2017-04-27

Könyvfesztivál, ahogy Ti láttátok - 2017


Idén 24. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Könyvferstztivált a budapesti Millenárison. A könyves buli április 20-23 között zajlott és akik ott voltak rengeteg élménnynel gazdagodtak. Sajnos én nem voltam jelen, mert kisebb fiam születésnapját ünnepeltük, viszont találtam pár nagyon rendes embert, aki megosztotta élményeit a fesztivállal kapcsolatban. Most az ő rövid összefoglalót olvashatjátok. Köszönöm szépen a részvételt Ashely (Ashley értékel blog), Biry (Biry gondolatai blog, Hikari (Írásaim tárháza blog), Helena Evermoor (Ana blogja), Nemes Henrietta (Book of Dreamer blog), Juhász István (Juhász István P. írói oldala). Nélkületek nem jött volna létre ez a bejegyzés!

Ashley élményei:

Ash ezekkel a kincsekkel gazdagodott
„Csináltam csini névtáblákat, amiknek nagyjából semmi hasznuk nem volt, lévén, hogy Hikarit mindenki felismerte szerény személyemet meg alig pár ember, de ezt már megszoktam :) Tulajdonképp a fél életem a Fumax standnál töltöttem, mert egyszerűen gyerekek...HATALMAS hangulat volt! Annyit nevettünk, ők persze munka közben, én meg csak ott trollkodtam. Hatalmas csapat, teli humorral, szóval így tényleg érződött, hogy totál mások, mint a többi kiadó. Talán az egyetlen olyan stand volt, ahol eszméletlen a hangulat, és talán ezért is állt mindig nagyobb sor.
Lényeg a lényeg, hogy csupa-csupa kedves ember, már nem is zavart annyira a tömeg. Sikerült megismerkednem rengeteg íróval, mind nagyon-nagyon szeretnivalóak, kedvesek, szóval TI akik tartotok az ilyenektől: CSAK NYUGODTAN.
Bezsebeltem rengeteg dedikált könyvjelzőt, szám szerint, azt hiszem: nyolcat.
Két könyvet dedikáltattam a helyszínen, és több, mint tízzel jöttem haza :)

Durva, mi?”
A beszámoló többi részét ITT olvashatjátok.

Biry élményei:


Biry jól feltankolt! Bár van rá mentsége.
„Húúú, nos, ilyen még nekem sem volt, hogy 2 napot is kint vagyok a Feszten, pedig nem laktam eddig sem messze tőle, azonban az idén a szombati nap közösségi eseményei miatt úgy terveztem, hogy aznap nem fér bele a vásárlás és a találkozók bonyolítása is egyszerre... Valamint drága Druszám, @Riszperidon is itt aludt nálunk a Feszt ideje alatt!
Csodálatos két nap volt, viszont a végére azt sem tudtam, hogy fiú avagy lány vagyok, csak ülni tudtam és nézni kifelé a fejemből. :D Ma délutánra tudtam kiizzadni magamból a karcokat, úgy, hogy azt még vállalható is legyen :) Nagyon örülök neki, hogy ennyi mindenkivel sikerült találkoznom, szuper élmény volt, ami még a könyvek okozta csalódásomat is megszüntette :) Puszilok mindenkit! Remélem júniusban folyt.köv. tudtommal még nagyobb körben :)”
Biry további élményeit ITT olvashatjátok.

Hikari élményei:
Hikari csodás kincseket kaparintott meg
„Szépen elértünk a Millenárisig bár, amikor valami kajás rendezvényt tálaltam meglepődtem, de megtálaltuk a megfelelő helyszínt végül, semmi vész.
Kicsit leesett az állam az embertömeget látva.
Körbenézéssel kezdtünk de körülbelül 10 perc után attól féltem, hogy valaki rám esik és levegő se nagyon volt, szóval ki kellett jönni.
Megfordult a fejemben hogy ennyit nem ér húzzunk haza.
Maradtunk.
Ezután lett egy kis mélypont, leültünk ebédelni, meg rendbe raktuk azt a hatalmas adag könyvet, amit beszereztünk.
Mint, derült égből villámcsapás megjelent egy kész égimeszelő alias „Szia, Hikari, Sol vagyok” Oké, visszavonom, nem égimeszelő, csak én vagyok pici; meg totálisan zavarban voltam, azért irányítottam Ash-hez. Levandra, örülök, hogy téged is megismertelek élőben.
A Feszt röviden: eszméletlen.
Hosszabban: tömeg, tömeg, könyvek, tömeg, dedikálások, találkozások.
Igazi élmény, egyszer mindenkinek el kell menni.

A következő nagy esemény a Könyvhét júniusban, ha minden igaz ott leszünk, névtáblástól mindenestől.”
Még több élmény olvasható Hikaritól ITT.

Nemes Henrietta élményei:
Henrietta is remek könyveket választott
„Ha tehetitek, jövőre ti is látogassatok el mindenképpen. Aki meg ott volt, szívesen várom a beszámolóját. A poszt zárásaként pedig pár pontban összeszedtem nektek, hogy érdemes készülni egy könyvfesztiválra. :) 1. Vigyél elég pénzt. Igen, még annál is többet. Be fog szippantani az egész, és mivel nem vittél eleget, ott fogsz állni 30 percig két könyv között, mint bálám szamara. A legfontosabb tapasztalat. 2. A könyvkiadók ilyenkorra időzítik az összes nagyobb írótól a megjelenéseket, szóval vissza az első ponthoz, ha átugrottad. Figyellek! 3. Érdemes minden standhoz ellátogatni, hiszen nem csak az ismertebb könyvkiadók vannak kint. Sok érdekességet lehet összelapátolni aprópénzért. 4. Mire vágigjárod az egészet, olyan izomlázad lesz, hogy utána fél napig fel sem tudsz kelni. Ez is saját tapasztalat. 5. Az élmény egy életre elkísér. És még mindig keresem azt a lányt, aki megdicsérte a felsőmet!”
Valóban csini volt a felső, ha valaki kíváncsi rá megnézheti és a beszámoló további részét is elolvashatja ITT.

Juhász István élményei:
Pityu sem tétlenkedett! Rengeteg könyvet zsebelt be.
„Az első napra sikerült elkérnem magam a munkahelyemről. Amilyen szerencsétlen flótás vagyok, idén is kifogtam az esőt és a szelet. Mondjuk tavaly nem volt olyan hideg, hogy előbányásszam a vastag frottír zoknit meg a bakancsot. Most viszont igen. Tegnap havazott, bakker!
Még a kipakolászós résznél értem oda, de azért a Könyvmolyképző standjánál sikerült megvennem Marie-Aude Murail legújabb művét, a Tartós hullámot. Eredetileg ezt az egy könyvet szerettem volna csak megvásárolni ezen a kiruccanáson, deee… Hagyjuk! :D
Ezt követően barangolásba kezdtem, szerintem a biztonságiak nem tudtak hova tenni, hogy egyik végéből a másik végébe megyek állandóan a háznak, de hát ha mindenki pakolt, és nem tudtam prospektusokat se csóringálni, akkor mi mást csinálhattam volna? Kóvályogtam, mint egy szellem. Ja, és közben leadtam a 2017-es Libri díjra is a szavazatom, amiért kaptam mindenféle csecsebecsét, mint például Libris ceruzát meg noteszt. Zsíroskenyér, egyre több könyves cuccom van, ami nem könyv!
Összegzés:
– okosabban vásároltam, mint tavaly,
– nem léptem túl a 10.000 forintos keretemet (9.100-at költöttem),
– jófejek a kiadók munkatársai (legalábbis akikkel kommunikáltam),
– folyamatos társaság nélkül nem olyan izgalmas (tavaly egész nap volt valaki, akivel császkáltam és sirattuk együtt a pénztárcánkat),
– a prospektusok nehezebbek, mint a könyvek,
– BP-n nem akarok lakni,

– több iPhone-t láttam a metrón, mint egész életemben (oké, nekem is az van, de régi).”
Pityu teljes beszámolóját ITT olvashatjátok.

Helena Evermoor élményei:
Helena Evermoor csodás könyvekkel gazdagodott
„Tavaly közel sem fájt ennyire a búcsú. Olyan jó volt a hangulat egész héten, hogy azt elmondani is nehéz.
Kezdődött ott, hogy kimentem délután kettőre Tavi Kata dedikálásra, aztán rá egy órára Csendes Nóráéra. Mind a kettő fantasztikus volt és akkor még bele sem gondoltam, mi vár ránk hamarosan. Pakolás, zárás. Nehéz volt ezt így felfogni abban a percben, viszont megnyugtatott a tudat, hogy Kildara rendezvényeken és Könyvhéten még találkozok velük. Nagyon élveztem és várom a Könyvhetet.”
Helena Evermoornak sikerült minden nap kicsit kijutnia a Könyvfesztiválra, ami miatt irigylem is. Nagyon sok élményt gyűjtött össze, de ő is a Fumax körül érezte jól magát. Az egész beszámolóját ITT olvashatjátok

Én levontam a konklúziót ezekből a beszámolókból, hogy nekem is egyszer el KELL mennem erre a szuper könyves eseményre! Ami pedig a legjobb tapasztalat, hogy a Fumax és a Főnix standnál jó a hangulat! Ezt mondjuk tapasztaltam tavaly a Könyvhéten, mikor elkapott pont ott a nagy zuhé. Remélem, jövőre egy héttel előbb vagy később rendezik, mert fiam április 21.-én született így az a hétvége általában az ünneplésé. Viszont jó lenne egyszer eljutni, és a saját élményeimről beszámolni.

4 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy részt vehettem ebben :)
    Jó látni, hogy mindannyiunk élménye benne van egy bejegyzésbe :) Találkozunk a Könyvhéten!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy részt vettetek benne :) ^^

      Törlés
  2. Kicsit? Minden nap vagy hat órát kint voltam. Kivéve csütörtök, péntek. Akkor csak egytől voltam kint zárásig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igen! Milyen jó is annak, aki budapesti xD

      Törlés