2017-05-13

Majsányi Kati: Erdőmese

Köszönöm szépen a recenziós példányt az Álomgyár Kiadónak!

Fülszöveg:
Mi történik, ha a tündérek világa találkozik az emberekével? Vajon megértik-e egymást? Szeretet vagy gyűlölet alakul ki köztük, vagy esetleg a szerelem dúlja fel a két világot?
A király első lovagja hatalmat, gyönyörű feleséget szerez vitézségével, s a királyi adománnyal, tudtán kívül, tündér lakta erdő birtokosa is lesz. A vadon rejtekében már hosszú idő óta háborítatlanul éltek a tündérek, manók, koboldok.
Békés világukat feldúlja Csanád lovag, a vidék új ura: itt építteti fel várát. Az erdő védelmezője, a csodálatos erdőtündér bosszút esküszik. Az erdőt egy szörny keríti hatalmába, nyomtalanul eltűnik a várúrnő, s a vár elátkozottá válik.
Az itt nevelkedő két apród, Márton és Detre, a vár és az erdő közti harcok középpontjába kerül. Izgalmas kalandok és veszélyes harcok árán érnek férfivá, sőt lovaggá. És egy valódi lovag életéből a szerelem sem hiányozhat.

Majsányi Kati második regénye, az Erdőmese megidézi a középkor hangulatát és egy varázslatos világot, mely a természet csodáit és az erdő szeretetét hirdeti.

Könyvinformáció:
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 432 oldal
ISBN: 9786155596421
Függővég: nem
Sorozat: -
ITT megvásárolható

Véleményem:

Mese kicsiknek és nagyoknak, fiúknak és lányoknak. Én nagyon élveztem, de biztos vagyok benne, hogy a 11-12 éves korosztály is ugyanúgy tudja élvezni. Ebben a történetben van minden: barátság, varázslat, egy csöppnyi szerelem, ármány, lovagok, tündérek. Ezekből a hozzávalókból pedig készült egy tündéri mese!
A történet egy nagyon különös helyzettel kezdődik: egy Szörny elrabolja Csanád lovag feleségét, a gyönyörű Liliánát. Mikor a lovag utána ered katonáival együtt, hogy megkeresse kedvesét, mindenki kővé változik a Szörnnyel történő csata folyamán. Majd nagyot ugrik a történet és 10 év múlva megismeri az olvasó egy testvérpárt, akik mindent felforgatnak, és hatalmas kalandok veszik ezzel kezdetét. A két fiú jóban, rosszban együtt vannak és kitartanak egymás mellett. Ők azonban nem egy szokványos testvérpár, egy nagyhatalmú tündér, az erdőtündér fiai. Ez a sors sok kalanddal és titokkal jár, amik után is járnak a fiúk. És, hogy ez hogyan kötődik a nyitójelenthez? Hát, aki elolvassa a könyvet, az egy tündéri kapcsolatot tanúja lehet.
Karakterekből kicsit sok volt elsőre, ami miatt nehezebben szoktam bele a történetbe, és sokszor vissza kellett lapoznom, hogy akkor ki kinek a kije. De mikor megszoktam az összefüggéseket, nem zavart annyira.
Detre
A kedvencem Detre volt, aki próbált önmaga lenni egy olyan világban, ahol a gyűlölet és a düh könnyen magával ragadja az embert. Sokszor őrlődött valódi és testvére világa között, ami megnehezítette sokszor az életét. Mártont is nagyon megszerettem, mert kiállt azokért, akiket nagyon szeret. Hűsége és bátorsága mindenkinél erősebb volt, amíg apród volt is úgy viselkedett, mint egy igazi lovag! Talán ettől is vált olyan különlegessé, hogy mindig szem előtt tartotta a célját, hogy lovag szeretne lenni, és védelmezni úrnőjét és a testvérét minden rossztól.
A könyv szerkezete is nagyon tetszett, mert három részre volt tagolva. Ezekben a részekben megismerhettük külön a szereplőket, de mégis mindig valahogy összefüggött az egyik rész a másikkal. Az első részben az Erdő titkáról tudhattam meg többet. Kicsit közelebbről megismertem a tündérek világát, ki is volt a Szörny a nyitójelenetben és miként lett szörny. A második részben Az erdőtündér fiairól tudhattam meg többet, vagyis Mártonról és Detréről. Ennek a résznek a címe elég beszédes, így ezt is kaptam, amire számítottam. A harmadik rész, pedig A tündérfiú címet kapta. Számomra ez kicsit megtévesztő, hiszen főleg Márton kalandjairól kaptam hírt, és nem Detréről, akiről szerettem volna. Mégis ez volt a kedvencem, hiszen ebben a részben minden kiderül, és az összes elvarratlan szál a helyére kerül!

Összességében nagyon élveztem, annak ellenére, hogy az elején nehezen rázódtam bele. Ajánlom minden gyerek lelkű felnőttnek és minden olyan gyereknek, aki szeretne bepillantást kapni egy tündéri mesébe.


A képek a Pinterest táblámról vannak, még több képért katt IDE.

Értékelésem: 5/5
Kedvenc karakter(ek): Detre, erdőtündér, Dúdoló, Fényecske
Kedvenc jelenet(ek): a lovagi torna, a tündérek ereje
Kedvenc idézetek:
„Harmónia és harc van a természetben, s a kettő egyensúlyát nem töri össze semmi… csak az ember!”
„Más vagyok, mint ők, mint akiket eddig ismertek. Nem értenek, ezért gyűlölnek.”
„Nem a nyers erő fontos a küldetés teljesítéséhez. Nem is a furfang, a találékonyság, vagy akár a fegyverekben rejlő varázserő… hanem a lélek ereje.”
„A legnagyobb próbatétel, hogy megmaradjanak tiszta szívű embernek.”
„A manó onnan kapta a nevét, hogy a természet nagy, közös törvényeinek dallamát ő ismerte, ő dúdolta el, tőle tanulták meg a növények, állatok, még a tündérek is észrevétlenül.
– Az emberek elvesztették a hallásukat, s már régen nem értik dúdolásomat – mondta borúsan a manó. – Ezért van a legtöbb baj a világban.”
„– Úgy tűnik az emberek és a tündérek szerencsétlenséget hoznak egymásra. Nem láttam előre, hogy milyen félelmetes következményei lesznek, ha e két fajtának a sorsa találkozik.
– De itt van az új nemzedék – mutatott a két fiára az erdőtündér. – Testvérek lettek, együtt élnek, együtt küzdenek. Ezután is egy úton járnak majd.
– Mint tündérek, vagy mint emberek? – hajolt előre a zöld hajú tündér, és a szemében megcsillant valami különös fény. – Ezt ugyanis el kell dönteni!”

3 megjegyzés:

 1. Nagyon köszönöm, Dorka! Örülök, hogy jó volt olvasni! :) :)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon köszönöm, Dorka! Örülök, hogy jó volt olvasni! :) :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a hozzászólást! *-* nagyon jó volt, valóban egy olyan történetet kaptam, amit majd a fiúk kezébe is bátran odaadom, mert olyan dolgok vannak benne, amiből csak tanulni tudnak :)

   Törlés