2017-12-15

Olvass velünk klasszikust! azaz klasszikus olvasási kihívás

Sziasztok!
Mára egy újabb olvasási kihívást hoztam, amiben a klasszikus könyvek kapják a főszerepet, viszont nem ez benne a legjobb. Hanem az, hogy ez az egész a kedvenc pultos lánykám, Réta fejéből pattant ki! Imádom az olvasási kihívásokat, annak ellenére, hogy általában elbukom őket. Ez pedig azért olyan különleges, mert olyan könyvek köré épül az egész játék, amit nem nagyon szoktam olvasni. Azonban ez nem szokványos olvassunk megadott szempontok alapján kihívás lesz, hanem egy amolyan ki nevet a végén típusú. Szerintem mindenki élvezni fogja!

A kihívás előzménye:
A nyáron volt a #TheReadingQuest és annyira megtetszett Rétának és nekem is, hogy abban részt is vettünk. Aztán jött még több olvasási kihívás és feljött többször is a beszélgetéseink során, hogy nekünk is össze kéne dobnunk egyet. Nemrég pedig Réta előállt ezzel a klasszikus kihívással, hogy az első blogszülinapját valami különlegessel ünnepelje meg. Felkért, hogy segítsek neki benne, én pedig örömmel igent mondtam, úgyhogy nálam ez újévi nyereményjáték néven fut majd. A feladatok oroszlánrészét Réta végezte, viszont próbáltam kivenni a részem benne, ha már közösen csináljuk. Szerencsére talált Réta pár kiadót, akik támogatják játékot. Köszönjük szépen Európa és Lazi Kiadónak érte!

A kihívásról:
A játék január 1-21 között, vagyis 3 hétig fog zajlani. Már fentebb is említettem, hogy egy ki nevet a végén típusú játék az egész alapja. Mindenki választ magának egy mezőt, amin szépen végigmegy a megadott olvasásokkal, ez 5 db könyvet jelent, vagyis minden egyes mezőhöz különböző könyveket kell olvasni. Vannak bónuszmezők is, ezek lilával vannak jelölve a játéktáblán. Két bónuszmezővel lehet kiváltani 1 fő mezőt. Az olvasásoknak minimum 120 oldalnak kell lennie. A novellásköteteknél is él a 120 oldal, de ott több novellának az oldalszáma adódik össze. A versesköteteknél pedig 50 oldal a minimum. Újraolvasás ér, nem csak az újraolvasós mezőnél. Ha valaki végzett a saját sorával, és még szeretne olvasni, hogy több pontot zsebeljen be, belekezdhet egy új sorba, vagy a bónuszmezőket is nyugodtan teljesítheti. Ám ezek az olvasások csak a pontok miatt számítanak és a bónuszmezőkkel már nem lehet kiváltani újabb fő mezőket.
Hogy mik számítanak klasszikus könyveknek? Igazából erre a kutakodásunk folyamán nem nagyon találtunk pontos meghatározást, így csupán ennyit tudunk benne segíteni: klasszikusnak az olyan korszakalkotó írások számítanak, amik hosszútávon is maradandó értékeket hordoznak.

Kék sor:
Történelmi regények
Amerikában játszódó
18. században megjelent regény
Magyar író regénye
 Piros sor:
Gótikus könyv
Ifjúsági könyv
19. században megjelent regény
Női író regénye
 Sárga sor:
Megfilmesített klasszikus regény
Európában játszódó történet
17. században megjelent regény
Külföldi író könyve
 Zöld sor:
Romantikus könyv
Családregény
20. században megjelent regény
Férfi író könyve
Közös mező:
Ide olyan klasszikus könyvek olvasását várjuk, ami a támogató kiadók, vagyis az Európa vagy a Lazi gondozásában jelentek meg.
Bónusz mezők:
Verseskötet
Novelláskötet
Klasszikus fantasy
Kedvenc klasszikus történeted újraolvasása
Klasszikus horror vagy krimi
Egy állatnak fontos szerepe van a történetben
Joker
Válassz a listából:
Réta listája:
1. Charles Dickens: Copperfield Dávid
2. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
3. John Steinbeck: Édentől keletre
4. Szabó Magda: Az ajtó
5. George Orwell: Állatfarm

Dorka listája:
1. William Shakespeare: Rómeó és Júlia
2. Erich Kästner: A két Lotti
3. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
4. L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
5. Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Pontozás:
Aki figyelmesen elolvasta a fenti kiírást észrevehetett, hogy említettem a pontozást. Ez egy olyan játék, ahol mindenki pontokat gyűjthet az olvasásokkal és extra feladatokkal.
Fő mezős olvasás: 10 pont/könyv
Bónuszmezős olvasás: 5 pont/könyv
Teljes sor teljesítése: 20 pont/sor
Extra pontok: 1 pont/kép, maximum 10 pont gyűjthető be

Extra pontokhoz kihívás:
Úgy gondoltuk, hogy ne csak az olvasással lehessen pontokat szerezni, hanem képekkel is. Molyon EBBE a zónába |olvassvelünkklasszikust jelzővel, vagy Instagramon #olvassvelünkklasszikust hashtaggel ellátott saját készítésű képeket várunk, ezekkel lehet pontokat szerezni. Minden egyes saját kép 1 pontot ér, de maximum 10 pont zsebelhető be! A képeknek nem kell művészinek lenni, hiszen nem mindenki profi fotós, a lényeg, hogy saját legyen. A Molyos zónába lehet egyéb karc is: hogy álltok az olvasásokkal, milyen érzések kavarognak bennetek és hasonlók, de akár ösztönző képeket is oszthattok meg, ezekre viszont nem jár pont, csak akkor ha az saját készítésű.

Nyereményjáték:
A legjobbat pedig a végére tartogattuk. Nem véletlenül lettek kiadók megkeresve támogatónak. Ennek az oka a nyereményjáték! 3 könyvet lehet nyerni és mind a három könyvhöz 4 könyvjelzőt. Aki a legtöbb pontot gyűjti az lesz az első helyezett és ő választhat elsőként könyvet. A második két nyertest sorolni fogjuk, azok között, akik legalább 2 fő mezőt teljesítettek. Nem kötelező ugyan, de ha tehetitek tiszteljátek meg egy lájkkal a támogató kiadókat, ha már voltak olyan kedvesek és hozzájárulta a nyereményjátékhoz. Európa Kiadó Facebook oldala ITT, Lazi Kiadó Facebook oldala ITT tekinthető meg.
3 megnyerhető könyv:
Szabó Magda meglepetéskönyv

Jelentkezés:
Ha már eddig sikerült eljutni, nincs más hátra, mint a jelentkezés. Ezt egy Google Űrlapon tudja minden jelentkező megadni EZEN a linken vagy ez alatt a bejegyzést alatt. Minden olvasott könyvről kérnénk egy maximum 10 mondatos értékelést/összesítést, amivel igazolni lehet, hogy valóban elolvasásra került a könyv. Elfogadjuk a Molyos értékelés, illetve a blogos bejegyzés linkjeit is. Egy sorba kéretik beírni majd az összes fő mezős, és bónuszmezős olvasás. Kérnénk még a Molyos vagy Instagramos nevetek is, hogy azokat a pontokat is bele tudjuk majd számolni. Ez az űrlap január 24-ig nyitva lesz, eddig lesz mindenkinek lehetősége beírni az olvasásokat illetve a plusz pontokat érő dolgokat.

Tudnivalók, vagyis ez az apró betűs rész:
- a nyertes neve közzé lesz téve a Facebookon, szóval érdemes figyelni;
- a nyertesnek 72 órája, azaz 3 napja van jelentkezni, utána új nyertest fogunk sorsolni;
- külföldi személyek is játszhatnak, de CSAK magyarországi címre lesz postázás!

Ennyi lenne a kihívás! Elsőre lehet ijesztő, de annyira nem bonyolult. Ha bárkiben bármilyen kérdés felmerül, nosza, ne tartsa magában, nyugodtan kérdezzen! Hamarosan érkezem a TBR listámmal, ha van kedvetek, osszátok meg, hogy Ti mit fogtok olvasni!
Mindenkinek jó olvasást és soha ne hagyjon el benneteket a remény!

A képek saját készítésűek, ha valaki viszi magával jelölje meg Rétát forrásnak!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése