2020-06-09

Júniúsi TBR – avagy ezeket tervezem olvasni a hónapban | 2020

Sziasztok!

Már ezer éve jelentkeztem, de most itt vagyok. Nem nagyon volt kedvem az utóbbi időkben írni, mert ez az online tanulás nem csak a Nagyobbat, de engem is teljesen kikészített. De most újra érzem magamban az erőt, hogy írjak. Ezt most gyorsan meg is ragadom, és hozok Nektek egy TBR-listát, vagyis azoknak a könyveknek a listáját, amit szeretnék elolvasni a hónapban.

Megan Miranda: A tökéletes idegen

A csendes kisvárosokban mindenkinek vannak titkai.
Hogyan lehet felfedni az igazságot, ha épp a saját múltunkat igyekszünk elrejteni?
Egy távoltartási végzés és egy lehetséges bírósági per szorításában az újságíróként kudarcot valló Leah Stevens épp eltűnni készül Bostonból, amikor összefut egy zűrös kapcsolatból menekülő régi barátnőjével, Emmy Greyjel. Emmy felveti, hogy költözzenek Pennsylvania csendes vidékére, ahol Leah tanári állást vállalhat, és mindketten új életet kezdhetnek. Az új kezdetet azonban szörnyű esemény árnyékolja be. A tó partján brutális támadás ér egy Leah-ra kísértetiesen hasonlító nőt, majd néhány nappal később Emmy is eltűnik.
Leah-nak feltett szándéka, hogy megtalálja Emmyt, és ezért együttműködik az ügyben Kyle Donovannel, a helyi nyomozóval. Miközben nyomok után kutatva vizsgálják barátnője életét, Leah-ban felmerül a kérdés: ismerte-e valaha Emmyt igazán? Barátok, család és digitális lábnyom hiányában a rendőrség gyanakodni kezd, vajon létezik-e egyáltalán Emmy Grey. Hamarosan már Leah szavahihetősége forog kockán: hogy saját magát megmentse, és tisztára mossa a nevét, ki kell derítenie az igazságot eltűnt barátnőjéről.

 

Elöljáróban:

A tökéletes idegen a Mini-Könyvklub legújabb fordulójának az aktuális könyve. Ha nem lenne közös könyv, akkor nem is olvasnám el, mert nem igazán zsánerem a krimi. Viszont sok olyan könyvet olvastam a Könyvklub keretein belül, amit elő sem vettem volna magamtól, majd kedvencem lett. Úgyhogy kíváncsian vetem bele magam a regénybe.

 

Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Életed lottója: ha egyszer húztál, nincs visszaút
Borzongató regény az anyaságról, az egyéniségről, a szabad akaratról, a sorsról, az emberi vágyakozásról és az állati ösztönről.

Calla tudja, hogy működik a sorslottó. Mindenki tudja. Amikor először megjön egy lány havivérzése, jelentkezik a lottózóban, hogy megtudja, miféle nő lesz belőle. A fehér sorsjegy gyermekekre jogosít. A kék sorsjegy szabadságra.
Leveszik a válladról a döntés rettentő terhét. És ha egyszer húztál, nincs visszaút.
De mi van, ha tévedés a neked jutott élet?
A Kék sorsjegy felkavaróan beszél a szabad akaratról, az anyaság problémáiról, emberi mivoltunk és állatias ösztöneink széles határmezsgyéjéről.
A brit írónő, Sophie Mackintosh 1988-ban született. Első, a The Water Cure című regényét Man Booker-díjra jelölték 2018-ban.

 

 

Elöljáróban:

Már azóta nagyon érdekel a könyv, hogy elkezdték promózni, az pedig még jobban felkeltette az érdeklődésem, mikor A szolgálólány meséje regényhez hasonlították. Az Athenaeum Kiadó jóvoltából pedig lehetőségem van megjelenés előtt elolvasni, amit nagyon köszönök.

 

Elizabeth Lim: Fénytörések

Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?

 

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…

Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.

Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.

Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát –, mielőtt még túl késő lenne?

 

Elöljáróban:

A Mulan mindig is a kedvenc meséim közé tartozott kislány koromban. Szerettem volna olyan vagány, bátor és erős lenni, mint ő. Ezért mikor megláttam, hogy egy retelling regény érkezik nem is volt kérdés, hogy szeretném elolvasni. Már korábban belekezdtem, de ebben a hónapban szeretném is befejezni.

 

Csóti Lili: Hetedvérig

Rosenwyn Blair számára összejöttek a dolgok.

Anyja szülővárosába költözik, melynek máskor viszálykodó lakossága egyvalamiben biztosan egyetért: őt kimondottan utálják.

Újonnan megismert családja egy rakás hátborzongató boszorkányból és őrült unokatestvérből áll, ami lehetne akár vicces is, de nem az.

Egyetlen barátja egy veszedelmes démon.

És ha mindez még nem lenne elég, egy gyilkossági ügybe keveredik, miközben természetfeletti ellenfelei üldözőbe veszik.

A tél beköszöntével pedig az elszigetelt településen összecsapnak az e világi és túlvilági erők.

 

A Hetedvérig sötét atmoszférájú, mégis remek humorú young adult fantasy, melynek misztikus krimielemei a legváratlanabb helyeken képesek meglepni olvasóit.

 

Elöljáróban:

Csóti Lili regényéről nagyon sok pozitív véleményt olvastam, ez is közrejátszott, hogy elolvassam. A másik indok pedig az, hogy a Merítés-díj zsűritagjaként is érintett vagyok ennek a könyvnek az elolvasásában, főleg azért is, mert benne van a top 10 között, mint legjobb 2019-es megjelenésű, magyar tollából származó ifjúsági könyv.

Ti miket terveztek olvasni a hónapban?

A képek a moly.hu oldalról származnak.


 

green png from pngtree.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése