2018-01-28

Mesesarok - január


Sziasztok!
Elérkezett a hónap utolsó hétvégéje, így jön a Mesesarok, vagyis a havi meseválogatás, ami a fiúknak nagyon tetszett.
Ebben a bejegyzésben a decemberi és januári kedvenceket szedem össze, mert sajnos előző hónapban kimaradt. Mostanában a hosszabb könyvekre mentünk rá, ez azt jelenti, hogy tovább tart egy történet elolvasása. Ezért nem tudunk egy hónap alatt olyan sok könyvet elolvasni, ezért is lett most összevonva 2 hónap.


Fülszöveg:
Minka külön szobát kap, ami bizony megijeszti. Talán a szülei már nem is szeretik?
Azt kívánja, legyen hatalmas vihar, égzengős és villámlós, mert így anyukája mellé bújik majd. A kívánságcsillag rákacsint, és a vágy beteljesül.
Ám ekkor egy különös fiú állít be az ablakon át. Azt mondja, elszabadultak az elemek, és Minka az egyetlen, aki helyre hozhatja a véget nem érő égszakadást.
A szelek szárnyán útra kelnek, és különleges kalandokba keverednek, ahol csak a bátorság és az ügyesség segíthet abban, hogy helyrehozzák a galibát.
És ki tudja, talán végül Minka az anyukájának azt is elmondhatja, ami a szívét nyomja, ha egyszer újra kisüt a nap…
Hatalmas fantáziával megírt, szeretnivaló mese. Vidd haza, bensőséges élmény lesz.
Véleményünk:
Karácsony alkalmából vettem meg a fiúknak, és azonnal neki is álltunk, mert kíváncsiak voltak, hogy mit keres a kislány a felhőn. Ez az egyetlen kakukktojás a mai listában, hiszen ez nem valami vastag könyv, és gyorsan is lehet vele haladni. A történetben megismertük Minkát, akinek volt egy kívánsága, de sajnos rosszul sült el. Ezt próbálta helyrehozni, és az egyik kaland jött a másik után. Közben pedig megtanulta legyőzni a félelmét ami nekünk pont kapóra jön, hiszen a fiúk félnek a sötétben. Olyankor mindig felemlegetem nekik Minkát, hogy ő milyen ügyesen el tudta fogadni, hogy szüleitől kapott egy külön szobát, mert már nagylány lett. Bízom benne, hogy a fiúk is olyan bátrak lesznek egyszer, hogy képesek lesznek sötétben aludni.

Fülszöveg:
Te még nem hallottál a Vad Bandáról? Ez meg hogy lehet? Ha érdekel a foci, és vagány vagy, akkor itt az ideje, hogy összeismerkedjünk. A Vad Banda első részében tanúja lehetsz csapatunk születésének, és az első sorsdöntő mérkőzésnek a Legyőzhetetlenekkel. Vajon sikerül visszaszereznünk a pályát a környék rettegett csapatától? Találunk-e edzőt, aki segít minket? És a szüleink mellénk állnak a harcban? Mindezt megtudhatod, ha elolvasod ezt a könyvet.
De csak akkor vedd a kezedbe, ha bírod az izgalmakat. Nem mimózáknak való, hanem Vadaknak, mint mi. Remélem, Te is nemsokára közénk tartozol!
Véleményünk:
Ez egy igazi fiús mese, középpontban a focival! Sajnos csupán annyit tudok elmondani a könyvről, amit a fiúk meséltek, mert a nagy részét az Apjuk olvasta. Mindig vidáman beszéltek a könyvről, hogy Leó és csapata milyen zűrbe keveredett a gonosz, gátlástalan és sunyi ellenséges bandával. Közben pedig megtanulták, hogy a csapat és a barátság mindennél többet ér.

Fülszöveg:
Momo története a fantázia világában játszódik, a Soha és a Sehol birodalmában, avagy a kitágított, időtlen jelenben. Nem királyfiak, tündérek és varázslók népesítik be ezt a birodalmat, helyszíne egy modern nagyváros, valahol Dél-Európában. De ha ezt a világot Momónak és barátainak a szemével látjuk, kiderül, hogy a mi korunk sem szegényebb csodákban és titkokban, mint a rég letűntek.
Egy kísérteties társaság, a szürke urak csoportosulása hatalmába keríti az embereket, és arra ösztönzi őket, hogy takarékoskodjanak az idővel. De az idő maga az élet, és az élet a szívben lakozik. Minél inkább takarékoskodnak tehát az emberek vele, annál szegényebb, sivárabb és hidegebb lesz a jelenük, és annál idegenebbé válnak önmaguk számára is. A gyerekek szenvednek leginkább ettől a fogyatkozó szeretettől és életkedvtől. Tiltakozásukat azonban senki nem hallja meg. Amikor a szükség a legnagyobb, és úgy tűnik, a világ már végképp a szürke uraké. Hora mester, az Idő titokzatos ura közbelép, de szüksége van egy embergyerek segítségére. A világ megállt, és Momo, ennek a történetnek borzas kis hősnője egyedül veszi fel a harcot a szürkék seregével, semmi más nem segíti őt ebben, csak egy szál virág a kezében és egy teknősbéka a karjában. Csodálatos módon győznek ők hárman. Minden életidő visszatér tehát az emberekhez, akiktől azt csalással elorozták. A reménytelenül betegnek tűnő világ gyógyítható. Mese? Így is lehet nevezni, ha ezt a fogalmat úgy értjük, mint a romantikusok. Hiszen mindennapiság és álom játszanak át költői módon egymásba.De egyúttal a mai és a jövőbeli valóságunk kérdései is, amelyek sokszínű figurákban és sorsokban tükröződnek. Tehát olyasmi, mint a regény? Mondjuk hát így: meseregény.
Véleményünk:
Ezt a mesét kétszer kezdtem el, mert első körben nem tetszett nekik. Majd egy alkalommal ők kérték, hogy olvassam tovább, aminek nagyon örültem. Ez nem csupán egy mesekönyv, mert nem csak a fiúk élvezték, hanem én is. Elég komoly mondanivalója van, amiről azt hittem, hogy nem fogják megérteni a fiúk. A Kisebb annyira még nem is, de a Nagyobb csodálatosan elmondta, hogy mit értett meg belőle. Elmagyarázta, hogy Momo egy kislány, akinek van egy különleges képessége, és járt az idő uránál, ahol megtanulta, hogy minden ember a saját idejéért felelős. Meglepődésemre azt is megértette, hogy a mesében szereplő gonoszok, a szürke urak metaforáját is értette. Elmondása szerint ezek a szürke urak ellopják az emberek idejét, hogy ne tudjanak a számukra fontos dolgokkal foglalkozni, csak a munkával. Nagy büszkeség töltött el, mikor ezeket elmondta, mert elég nehéz a nyelvezete és a történet is, attól függetlenül, hogy mese. Nagyon sok mindent lehetne még erről a könyvről írni, ezt meg is fogom tenni egy külön bejegyzésben. Addig pedig ajánlom mindenkinek elolvasásra.

Fülszöveg:
Értékelés
Felejts el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutál
atosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral
– és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon

szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.
Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.
Véleményünk:
A december kedvenc könyve volt! Mindig olyan boldogan mesélték, hogy mi történt Trundli Vilivel vagy Christmasaurusszal. Trundli Vili apukája pedig egy igazi Télapó és karácsony mániás ember, akinek olyan információi vannak az ünnepről, hogy én is csak pislogtam, hogy majdnem mindent rosszul tudtam. Vili egy nagyon édes fiú, akinek nem a legszebb a gyerekkora, mégis mindig próbál vidám maradni. Christmasaurus pedig egy nagyon különleges dínó, akinek minden vágya, hogy repüljön és legyen egy társa. Hogy mi közük lesz egymáshoz ennek a három szereplőnek? Olvassátok el, és kiderül!

Bízom benne, hogy tudtunk olyan meséket mutatni, amiket Ti is el fogtok olvasni, mert a legtöbb olyan, amit nem csak a gyerekek élveztek, hanem mi is.

A képek a moly.hu oldalról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése