2017-02-26

Mesesarok - Február


Elérkezett a hónap utolsó hétvégéje, így jön a Mesesarok, vagyis a havi meseválogatás, ami a fiúknak nagyon tetszett. Sajnos ez egy nagyon rövidke hónap, így nem sok könyv került elolvasásra, de még így is lettek kedvencek. A sorrend olvasás szerint van.

Finy Petra:Milu a lovagok között
Fülszöveg:
A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya telje­sült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szak­érte­lem­­mel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-­sorozatot szerettünk volna létrehozni. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való rész­vé­tel­re: minden szerző négy könyvet ír, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. Finy Petra köteteiben a főszereplőink továbbra is Milu, Kamilla, no meg Bátor és Buci, az időutazók! Jártak már Egyiptomban, Görögországban, az indiánok között – a negyedik kötetben a lovagok közé, Artúr király udvarába repíti őket az időfüst. Feladatuk nem kisebb, mint Ginevra királyné kiszabadítása Merficio fogságából.

Véleményünk:
Nem olvastam az eddigi kalandokat, mert a könyvtárban jelenleg ez volt bent, viszont a fiúknak nagyon tetszett, mert sárkány igen, rájuk is ragadt az én sárkányimádatomból, hiába, anyja fiai :D, lovagok és harc. Szóval nekik meg volt minden a könyvben, ami fontos. Az már csak hab volt a tortán, mikor meghallották, hogy még varázsolnak is benne, mert, hogy az mennyire menő…mert hogy így mondta a nagyobb fiam! Ja és a legjobb, mikor befejeztem az olvasást az volt azt első kérdése, hogy a mi cicánk és kutyánk nem sárkány, mert akkor ők s tudnának az időben utazni és felkeresni Merlint?! Szóval a fiúk körében nagy sikert aratott ez a kis könyvecske. A többi részét is biztos, hogy fogom keresni.

Csukás István:
Süsüke, a sárkánygyerek
Fülszöveg:
Kicsi vagyok, de megnövök, mint a dinnye, vagy mint a tök!
Énrólam szól most az ének, örüljetek Süsükének!
Megjött Süsüke! Itt van Süsüke újra!
Csukás István tollából!
Süsüke, a csintalan sárkánygyerek és Kiskirályfi újabb kalandjai sok izgalmat okoznak Sárkányföld lakóinak. Ám új élményt is nyújtanak számukra, derűt, vidámságot lopnak a szívükbe.
A két elválaszthatatlan jó barát hol izgalmas Ki mit tud versenyt rendez, melyen mindenki bemutathatja, miben a legügyesebb, hol álarcosbált szervez, ahol a szereplők egy kis időre mások lehetnek, mint amik, hol nagytakarítás alkalmával tréfálják meg a királyi birodalom tagjait.
Olykor „Süsüke elrabolja magát”, de csak azért, hogy megtudja, mennyire szeretik.
Egy napon azonban füstjel érkezik, amely arról értesíti őket, hogy a Kiskirályfinak haza kell mennie. A nagy szomorúság láttán Süsünek megesik a szíve gyermekén, és úgy dönt, itt az ideje, hogy ő is világot lásson. A barátok együtt indulnak útnak – közös élményeik folytatásának ígéretével.

Véleményünk:
Süsü nagy kedvenc volt a fiúk körében, így nem is volt kérdés, hogy Süsüke is jön velem a könyvtárból. Mikor elkezdtem nekik olvasni, nem nagyon tetszett nekik, mert hát miért nem Süsü van benne. Én pedig nem értettem, hogy miért nem érti, aztán rájöttem, hogy nem a jó részt vettem ki, így megint fordított sorrendben olvasom szegény gyerekeknek a mesét. Aztán elmagyaráztam, hogy ez Süsü fiáról szól, onnantól pedig nagyon tetszett nekik. Voltak benne fejezetek, amiket átbeszéltünk, mikor Süsüke valamit rosszul csinált, és, hogy miért nem szabad ezt vagy azt csinálni. Persze a könyvben is el van mondva, de én szeretem az ilyeneket újra átbeszélni.

100 magyar népmese
Fülszöveg:
A Magyar népmesék sorozat valódi kulturális kincsünk: ezeken a meséken több generáció felnőtt már, a sorozat zenéje, a főcím ágról ágra szálló madara mindannyiunk közös élménye és emléke. A történetek valódi családi mesék, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez népmesei hagyományunkat. A 100 magyar népmese kötet egyedülálló gyűjtemény, amelyben a sorozat valamennyi darabja helyet kapott, s amelynek éppen ezért ott a helye minden család könyvespolcán.

A Magyar népmesék sorozat 1977-ben született Mikulás Ferenc ötletéből. A Kecskeméti Filmstúdió vezetője és a sorozat rendezője, tervezője, Jankovics Marcell elhatározták, hogy az egyes epizódokban az adott tájegység népművészeti motívumait, viseletét és tájnyelvét jelenítik meg. A sorozat zenéjét az autentikus népdalelemeket saját dallamokkal elegyítő Kaláka együttes írta. Az így létrejövő képi, zenei és szövegvilágnak köszönhetően a Magyar népmesék népszerűsége több mint három évtized múltán is töretlen.

Véleményünk:
A fiúk IMÁDJÁK! Szerintem ez egy olyan mesekönyv lesz az életükben, amit később a saját gyerekeiknek is elolvasnak, vagy legalábbis beszélnek róla. Nap közben meg szoktuk nézni a tv-ben a Magyar népmeséket és este azt szoktuk felolvasni nekik. Az illusztrációk gyönyörűek és tényleg benne van az összes magyar népmese. Egy ideig biztos, hogy nem unatkozunk, hisz eltelik egy pár hónap, amíg az összes mesét végigolvassuk nekik. Már meg is van a kedvenc mese, mégpedig A Só.


A hónapra ennyi volt, ami tetszett a fiúknak, persze volt még, amit olvastunk, de az nem hagyott bennük nyomot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése