2016-11-07

Isabel Wolff: Mesés ruhák kalandjai – egy vintage bolt körül

Isabel Wolff: Mesés ruhák kalandjai egy vintage bolt körül


Fülszöveg:
Phoebe Swift mindig is saját vintage ruhaboltról álmodott. Minden apró részletet eltervezett, és igyekezett a legjobb tudása szerint berendezni új boltját, a legkisebb kalaptűtől egészen az igazi selyem nagyestélyikig. A Vintage Világ megnyitásakor úgy érezte, álmai megvalósulnak. Lelkes vásárlók lepték el a boltot, és egymás után próbálgatták a mesebeli ruhakölteményeket. Phoebe úgy érezte, végre révbe ért, ám múltjának egy tragikus eseménye árnyékot vetett új életére. Egy nap találkozott Thérse-zel, a kedves, idős hölggyel, aki régi, szép és különleges ruhadarabjait kínálja eladásra, egyet kivéve, melytől nem hajlandó megválni. Ahogy Thérse beavatja a kis kék kabát titkába, Phoebe egyre több párhuzamot fedez fel életük történetében, melyek segítségével utat találhat fájdalmai feldolgozásához, és akár egy új szerelemhez is.

Könyv információ:
Kiadó: Sanoma
Eredeti megjelenés: 2009
Haza megjelenés: 2012
Oldalszám: 432 oldal
ISBN: 978963341030
Fordította: Sánta Orsolya

Véleményem:
Amilyen gyönyörű a borító annyira gyönyörű a történet. Nagyon szeretem ezt a történetet, annak ellenére, hogy ez elején nagyon nehezen rázódtam bele. Azonban a végére érve pedig, azon kezdtem el gondolkozni, nekem milyen stílusú ruha jönne be. Vajon jól állna egy ’20 - as évekbeli bohókás Charleston ruha vagy esetleg a’60 – as évekből egy rockabilly  ruha?

Nagyon csajos nagyon szívszorító mégis annyira könnyed az egész könyv, hogy kedve lenne az embernek besegíteni Phoebe – nek a ruhaboltba, hogy közelebb érezze magát ezekhez a csodás ruhákhoz és a történeteihez. Azonban volt egy pont, ahol azt hittem abbahagyom, hogy csak a ruhákról fog szólni az egész könyv. Aztán hajtott a kíváncsiság, hogy valóban ez fog történni?  Végül nagyon jól tettem, hogy nem hagytam félbe, hisz egy olyan gyönyörű történetet ismerhettük meg, hogy kár lett volna kihagyni!

Phoebe egy harmincas éveit élő, kissé különös nő. Az elején nagyon irigyeltem, mert megvalósította a nagy álmát, mégpedig, hogy lett egy saját üzlete a Vintage Világ. Aztán pedig megismerkedett a színtévesztő, nagyon bohókás újságíróval, Dan-nal, és a szívdöglesztő idősebb gazdag férfival Miles-al. Mind a kettő úr csapja a szelet Phoebe-nek, aki először elzárkózik mind a kettő elől. Mivel úgy gondolja nem neki való egy újabb szerelem. Ahogy halad a történet, meg ismerhetjük ennek az okát. Hisz csak nemrég szakított Guy - al élete nagy szerelmével, aki a vőlegénye is volt. Nem nagyon heverte ki a dolgot, mivel erre még legjobb barátnője Emma elvesztése is tetézte. Ezért a bolt körüli teendőkbe menekült. Megismerkedett rengeteg emberrel, akik ruhákat adtak el neki vagy éppen vettek tőle, így találkozhatott Thérse – vel is, akivel közelebb is kerültek egymáshoz.
A történet több szálon fut azonban engem a legjobban Mrs. Bell-es azaz Thérse része kötött le a legjobban. Az öreg hölgy egy tünemény, mégis szegény olyan terhet cipel, amit senkinek nem mondott el, kivétel Phoebe - nek. Ez azért lehet, mert nagyon megkedvelte így elmesélte neki, hogy miért is ragaszkodik annyira, ahhoz a bizonyos kék kis kabáthoz. A történet pedig a második világháború és a zsidók üldözéséhez köthető. A kapocs pedig Thérse legjobb barátnője Monique. Ő egy zsidó lány volt, akinek a családját elragadták Franciaországból a nácik, majd végül Monique is erre a sorsra jutott. Azért, hogy elvittél őt is pedig magát okolja, mivel ő szólta el magát kislány korában, hogy hol is bujkált a barátnője. Itt lesz fontos szerepe annak a bizonyos kék kabátnak, amitől az öreg hölgy nem hajlandó semmi pénzért megszabadulni. Mivel azt a kabátot Monique - nak szerette volna adni, de erre már nem volt lehetősége. Később kereste, hogy hátha túlélte a legrosszabb korszakot szeretett barátnője. Azonban nem járt sikerrel, így fel is adta. Még jó, hogy Phoebe látta a reményt, hogy bármit ki tud deríteni. Így titokban keresni is kezdte az eltűnt lányt, mégpedig sikerrel! Keresgélés közben pedig rájön, hogy valójában nem is Thérse - nek szeretne segíteni, hanem, hogy magának is meg tudjon bocsájtani Emma elvesztése miatt.

