2016-11-16

Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom


Leah Scheier - Csak a te hangodat hallom


Fülszöveg:
„Én voltam az egyetlen, akiben megbízott, az egyetlen, aki nem árulta el. Én voltam az, akit szeretett, az egyetlen, aki hitt neki, még akkor is, amikor a tulajdon anyja behozatta ide, hogy többé már ne szabadulhasson ki. Végig fogok menni a fehérre csempézett folyosón, bekopogok az orvosa szobájába, lecsapom az asztalra, a doktornő elé a rejtélyes füzetet, elolvastatom és megértetem vele, hogy Jonah mit titkol, felfedem előtte, amire eddig csak én lettem figyelmes.”
April nem fog csak úgy, minden harc nélkül lemondani Jonah-ról, aki a fiúja, egyben a legjobb barátja is. Bármit megtenne, hogy biztonságban tudhassa. Ám ahogy Jonah egyre mélyebbre süpped sötét depressziójába, hogy így szabaduljon múltja gyötrelmes megrázkódtatásaitól, a lány vívódni kezd. Megpróbálhatja megóvni szerelmét, de ezzel azt kockáztatja, hogy elveszít minden mást: a családját, a barátait, a lehetőséget, hogy egy komoly hírnévnek örvendő művészeti iskolában tanuljon zenét. Vajon mekkora áldozatot kell hoznia? Végül elég erős lesz ahhoz, hogy elhallgattassa a döntésével egyet nem értőket… És azokat a hangokat, amiket egyedül Jonah hall?

Könyv információk:
Kiadó: GABO
Eredeti megjelenés: 2015
Magyar megjelenés: 2016
Oldalszám 442 oldal
ISBN: 9789634062493
Fordította: Gázsity Mila

Véleményem:
Nagyon nehéz erről a könyvről egy épkézláb értékelést írni. Azért húzom, halasztom ennyire, mert nagyon össze kell szednem a gondolataim Nem a legkönnyebb témát jeleníti meg az írónő a könyvben, ugyanis a szkizofrénia van a középpontban.
April egy nagyon zárkózott tinédzser lány, akinek meg kell tanulnia a legjobb barátnője nélkül is boldogulni az iskolában. Igazi művészlélek, akinek meg van mindenről a véleménye. Kicsit magamra ismertem benne, mert sokáig én is ilyen visszahúzódó voltam, utána kezdődött nálam a középiskola és kinyíltam. April életébe viszont nem a középiskola volt az, ami miatt mégis megnyílt.
Jonah stresszlevezetése
Hanem az új diák, Jonah az életébe és fenekestül felforgatja. Jonah kicsit lökött, festő, akinek az életében egy nagy tragédia történt, ám úgy néz, hogy sikerül neki túllépni rajta Ebben kicsit segít neki April, és ő is segít közben April - en. Nagyon szoros barátság alakul ki közöttük, majd később szerelem. Ahogy telik az idő Jonah furcsa tüneteket kezd produkálni, ami az adott helyzetben nem mutatott nagy gondra: fejfájások, hangulatingadozások, furcsa hozzáállás a világhoz.Ez bárkinél előfordulhat, senki nem rohan rögtön orvoshoz az ilyen dolgokkal. Mikor pedig az egész kép összeáll, akkor jön rá April, hogy ezek bizony intő jelek voltak.
Mikor kiderül, hogy Jonah – nak problémai vannak, mégis mellette állt végig April. Eljárt, hozzá a kórházba, mellette volt, mikor nem volt magánál, mert annyit be volt gyógyszerezve, még akkor is mellette volt, mikor megvádolta Jonah azzal, hogy áruló, és azt hitte, hogy ő is benne van az összeesküvés elméletbe, amit kitalált. Közben April élete ment volna tovább, de sajnos nem tudott tovább lépni. Úgy gondolta, hogy muszáj kitartania a szerelme mellett, még úgy is, ha később nem emlékszik rá Jonah. Aztán eljött egy pont, mikor mégis képes felállni és tovább lépett a szörnyű dolgokon és hagyta, hogy menjen tovább az élete. Közben Jonah is egyre jobban lesz. Mikor bekerült a kórházba, mindenáron próbált küzdeni az ellen, hogy bevallja, hogy hallja a hangokat. A mélypont az volt, mikor April - lel összevesztek az egyik látogatás során és mégis ez lendítette át, hogy talán még sincs mindenki ellene.
Miután kiengedték a kórházból Jonah - t, mindenki megpróbált úgy csinálni, mintha mi se történt volna, azonban mégis ott volt a törés mindenki szívében. Főleg April érezte meg az „új” Jonah személyiségét, mert el kellett engednie. Ez volt a fiú kérése felé, mert úgy gondolta egyedül könnyebben tud meg tanulni együtt élni a betegséggel. Mikor ez megtörtént talán újra egymásba tudnak szeretni és együtt élik életüket. Ez megérthető, hisz nem olyan könnyű együtt élni a hangokkal valakinek a fejében, azonban, ha már tudja őket irányítani, újra lehet normális élete.

Értékelés: 5/5
Kedvenc karakter(ek): April
Kedvenc jelenet(ek): mikor Jonah beismeri a betegségét, és a szerelme April iránt
Kedvenc idézetek:
A gyógyszerektől legbelül meghalunk. Zombivá változtat bennünket. Könnyen kezelhető zombivá.
„Tizenkét órával, harminc vizsgálattal, két ápolónővel, négy medikussal és három orvossal később Mrs. Golden aláírta az engedélyt, amelynek értelmében Jonah – t átszállították az Árnyasliget kórház fiatalkorú pszichiátriai részlegre.
„”Halk koppanás az ajtón, 
A holtakat is felveri. 
Ott kint madár zsivaly szól, 
Elmém sikolyként észleli.
„Előbb magamban kell biztosnak lennem, csak azután kérhetek meg bárkit arra, hogy velem legyen.
„Jonah az én hangomat akkor is meghallotta, amikor senki másét nem.

„Hogyan menthetünk meg valakit, aki nem hagyja, hogy megmentsék?


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése