2017-04-30

Fénypont - mélypont – április


Ebben az állandó rovatban a hónapban olvasott legjobb és legrosszabb könyvekről olvashattok egy kis összegzést.

Janina:
Két szerelem. Két szívbe markoló történet az örök reményről és mindarról, ami igazán fontos az életben…
Ira Levinson egy hideg téli reggelen balesetet szenved: autójával átszakítja az út menti szalagkorlátot, és az árokban landol. A kilencvenegy éves, rákbeteg férfi a lassan behavazódó autóban kényszerülne szembenézni a halállal, ha imádott felesége, Ruth nem sietne a segítségére. Az asszony kilenc éve meghalt, ám Ira valósággal úgy érzi, Ruth még mindig mellette van, és ez arra készteti őt, hogy felelevenítse egy nem mindennapi szerelem és házasság történetét. Sophia Danko művészettörténetet tanul a Wake Forest Főiskolán, és életében először – baráti unszolásra – részt vesz egy rodeón. Itt ismerkedik meg Luke Collinsszal, az egyik rodeóssal, és a két fiatal között hamarosan szerelem szövődik. Sophia nagyvárosi lány, okos és ambiciózus, míg Luke egy farmon él az édesanyjával, és kőkeményen dolgozik a megélhetésért, még súlyos sérülése miatt sem adja fel a rodeózást. Kérdéses, hogy két ennyire különböző, ilyen eltérő családi háttérrel és érdeklődéssel rendelkező ember megtalálhatja-e egymás mellett a boldogságot. A sors úgy hozza, hogy a két pár története különös módon egybefonódik, és az események innentől kezdve nem várt fordulatot vesznek.
Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Éjjel a parton, Üzenet a palackban), a világszerte ünnepelt, megannyi megfilmesített regényt író szerző új kötete a soha el nem múló szerelemről és az örökké jelen lévő reményről szól megrendítő erővel.

A hónapban a legjobb, mert:
Tetszett, mert kellemes volt és lassú. nem kellett egy csipetnyit sem gondolkoznom rajta, csak úsztam az (igen lassú) árral és élveztem a sorokat. A vége nagyon durván szétcsapott, egyszerre sírtam és nevettem. Apró (?!), de remek fordulat, ez is lélekmelengető volt. Olvasás közben esténként jobban éreztem magam, szeretnék még Sparks-ot olvasni, de úgy hallottam, hogy a többi könyve nem éppen happy end, az meg azt hiszem, egy ideig most nekem még mindig nem tesz jót.

Deep into the 21st century, the line between man and machine has been inexorably blurred as humans rely on the enhancement of mechanical implants and robots are upgraded with human tissue. In this rapidly converging landscape, cyborg super-agent Major Motoko Kusanagi is charged to track down the craftiest and most dangerous terrorists and cybercriminals, including „ghost hackers,” capable of exploiting the human/machine interface by re-programming human minds to become puppets to carry out their criminal ends. When Major Kusanagi tracks the cybertrail of one such master hacker, the Puppeteer, her quest leads her into a world beyond information and technology where the very nature of consciousness and the human soul are turned upside-down and inside-out.

A hónapban a legrosszabb, mert:
Nem tetszett, mert tele volt képekkel, amikhez nem tudtam alkalmazkodni. Lassítottak az olvasásban, nélkülük viszont néhol nehezen volt értelmezhető.

Dorka:
Gabriella Eld: Emlékek Jordan számára
Értékelésem
Interjú
Fülszöveg:
Jordan Norris senki.
Iskolába jár, kosarazik és szeretne végre barátnőt szerezni magának. Átlagos. Egészen addig, amíg be nem toppan az életébe egy keménykalapos idegen, akit bár sohasem látott azelőtt, haza akarja vinni. Utazás veszi kezdetét egy letűnt világba, tele ismeretlenül is ismerős arcokkal, hogy Jordan visszakapja az emlékeit és újra egy készülő háború élére állhasson, mint kilencvenkilenc évvel ezelőtt. Eljött az ideje, hogy elfeledje eddigi életét és megvédje mindazokat, akik régen fontosak voltak a számára. A rideg herceget, a bánatos fiút, az ezerarcú lányt, a félvér fenevadat, a vágott nyelvű zongoristát, a viharszívű angyalt, no meg a rejtélyes idegent, aki mindennél jobban szereti őt a világon.
De mindez elég nehéz feladat tekintve, ha nincsenek emlékeid.

A hónap legjobbja, mert:
Egy nagyon szuper kis csapatot és törtétet kapunk Gabriellától. Újabb bizonyíték arra, hogy a magyarok is képesek csodálatos világokat kitalálni. Szóval tessék most már mindenkinek egy kicsivel több magyart olvasni, mert meglepően fantasztikusak tudnak lenni.

F. Kosztyu Viola – Lorena
Értékelésem
Interjú
Fülszöveg:
Lorena egy kissé különc lány gitárral. Nem tudja elfogadni, hogy csak plázacicák csacsogását élvezheti, ha társaságra vágyik. Azonban a közös élmények miatt kezdi megszeretni ezt a más stílust képviselő bandát, amibe belecsöppent.

"Talán két óra sem kellett, Maggie és Stephen annyira berúgtak, hogy nem bírtak állni sem. Próbáltak beszélgetni, ám mivel érthetetlen volt mindkettőnek a mondandója, nem aratott nagy sikert. Mi egy szót sem értettünk belőle, de úgy tűnt, mindketten ismerik a közös részeg-nyelvet. Stephen leült Josh mellé, ő viszont nem a tengeribetegség miatt hányt, hanem a több doboz elfogyasztott sör miatt.
– Ó, már jön fel a Hold. – nézett az égre Clarissa, még mindig Josh hátát simogatva.
– Mé’, azt is ittunk? – törölte meg a száját egy újabb adag után Stephen."

A hónap legrosszabbja, mert:
Sajnos a karakterek nincsenek elég jól kidolgozva és a történet is kicsit kiforratlan volt. Viszont jó volt olvasni, könnyed és gyorsan haladós volt, és visszarepített az időben.

Mit gondoltok, egyetértetek velünk, vagy cáfolnátok? Remélem kedvet kaptatok valamelyik könyvhöz, ha igen, osszátok meg velünk véleményetek, mert kíváncsiak vagyunk rá.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése