2017-06-01

Helló nyár, helló június! | 2017

Úgy érzem, hogy májusban elég sok tartalom került fel a blogra, bár ezek főleg egyéb könyves dolgok és nem értékelések. Ami azért vicces, mert ezek jobban érdekelnek titeket, mint az értékelések, legalábbis a kattintások alapján ezt vesszük észre. Bár azért megpróbálunk minél többet ilyet írni, hogy azért legyen olyan is a blogon, ha már ezért nyílt meg. Most pedig jöjjenek a tervezett olvasások, amiket erre a hónapra gondoltunk.

Janina:
Fülszöveg:
Donna Tartt: Az Aranypinty
„Olvastad már az Aranypintyet?” – koktélpartik és baráti beszélgetések visszatérő kérdése volt ez a könyv megjelenése idején Amerikában. Tizenkét év hallgatás után jelentkezett új könyvvel az amerikai kortárs irodalom egyik legtitokzatosabb ikonikus figurája, és bebizonyította, hogy megérte a várakozást.
A könyv páratlan módon rögtön a második helyen nyitott a The New York Times bestsellerlistáján, majd hamarosan első lett, és 40 héten át szerepelt a tíz legolvasottabb könyv között. A kritikusok Az év könyvének választották, és 2014-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. Ezzel egy időben megkezdte hódító útját a nemzetközi színtéren is: Finnországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is bestseller lett, és eddig több mint 30 nyelvre adták el a jogokat, a megfilmesítésért pedig a legnagyobb hollywoodi stúdiók versengtek egymással.
A történet főszereplője egy szerető anya és egy távol lévő apa fia, a tizenhárom éves Theo Decker. Csodálatos módon túlél egy katasztrófát, mely azonban szétrombolja az életét. Magára marad New Yorkban, irányvesztetten és teljesen egyedül, míg végül egy gazdag barát családja befogadja. Ám a Park Avenue jómódú és távolságtartó világában sehogy sem talál otthonra. Sóvárog az anyja után, és görcsösen ragaszkodik ahhoz a tárgyhoz, amely a leginkább rá emlékezteti: egy kis méretű, varázslatos festményhez, amely végül az alvilág felé sodorja.
Az Aranypinty egy régen várt klasszikus történet veszteségről, megszállottságról, túlélésről és önmagunk megtalálásáról. Néhány oldal után magába szippant, nem hagy aludni, és nem engedi magát elfelejteni.
Donna Tartt (1963) amerikai írónőt már első regénye, a több mint 5 millió példányban elkelt A titkos történet (1992) világhírűvé tette. Második regénye, A kis barát (2002) WH Smith Irodalmi Díjat kapott. A 2014-ben megjelent Aranypinty Pulitzer-díjas lett, és Az év könyvének választották. A megfilmesítés jogait a Warner Bros. filmstúdió vette meg. Donna Tartt 2014-ben szerepelt a Time magazin Az év 100 legbefolyásosabb személyisége listáján.

Szeretném befejezni az Aranpintyet, mert már másfél hónapja nyüstölöm. Az olvasásom 90%-át az alvás előtti időszak teszi ki, így egy ilyen hosszú művel meg nehezebb láthatóan haladni. Sajnos itt a fránya nyár, a szenvedés ideje - így automatikusan meglassulok, tehát ez is nehezíti a haladást. Maga a könyv eddig remek, egy este sem okozott gondot a fonal újra felvétele, mert már benne élek a történetben.  Nappal is sokat agyalok rajta- talán ezért is nem sietek, élvezem a könyvet, minden napomat kitölti és ez nagyon jó érzés. Évek óta nem olvastam ilyen nyugodtan. Pedig most van pár könyvem, amiket nagyon-nagyon előre kéne hozni, mert nem saját, de egyelőre képtelen vagyok. Ha lesz más olvasnivalóm a hónapban, akkor csak a szokásos random módon fogok választani.

Dorka:
Nem úgy sikerültek a májusi olvasmányok, ahogy szerettem volna, így most kicsit visszább veszek és a célom most 5 könyv lesz. Ezeket pedig úgy válogattam össze, hogy a 5 könyvből 3 darab könyvtári, 1 Mini-Könyvklubos az utolsó pedig recenzió. Viszont mielőtt belekezdenék ezekbe, jó lenne befejezni az elkezdett két könyvet, de mivel egyszerre többet olvasok, így lehet, lehet, hogy most sikerülni fog az összes kitűzött könyv.

Fülszöveg:
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Négy gimis egy sötét, dohos pincében ébred… Nyár, haverok, emberrablás.
Doma, Zoli, Zsófi és Max egy sötét, dohos pincében ébred. Hol lehetnek? És vajon hogy kerültek oda? A négy gimis csak arra emlékszik, hogy hazaindultak az év utolsó bulijáról, amit az egyik hipergazdag osztálytársuk rendezett.
Szorult helyzetükben mind egymást okolják a történtekért, hiszen valamennyiük életében van is valami gyanús. Doma édesanyja korábban rendőr volt, most magánnyomozóként dolgozik. Zoli a város legmenőbb brókerének a fia. A belevaló Zsófi, aki a tanév közepén érkezett, maga a két lábon járó rejtély. És ott van Max, aki a legidegesítőbb, legnagyképűbb srác az osztályban.
Rájönnek, melyikük miatt kerültek bajba? És vajon meg tudnak szökni fogvatartóiktól?
Minden leleményükre szükségük lesz, hogy az országhatárt és a saját korlátaikat is képesek legyenek átlépni. A Váltságdíj nélkül izgalmas, lebilincselő krimi, melyben a tinisorsokból szövődő̋ különleges hálótól az utolsó oldal után sincs kedvünk szabadulni.
Elöljáróban:
Nem is tudom miért vettem ki a könyvtárból, ez ilyen hirtelen felindulásból elkövetett kölcsönzés eredménye lett. Viszont mivel magyar, azért majd megpróbálok interjút készíteni az íróval.

Fülszöveg:
Leitner Olga: Púder nélkül
Szingli vagy és valakinek ez nem tetszik? Anya vagy és úgy érzed, nem vehetsz fel egy normális ruhát, mert beszólnak? Néha az élet minden területén elvárják, hogy nő legyél, és ezt nem bírod? Fiatalnak érzed magad, de látva a tiniket úgy gondolod, hogy egy évezred választ el a mai trendektől? Nem mindig jó a szex? Egy kicsit mosd le a púdert, és kezeld lazán a dolgokat!
Leitner Olga legújabb könyvében eredeti, sőt néha meghökkentő válaszokat találsz többször feltett kérdésekre. Ha kell egy kis leitnerolgis sodrás, ha kíváncsi vagy egy valódi nő néha megalkuvást nem tűrő véleményére, akkor épp azt a könyvet tartod a kezedben, amit neked találtak ki.
Elöljáróban:
Mindig is érdekeltek Leitner Olga könyvei, így nagyon megörültem, mikor megláttam a könyvtárban. Még előző hónapban szerettem volna olvasni, de csúszott, így hosszabbítva lett. Szerencsére nem volt rá feliratozva senki, így maradhatott nálam.

Fülszöveg:
J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne:
Harry Potter és az elátkozott gyermek
Tizenkilenc évvel a roxforti csata után…
Harry Potter élete sosem volt könnyű – és most sem az, amikor a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozójaként, férjként és három iskoláskorú gyermek apjaként kell helytállnia. Miközben Harry a múlttal viaskodik, kisebbik fiának, Albusnak is meg kell küzdenie a reá nehezedő családi örökséggel. A múlt és a jelen vészjósló összeolvadása azzal a ténnyel szembesíti apát és fiát, hogy a sötétség néha egészen váratlan helyekről támad.
A Harry Potter és az elátkozott gyermek, J.K. Rowling, John Tiffany és Jack Thorne új műve, a nyolcadik Harry Potter-történet, egyszersmind az első, amit színpadon hivatalosan bemutattak. Színpadra írta: Jack Thorne.
Ez a könyv, amely a színházi próbák szövegkönyvének különleges kiadása, lehetővé teszi, hogy azok is nyomon követhessék Harry Potternek, valamint családjának és barátainak sorsát, akik nem látták a darabot. Az ősbemutatóra 2016. július 30-án a londoni West Enden került sor.
Elöljáróban:
Ő is május hónapról lett áthozva hosszabbítással a könyvtárból. Most már remélem, hogy tényleg el tudok kezdeni, mert nem egy tömény szöveg, hanem egy színdarab, ezért remélem gyorsan tudok vele haladni.

Fülszöveg:
Lev Grossman: A varázslók
A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. S noha a tanulás évei úgy telnek, mint bárhol máshol – barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd idővel lefekszik valakivel, akibe beleszeret –, a titkos tudás örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.
A varázslók komor történet a felnőtté válásról, második esélyekről és arról, hogy ha valamit nagyon görcsösen akarunk, akkor talán soha nem kapjuk meg. A könyv a 2009-es megjelenését követően hatalmas vitát váltott ki és nagyon megosztotta a fantasy műfaj kedvelőit – vannak, akik nem is hajlandóak ekként tekinteni rá, hanem kortárs regényként kezelik –, de emiatt csak többen és többen olvasták el. Végül óriási siker és New York Times Bestseller lett, többek közt George R. R. Martin, John Green, Audrey Niffenegger és William Gibson is rendkívüli elismeréssel méltatta, ráadásul a folytatásokkal a szerző végleg lefektette a 21. századi fantasy alapköveit.
Elöljáróban:
Mini-Könyvklubos együtt olvasós téma. Már egy ideje a polcomon csücsül, így ideje kézbe venni, hogy ne csak porosodjon. Egyébként már egy párszor el akartam ez okból cserélni, de most örülök neki, hogy erre nem került sor.

Fülszöveg:
Soman Chainani: Jótett helyébe
Sophie és Agatha a múlttal és a jelennel egyszerre csatázik azért, hogy történetüknek tökéletes vége lehessen.
Az egykori legjobb barátnők – most ellenségek – azt hitték, történetük véget ért, amikor útjaik szétváltak. Agatha visszakerült Gavaldon városába Tedrosszal, míg Sophie az iskolában maradt a szép fiatalemberrel, aki egykor az Iskolamester volt.
Ám ahogy berendezkednek új életükben, történetük elkezdi újraírni magát… és nem csak az ő történetük. A két lány távol van egymástól, közben a Gonosz átvette az uralmat, és a múlt galádjai erős bosszúvággyal élednek fel. Nemcsak második esélyt akarnak meséiknek, hanem át akarják formálni a Jó és Rossz régi világát egy olyan új uralommá, amelynek királynője Sophie. A Gonosz halálos hatalomátvételének útjában csak Agatha és Tedros áll, akik azt akarják, hogy végre tényleg boldogan éljenek, míg meg nem halnak.
Soman Chainani regénye fordulatos, kalandos, nevettető, romantikus történet, rengeteg meglepő mesei fordulattal és bonyodalommal. A Jók és Rosszak Iskolája-sorozat remek befejező kötete.
Elöljáróban:
A Könyvhét egyik legjobban várt könyve, mert jó lenne tudni, hogy mi is fog történni a lányokkal a harmadik részben! A borító elég spoileres, de valahogy nem zavar, engem csak az vezérel, hogy olvashassam végre!


Májushoz képest nem sok a változás, de most szeretnénk végezni velük. Májusban is jó lett volna, de hát itt a jó idő, mind a kettőnknek gyereke van így inkább a szabadban töltjük az időt, ami bizony sokszor az olvasás rovására megy. Most viszont próbáljuk behozni a lemaradást, meglátjuk mennyire sikerül. Ti milyen könyveket olvastok ebben a hónapban?

Képek a moly.hu, illetve a Pinteres táblámról származnak egy kis saját kezű módosítással.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése