2017-05-20

Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek (Emily the Strange 2.)


A recenziós példányt köszönöm a Fumax kiadónak!

Fülszöveg:
13 éves. Képes átlátni rajtad, ha úgy tartja kedve. De valószínűbb, hogy inkább négy fekete macskájával kóricál; vagy furcsa gyomkertjét gondozza; vagy csínytevéssel behódolásra készteti a szomszédokat; vagy régóta halott ősöket keres fel egy jégkrémpálcikából és gitárhúrból álló szerkezettel.
Olvasd el, ha mered!

Könyvinformációk:
Kiadó: Fumax
Eredeti megjelenés éve: 2010
Magyar megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 270 oldal
ISBN: 9789639861824
Fordította: Benes Attila
Illusztrálta: Rob Reger, Buzz Parker
Sorozat: Emily the Strange
Függővég: nem
ITT megrendelhető

Véleményem:
IMÁDOM Emilyt! Ő a kedvenc kis 13 éves különc zsenim. Valamikor 11-12 éves koromban fedeztem fel, és mikor valakinek meséltem róla, hogy kicsoda is ő nem néztek rám túl jó szemmel. Igen, mondhatni, hogy különc voltam azzal, hogy találtam egy különc lányt, aki hasonló, mint én.


Egy pár fontos információ Emilyről:
1. 13 éves és imádja a 13-as számot és naplót írni.
2. Van neki 4 macskája, akiket mindennél jobbat szeret.
3. Nagy csínytevő.
4. Egy fiatal zseni, aki csupa különös dolgot talál fel.
5. Van neki egy gólemje, akit pár halott állatból rakott össze. Az agya egy holló agyából lett, így Holló lett a neve.
6. Nemrég elvesztette direkt az emlékezetét, és azt hajkurászta.
7. Állandóan bajba keveri magát.
8. Nagyon furcsa tárgyai vannak.
9. Van egy háziszellemek, aki a halott nagynénje, Millie néni.
10. Szereti a gondolatait, tényeket 13-as listába szedni.
11. Kerüli az embereket.
12. Fantasztikus gitáros és gördeszkás.
13. Mikor új városba költöznek anyjával rögtön egy Mesteri Csínyen kezd el gondolkozni.
Most is épp ebből lett a gond!



Egy költözéssel kezdődik a történet, Emily éppen dobozokat pakolna, ha nem a lustaság győzedelmeskedne felette. A költözések során mindig olyan helységeket választanak, amiknek furcsa nevük van. Most Dinkafalvára került a sor, így arrafelé vették az irányt. Miután megérkeztek Emily elkezdett gondolkodni a Mesteri Csínyen, amit a városra akar szabadítani.


Arra jutott, hogy mekkora móka lenne, ha építene egy Duplikációs gépet, amivel mindenkiből kettőt csinálna. Úgy gondolta, hogy előbb jobb lenne magán kipróbálni, ami sikerült is….vagy mégsem? Először minden remekül működött, majd kezdődtek a gondok a MásikEmily miatt.

Emily még mindig különös és szuper zseni. Kicsit másképp viselkedett, mint az első részben, de ennek oka van, ami a végére teljesen összeáll. Még is így nagyon imádtam. Venus Fang Fang, az egyik dinkafalvi lakos lett a legjobb karakter az egész történetben Emily után. Az az öregasszony sokkal furfangosabb, mint amilyennek mutatja magát, de milyen is legyen egy volt kém, ha nem képes megtéveszteni a másikat? Bináris Larryt nem tudtam hova tenni, ő végig olyan különösen viselkedett. Persze nem úgy, mint Emily, de rá is a különös jelzőt használnám.

A történetet imádtam, pont annyira elvont és beteg volt, mint amennyire vártam. Volt benne duplikálás, városlakók dilissé tétele, gólem - bonyodalom, gyilkossági kísérlet, visszavonult kém. A csavarra most viszonylag hamar rájöttem, de mégis érdekelt annyira, hogy végigolvassam, hogy mi lesz a végkifejlett. Még szerencse, hogy költözés során betették Millie nénit is, különben ki tudja, mi lett volna a vége az egész duplázódásnak. Az illusztrációk ismét szuperül sikerültek. A kedvenceimből láthattok is egy kis válogatást.

Összességében nagyon élveztem és szerettem. Direkt csak egy kicsit haladtam benne, általában egy vagy kettő napot a napló napjaival, hogy minél tovább élvezhessem a kalandokat. Ajánlom azoknak, akikben akár egy parányi szikra különcség és őrültség szorult.
Ha felkeltette az érdeklődésed bele is olvashatsz:



Értékelés: 5/5
Kedvenc karakter(ek): Venus Fang Fang, Emily
Kedvenc jelenet(ek): kiképzés, csatornában lógás,
Kedvenc idézetek:
„Az elmúlt pár naphoz képest ma este jelentős növekedést tapasztaltam az utcán ténfergő gyogyósok számában. Egy gyors látogatás a dinkafalvi kórházba magyarázatot adott: egyszerűen nincs szabad hely mindenkinek. Úgy tűnik, az orvosok elkezdték kiengedni a kevésbé magatehetetleneket. Szemmel láthatóan ez főleg fiatalokat takar. Megfigyeltem egy nagyobb csoportot – egy közért mellett gyülekeztek a parkolóban. (Tipikus kamaszos viselkedés, amit soha nem értettem. Egyáltalán nem tűnik bulisnak.)
Levertnek, lehangoltnak és kissé zombiszerűnek látszottak. …Jó, igaz, hogy EZ IS eléggé jellemző rájuk. Lehet, hogy már tényleg meggyógyultak. Nehéz megállapítani.”
„Ha jól számoltam, 923 nehéz pakkot kellett kivinni a házból. Azt hinné az ember, hogy az állandó költözés mellett kevesebb holmim gyűlt össze.”
„A legjobb 13 kipakolt holmi, amelyekre valamiért nem emlékeztem:
1. Négy macskapóráz – AHAHHAHHAHAHHAHHA! …Na ja.
2. Póktemető tele első osztályú, összeszáradt, 8 lábú kis tetemekkel, amit egy iskolai feladatra csináltam olyan 6 évesen.
3. Univerzális készlet szükséghelyzet esetére. Tartalma:
gemkapocs, detonátor, festékszóró flakon, egy adag medvecukor, egy adag macska-jutalomfalat, térdzokni, rágó.
4. A világ macskái című befejezetlen kéziratom, amelyben bemutatom a világ összes macskáját. Nem, nem minden FAJTÁJÁT. Minden EGYES macskát.
5. Az örökmozgógép, a sötétenergia-generátor és a hidegfúziós cella, amiket feltaláltam, de a hadiipar komplexum fizet, hogy elhallgassam őket.
(…)
8. Fel nem adott rajongói levelek dr. Frankensteinnek, Madeline Ushernek, Dorian Graynek és Audrina Adarének.
(…)
12. Zsugorított majommancs, amelyből csak úgy szivárog a gonoszság. Van annyi eszem, hogy ne használjam.
13. Antik madárkalitka, amibe egy strucc vagy egy felnőtt gólem is belefér.”
„Ha van, ami számomra teljesen tönkrevág (ide jöhet bármi, ami jó) az mások társasága.”
„Srác: Larry vagyok, Bináris Larrynek hívnak, kódokat írok falakra, nagy falakra, bináris számrendszerben.
Én: Az eléggé kontraproduktív.
BL: Hát ja, mind ezt mondják, szerintem meg ők nem vágják, nem látják benne a szépséget, a rideg, káprázatos széps…
Én: A kontraproduktív nem negatívum.
BL: Azta! Te ÉRTED! Te kened-vágod, öcsém. Hé, szal, izé, hogy hívnak? Én: [Elfordulva. Amennyire lehet, motyogva.] Mmmli.”
Képek a Pinterest táblámról származnak.

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Még nem hallottam erről a könyvről, de ezután az értékelés után tutira elolvasom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos Magyarországon nem lett olyan kultusza Emily-nek, mint mondjuk Amerikában, de ennek a bejegyzésnek pont ez volt a célja, hogy kicsit felkeltse az emberek figyelmét ez a kis zseni :D

      Törlés
  3. Szia, én DeathMica vagyok a moly.hu-ról kicsit szüneteltettem, de most újra kedvet kaptam a a könyv folytatásához! Köszi neked! :)

    VálaszTörlés