark. I recommend everyone to use Garmin Support Number and get Garmin life time map update or call +1-888-309-0939 for instant help from Garmin GPS experts.

  VálaszTörlés
 8. I did not know the entire benefits of Garmin Nuvi Update. But since I have read this blog on map update, I have installed all available updates for my garmin device. I must say that this piece of blog has helped me improve navigation experience. I am not suggesting all my friends to read this blog and get Garmin Map Update with this team. For detailed information, you can contact sus at toll-free number +1 888-309-0939. Our Garmin GPS professionals will provide instant help.

  VálaszTörlés
 9. You can setup your Roku device correctly with their experts without any hassle. Once the Roku box is connected to the TV, we just need to doRoku activation for watching our favorite shows. Roku.com/link has become a leading destination for connecting with Roku device.

  VálaszTörlés
 10. Sometimes you must have felt that it would be a tedious and tiring process to complete the hp printer driver setup manually then we have documented the easy steps for your in order to make this process neat and clear.

  VálaszTörlés
 11. Garmin Express saves the information and advises the customer at whatever point an update is available whether or not the application isn't open or your device isn't related with the PC. We help you with Garmin map download and customized Garmin Express. You can enlist your Garmin gadgets with us where you will be prepared to invigorate your aides like a star.

  VálaszTörlés
 12. Garmin Express on your Mac or Windows and download the latest maps. This desktop based software is a smart application as it notifies you whenever the latest maps and software are available. You can get your computer downloaded. Garmin.com/Express | Garmin GPS Update

  VálaszTörlés
 13. This post is going to talk about the best ways to activate FuboTV. Keep on reading to find out how can log in. You can even view streams all at once by activating your services on fubo.tv/activate. All the devices have the option to sign-in using email ids, and an activation code to launch and fubo.tv/connect on your device. The streaming service is available on multiple streaming devices.
  fubo.tv/Connect

  VálaszTörlés
 14. This time is entertainment watching FuboTv channel. FuboTv connect streaming packages provide extensive broadcast networks such as FOX, CBS, NBC, and ABC. As well as other small networks like Univision, Telemundo, and UniMas, etc.You can scroll through your channels regarding live sports, entertainment, and news. But there is a unique feature that will help you sort your favorite channels. fubo.tv/Activate

  VálaszTörlés
 15. Initiation of amazon Prime should be possible from either interface www.amazon.com/mytv or primevideo.com/mytv. Both link give admittance to amazon prime sign-in and activation. The user ought to have 6 Digit Activation codes before login into this connection. Amazon prime membership can begin after you log in to these links.
  Read more…

  VálaszTörlés
 16. Sign in with Microsoft 365 login account if you already are using Microsoft’s other services like Outlookcom, Xbox Live, Skype, or OneDrive, it means you can use this account for Microsoft Office 365 login.
  Microsoft365.com/setup

  VálaszTörlés
 17. Based on what kind of device you are using for watching Fubo TV you will have two options to choose from for signing into. You must know essential steps for fubo.tv/activate to avoid any inconvenience. Many people miss to use fubotv connect code properly and face difficulties for many days. fubo.tv/connect

  VálaszTörlés