Dan
A másik szál, főbb szál, amit szerintem fontos kiemelni az a két férfi, akik egyszerre próbálják Phoebe kegyét elnyerni. Dan, akire Phoebe egy kicsit furcsán nézett rá, mikor egymáshoz nem illő ruhadarabokat aggatott magára Dan, de később kiderült ez azért fordul elő, mivel színtévesztő. Végig azon szurkoltam, hogy összejöjjenek, mert olyan aranyos próbálkozott, hogy megszerezze Phoebe-t. Nem volt tolakodó, nem volt felvágós csupán magát adta. Elmesélte, hogy imádja a fekete – fehér filmeket és szeretne egy saját mozit indítani. Addig azonban egyik barátja lapjánál dolgozik, hogy valóra tudja ő is váltani az elképzeléseit. Ennek a lapnak köszönhető, hogy megismerkedtek egymással és beindult Vintage Világ is.

Miles
Miles a másik férfi Phoebe életében, aki egy szívdöglesztő, gazdag, egyedülálló apa. Nem titkolta, hogy tetszik neki a lány és többet szeretne tőle, mint barátságot. Ezért próbálta többször elhívni, randevúzni, és ha sikerült neki, akkor mindig méregdrága helyekre vitte. Phoebe úgy gondolta, hogy ő a tökéléses számára, annak ellenére, hogy van egy tinédzser lánya. Vele végig harcolt, próbálta megkedveltetni magát, nem sok sikerrel. Aminek nagyon örülök, hisz azon szurkoltam, hogy mikor dobja már ki ezt a papucs-apát. Majd a lány tett egy olyan lépést, ami szakító okot adott Phoebe-nek, így szinte el is tűnt a képből ez a nagyon unszimpatikus úri ember.
A többi szál szerintem annyira elhanyagolható, néha azokat kicsit untam is, és úgy gondolom kihagyható is lett volna. Ezt az apró hibát azonban el tudom nézni ennek a fantasztikus regénynek!

Értékelés: 5/4,5
Kedvenc szereplő:
 Dan, Thérse
Kedvenc jelenet:
 a fekete - fehér mozik és mikor a kis kék kabát a helyére kerül
Kedvenc idézet(ek):
„ - Szeretem, ha az öregek az életükről beszélnek, szerintem többet kellene hallgatnunk rájuk.”
„ A nők egyéniséget akarnak, nem tömegcuccokat, és pontosan ez az, amit a vintage megad nekik. A vintage eredetiséget és egyfajta hangulatot sugall. Úgy értem, egy nő megvehet egy estélyit 200 fontért a High Streeten – kezdtem belemelegedni az interjúba –, és másnap már majdnem semmit sem ér! De ugyanezért a pénzért vehetett volna magának valami olyat, amit fantasztikus anyagból készítettek, amilyet senki más nem visel, és ami, ha nem megy tönkre, igazából csak növeli az értékét.”
„– El kell jönnie Hitherbe.
Ránéztem.

– Tessék?
Mosolygott.
– Csak azt mondom, hogy valamikor beugorhatna.
– Ó.
– Egy pohár italra. Szeretném, ha látná a…
Mit? – töprengtem, a rézkarcait?
– A fészeremet.
– A fészerét?
– Igen, fantasztikus fészerem van – mondta határozottan.”
„– Ezért érzett velem egyfajta kapcsolatot, rokonszenvet, Mrs. Bell. Mindkettőnknek volt egy barátja, aki csak a mi jöttünkre várt.”

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése