2017-12-28

Barczikay Lilla: Szobortánc (Szobortánc 1.)

A recenziós példányt köszönöm az Ad Librum kiadónak!

Fülszöveg:
Egy elfeledett idegen lépked végig a macskaköveken. Nem hagyja, hogy láncra vert érzései eluralkodjanak felette. De amikor szembe kell néznie családja gyűlöletével, húga balesetével, a város suttogásával, egyre nehezebb nyugodtnak maradnia. Márpedig nem lehet dühös, nem félhet, mert akkor kitör a káosz. Elég egyetlen bizonytalan pillanat, hogy megremegjenek a város szobrai. Fellélegzik a kőszarvas, pislogni kezd az acélbika. Alig várják, hogy tombolhassanak.
Egy láthatatlan árny suhan a sötétben. Nem tartozik sehova, nincsenek emlékei, nincsenek tervei. Otthona az éjszaka, ami elrejti őt a kíváncsi szemek elől. Fogai feltépik a bőrt, körme véres csíkokat hagy áldozata testén. Érezni akar. Az izgalmat üldözi, ami véget vet a szívében kongó ürességnek.
Egyikük sem ismeri a másikat. Fogalmuk sincs róla, hogy sorsuk egybeforrt, és a válaszokat nem önmagukban, hanem egymásban kell keresni.

Könyvinformációk:
Kiadó: Ad Librum
Megjenés éve: 2017
Oldalszám: 160 oldal
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155758010
Sorozat: Szobortánc
Függővég: igen
ITT megvásárolható

Véleményem:
Mikor megkeresett a kiadó, hogy lenne e kedvem elolvasni Lilla új könyvét gondolkodás nélkül igent mondtam, mivel az Anyám teremtményeit imádtam az írónőtől. Ezért igazából elég magas volt az elvárásom e felé a könyv felé, elolvasás után pedig elég sok minden kavargott bennem.

A történet elég nyomasztó, amit Lilla fantasztikusan ábrázol. Ezért is imádom egyébként az írónőt, mert remekül át tudja adni az érzéseket a könyveiben. Két szemszögben olvasható a történet, ami a végére összefonódik, viszont ezzel véget is ér, ami elég idegesítő, hiszen pont akkor kezd a történet beindulni. Elég lassan bontakozik ki a cselekmény, és emiatt az információáramlás sem történik meg úgy, ahogy a kérdések a fejemben megfogalmazódtak. Viszont épp ez a lassúság ad az egésznek egy feszültséget, és nyomasztó hangulatot, hiszen végig érezni, hogy van valami a levegőben, amiről ha kiderül az igazság, nagyot fog robbanni.
A karakterek is nagyon mélyek lettek, és látszik, hogy mennyit fejlődött maga Lilla is ez alatt a 3 év alatt, mióta megjelent az első könyve.
Ott volt először is Temi, akiről már a cselekmény elején kiderül, hogy egy elmegyógyintézetből tart éppen hazafelé, ahol 4 évig kezelték. Szegény lánynak elég nagy traumát kellett átélnie, aminek egy elég komoly következményei lettek. Temi képes a szobrokat életre kelteni, de sajnos nem tudja kezelni az erejét, ezért elég sok embernek a vesztét okozza ezzel. Az elmegyógyintézetben pedig ezt próbálták kontorllálni nála, kisebb-nagyobb sikerrel. Amint hazaér, újra a felszínre kerülnek a régi gondok, és ez által elszabadul a pokol.
A másik szál Lynn szemszöge volt, ami számomra sokkal érdekesebb volt, mint Temié. Ennek az lehet az oka, hogy róla sokkal kevesebbet tudtam meg, mint a másik kislányról. Lynnról ugyanis csupán annyi derült ki, hogy egy kegyetlen gyilkos, aki csupán azért öl, hogy elűzze az ürességet a szívéből. Ám nem szokásos gyilkos, hanem egy tökéletes orgyilkos! Képes szag és fénykép alapján megtalálni az áldozatát, azért pedig, hogy kiiktassa képes bármit megtenni. Hát ez egyszerűen észveszejtő!
Aztán a végén, ahogy összefonódik a két lány történetet egyszerűen fantasztikus! Végig arra vártam, hogy miként fognak összeérni, és olyan csavar van benne, amire nem is számítottam. Lehet pont ezért, mert túl egyértelmű volt, hiszen végig ott volt a szemem előtt, és ennek ellenére képes volt végig az orromnál fogva vezetni és elhitetni, hogy az a dolog csupán egy apróság, egy régi rossz emlék.
Összességében szerettem, de valami végig hiányzott, amit a végére megkaptam, csak nem éppen olyan adagolásban, ahogy szerettem volna.
Ajánlom azoknak, akik:
- bírják a feszültséggel teli könyveket,
- nem riadnak vissza attól, ha lassabban indul be a történet,
- szerették Lilla korábbi sorozatát,
- kíváncsiak rá, hogy két nyomasztó történet miként talál egymásra.


Értékelésem: 5/4 csillag

Kedvenc karakter(ek): Lynn, Keith
Kedvenc jelenet(ek): amikben Lynnt ismertem meg jobban

A képek a Pinterest oldalamról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése