2017-04-05

Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek (Jók és Rosszak Iskolája 1.)

A recenziós példányt köszönöm szépen a Twister Media Kiadónak!

Fülszöveg:
Soman Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?
Soman Chainani különleges világot teremtett. A Newbery-díj legutóbbi jutalmazottja, Ann M. Martin „páratlan mesének” nevezi, amely „csupa romantika, varázslat, humor és rejtvény. Legszívesebben egyhuzamban olvasnánk végig.”

Könyvinformáció:
Kiadó: Twister Media
Eredeti megjelenés éve: 2014
Hazai megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 542 oldal
ISBN: 9786158041546
Fordította: Bozai Ágota
Illusztrálta: Iacopo Bruno
Sorozat: Jók és Rosszak Iskolája
Függővég: igen
ITT megvásárolható

Véleményem:
Hűűű, azt a mindenit neki! Ez igen, pont, ami hiányzott az első részből, most ebben a második részben meg volt: ármány, akció, titkok, leleplezés. Egyetlen szóval jellemezném ezt a kötetet: FANTASZTIKUS, ezt mindenkinek olvasnia kell!

A történet végig nagyon pörgött, tele volt újabb ás újabb fordulatokkal. Amint az egyik különös órán túl voltunk jött a másik. Egészen a Mesetlonig, ahol minden a feje tetejére fordult és mindenre fény derült. Nagyon élveztem a Lányok óráit, hogy az új dékán Evelyn Sader miként manipulálta a történelmet annak érdekében, hogy bebizonyítsa, hogy a Hercegnők és Boszorkányok tudnak boldogulni a Fiúk nélkül is. Szépség órák helyett harcolni tanultak és elnyomni azt, hogy fiúk után sóvárogjanak. A tanárok pedig kétségbeesettek voltak és mindenáron próbálták elérni, hogy Evelyn Sader valamilyen úton kerüljön ki a Lányok Iskolájából.
A Fiúk vadállatok lettek, mivel az ő Iskolájukban nem volt semmiféle rendszer, inkább az erőfitogtatás ment. Egészen addig, amíg el nem tűnt a Ténetész és kénytelek voltak tapasztalt segítséget kérni a tanároktól. Miután sikeresen felébresztették őket mély álmukból, gatyába rázták a Fiúkat és kihirdették a Mesetlont. Annak keretein belül mérkőzzenek meg a Lányokkal. Ha a lányok nyernek, akkor a Fiúk a rabszolgáik lesznek, ha viszont a Fiúk, akkor megkapják a két Könyvfaló lányt.
A szereplők teljesen kifordultak önmagukból, senki sem az volt, aki az első részben. A két Könyvfaló Agatha és Sophie jellemén látszott a legnagyobb változás. Agatha nem tudta mit is akar: valahogy vissza kén jutni a kis falujukba, vagy legalábbis Sophie-nak, mert megígérte az apjának, hogy épségben hazaviszi, de ott a hercege, akivel megkaphatja végre a „boldogan éltek” végüket. Ez a viselkedés pedig Sophie-ra vallott az első részben. Ezzel ellentétben a másik lány végig azon volt, hogy valóban visszajussanak Gavaldonba, mert ott soha többet nem lesz boszorkány, mert Agathaval van, aki mellett képes Jó maradni. Ezért minden követ megmozgat még fiúvá változni is képes volt. Tedros pedig, teljesen elvesztette az önuralmát, miután elvesztette a hercegnőjét és a legjobb hercegből egy egészen új ember lett.
Ajánlom azoknak, akik nagyon szerették az első részt, és persze azoknak is, akik hiányoltak belőle valamit, mert ebben a részben biztos, hogy nem fognak csalódni egész társaság sem!

Értékelés: 5/5
Kedvenc karakter(ek): Filip, lady Lesso
Kedvenc jelenet(ek): Mesetlon, a Rosszak iskolájában az edzések
Kedvenc idéztek:
„– A boszorkányok és a hercegnők barátok? – kérdezte Sophie hitetlenkedve.
- Senki nem tartotta ez lehetségesnek a ti történetetekig – közölte Dovey professzor. – És most a férfiak és nők ellenségek.”
„A lányok lágyulnak. A fiúk megacélosodnak.
A lányok visszatükröznek. A fiúk reagálnak.
A lányok kifejeznek. A fiúk elnyomnak.
A lányok vágyakoznak. A fiúk vadásznak.
A lányok elővigyázatosak. A fiúk gondatlanok.”
„– A kívánság csak akkor hat, ha őszintén, szívből kívánjátok. Sophie-ra nézett.
– Hogyan kívánhatsz bármit Agathának, ha tudod, hogy ő a herceget akarja?
Aztán Agatha felé fordult.
- Hogyan kívánhatsz bármit Sophie-nak, ha félsz a benne lakozó boszorkánytól?
Olyan közel hajolt a lányokhoz, hogy érezték makulátlan bőrének méhpempőillatát. – Hogyan kívánhattok bármi őszintén valamit valakinek, akiben nem bíztok?”
„– Ugye milyen sok-sok következménye van egyetlen kívánságnak? – kérdezte lady Lesso, sokatmondó rosszallással nézve Agathára.”

„Hófehérke ököllel törte össze üvegkoporsóját, Piroska elvágta a farkas torkát, Csipkerózsika felgyújtotta a guzsalyát… A bátor hercegek, a férfiak, akik a segítségükre siettek, akik megmentették az életüket… eltűntek.”

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a kritika, alig várom, hogy végre a kezembe kaparinthassam a könyvet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nagyon jó kis sorozat, én a harmadik részét várom nagyon, ami Könyvhétre érkezik :)

      Törlés
  2. waaah, annyira várom már a harmadik részt *.*
    Közös olvasásba majd? *.*

    VálaszTörlés