2016-11-25

Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya


Fülszöveg:
Amikor a kissé visszahúzódó Vee egyszer csak belecsöppen egy interneten követhető bátorságpróba-játékba, hirtelen azzal szembesül, hogy a névtelen irányítók mindent tudnak róla. Olyan nyereményekkel kecsegtetik, melyek után az EzVagyokÉn oldalán vágyakozott, majd a számára tökéletes pasival, a dögös Iannel szervezik egy csapatba. Először jó mókának tűnik a dolog – a rajongók buzdítására egyre kockázatosabb feladatokat hajtanak végre, egyre értékesebb jutalmakért. De az események komoly fordulatot vesznek, amikor öt másik játékossal egyetemben egy titkos helyszínre irányítják őket, ahol a fődíjért kell harcba szállniuk, s a mindent vagy semmit játékban már az életük a tét.
Jeanne Ryan első regénye izgalmas thriller, egyszerűen letehetetlen olvasmány.

Könyv információk:
Kiadó: GABO
Eredeti megjelenés éve: 2012
Hazai megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 300 oldal
ISBN: 9789634063605
Fordította:
Lacza Katalin

Véleményem:
Kissé furcsa a kapcsolatom ezzel a könyvvel. A történet nagyon tetszett és imádtam, viszont a karakterek nem voltak éppen kidolgozva. Mégis úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó kis könyv, mivel nem a karakterek a lényegek, hanem maga a történet, hogy mire képes az ember egy játék miatt.
Ez a játék a Mert, ami a jól ismert felelsz vagy mersz játékból indult ki. Ám itt valaki vagy Játékos vagy Követő. A Játékvezetők mindig küldik a Játékosnak a feladatokat, amiket persze mindig egy mindig csábítóvá tesznek egy csábító nyereménnyel. Vannak a Követők, akik általában lépten nyomon követik a Játékost és így rögzíteni tudják a bizonyos feladatokat. Bárki bekerülhetett a játékba, viszont csak az került be az élő fordulókba, akik népszerűek és rengeteg követőt szereztek az előválogatón.
Vee számára a népszerűség volt a legvonzóbb, ami miatt jelentkezett a játékra. Mivel ő a színpad mögött tevékenykedett. Ezzel ellentétben a legjobb barátnője, mindig a reflektorfényben állt. Ezt pedig szó szerint kell érteni, mivel Vee volt az iskolai színészeti körben a sminkes, a ruhás és majdnem mindenes. Hogy kilépjen barátnője árnyékából jelentkezett az előválogatóra, azonban azt nem gondolta volna, hogy be is kerül az élő adásokba. A tét egy – egy próba után egyre nagyobb volt, ahogy maga a játék is egyre jobban durvult. Kapott maga mellé egy társat, akivel együtt kellett megcsinálni a feladatokat, ugyanis, ha az egyik nem teljesíti mind a ketten elveszítették volna a nyereményt.
Így ismerte meg Ian - nal, aki nagyon vonzó és titokzatos. Nem sok dolgot tudunk meg róla, csak, hogy mennyire szexi és félisten a teste, na meg, hogy valami elől menekül. Ezt nagyon sajnálom, hogy nem lett jobban kifejtve, de talán pont ettől lett olyan titokzatos. Vee és Ian kapcsolata eléggé kiszámítható volt, pont azt kaptam tőle, amire végig számítottam. Emiatt is kicsit csalódott vagyok, hogy az emberi tényezők kissé klisésre sikerültek.
Ezzel ellentétben a próbák nagyon magukkal ragadtak és én is bele tudtam magam élni. Amíg a finálé nem érkezett el Vee - vel együtt élveztem a bohókásabbnál bohókásabb feladatokat, na meg azokat, amiket maguk után vonzott. Itt nem a nyereményekre gondolok, hanem magára az élményre. A Finálé közben már csak kerekedett a szemem, hogy mennyire beteges tud lenni egy ember, hogy egyáltalán ilyet kitalál. A feladatokért nagyon értékes nyereményeket kapnak a Játékosok, ezt pedig bármi áron meg szeretnék kaparintani. Azonban a játék során felmerül a gyanakvás, az ellenségeskedés, ami később azért fontos, mert a játék végére nagyon eldurvul a helyzet.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek nem annyira számítanak a karakterek kidolgozása, hanem inkább a cselekményre szeretne fókuszálni.

Értékelésem: 5/4,5
Kedvenc karakter(ek): nem igazán tudtam megkedvelni senkit
Kedvenc jelenet(ek): az összes feladat
Kedvenc idézetek:
„Én vagyok a lány a függöny mögött.
„– Néha jó móka, ha valami olyasmit teszel, ami nem rád vall.
„– Ha tényleg részt akarsz venni a MERSZ-ben, akkor iratkozz fel holnap este Követőnek!
– Miért kéne fizetnem azért, hogy nézhessem a műsort, amikor akár nekem is fizethetnek, ha játszom? Már épp eleget voltam szemlélődő életemben. – És azt a cipőt is annyira szeretném, hogy már szinte érzem a bőr illatát.
„Csak ülünk és vigyorgunk egymásra, s közben várjuk a MERSZ visszajelzését. Hihetetlen, hogy nem is olyan sokkal korábban ma este még egy koszos függöny mögül lestem duzzogva, amint a legjobb barátnőm hátba támad. Most pedig? Díjak várnak rám, móka, és lehet, hogy még némi pénz is. De ami a legfontosabb, itt egy állati vonzó srác, aki úgy néz rám, amitől menten elolvadok. 
    Imádom ezt a játékot."
„Szembeszálltál egy csapat dühös szűzlánnyal, prostinak adtad ki magad, meglógtál egy rendőr elől, kiakasztottad a legjobb barátnődet, és most amiatt aggódsz, hogy nem érsz haza takarodóra?
„A JÁTÉKNAK NINCS VÉGE, AMÍG MI AZT NEM MONDJUK.
„MINDIG LESZNEK, AKIK SZERETNEK NYERNI. ŐK JÁTSZANI IS FOGNAK.
„CSAK ANNYIT KELL TENNETEK, HOGY VÁLASZTOTOK EGY ÁLDOZATOT.”

„A MERSZ úgy tesz, mintha idomított majmok lennénk, akik ugrálni kezdenek, valahányszor meglengetnek egy banánt az orrunk előtt.

4 megjegyzés:

  1. Hű! Köszönöm az értékelést! Ezelőtt nem is hallottam a könyv létezéséről, úgyhogy most örülök, mert nagyon felkeltetted az érdeklődésemet iránta. Fel is kerül a várólistámra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy végigolvastad és megtetszett az értékekés :) pedig tavaly nagyon felkapott volt, azért is olvastam el, mert egy nagyon megosztó könyvről van szó :) én csak ajánlani tudom, nekem nagyon tetszett :)

      Törlés
  2. Köszi az értékelést, nagyon tetszett. Régóta kíváncsi vagyok már erre a könyvre, de félek, mert először a filmet láttam, viszont az idézetek, amiket betettél, kíváncsivá tettek.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha el szeretnéd olvasni, akkor úgy tedd, hogy ne vedd figyelembe a filmet, mert nagyon nagyon naaaagyon messze állnak egymástól! Egyébként a könyv sokkal ütősebb befejezést kapott, de a film kicsit pörgősebb :)

      Törlés