2018-01-27

Egymás szemében


Sziasztok!
Nemrég megkeresett Masni, a Masni the blogger írója, hogy jó lenne valami közöset alkotni. Szeretem nagyon a blogját, és szeretek más bloggerekkel együtt dolgozni, ezért bele is vetettük magunkat a munkába. Ennek az eredménye pedig az Egymás szemében lett.

Hogy mit kell erről az Egymás szemébenről?
Mint már mondtam, ez egy olyan projekt, amiben több bloggerrel dolgozunk együtt. Akik részt vesznek benne:
💗 Nina, Ambivalentina blogtól,
💗 Vhrai, a Libellum blogtól,
💗 Éda, az Edafleur blogtól,
💗 Sára, a Metaforaszennyezés blogtól,
💗 Masni, a Masni the blogger blogtól,
💗 Dóra, az Ülj le mellém blogtól,
💗 Niitaa, a Niitaabell világa blogtól,
és én.

A célja:
Csupán annyi, hogy megismertessük egymást a kedvenceinkkel. Minden hónapban egy megadott műfajban ajánlunk egymásnak kedvenc könyveket, majd kíváncsian várjuk, hogy mit reagál rá az az illető, aki elolvassa. Az első műfaj a szépirodalom, amivel eléggé meg voltam lőve, hiszen nem nagyon olvasok szépirodalmi műveket. Aztán eszembe jutott, hogy a Mini-Könyvklub 8. fordulójában olvastunk szépirodalmat, ezért én bedobtam közösbe Margater Atwood: A szolgálólány meséje könyvet. Sajnálatos módon szinte mindenki ignorálta, de aztán akadt egy bátor jelentkező Éda személyében. Kíváncsiak vagytok, hogy ki mit ajánlott? Íme, a lista:
📖 Masni: Jack Kerouac: Úton
Ezek közül a könyvek közül mindenki választott magának szimpatikus könyvet, amiről a februári hónapba ír a saját blogján.
Én Jack Kerouac: Úton könyvét választottam. Random választás volt, egyik könyvnek sem néztem utána, ezért kíváncsian várom, hogy mit tartogat. Bár, azt még nem tudom, hogy melyik verziót olvasom el, gondolom amelyhez hamarabb hozzájutok.
Fülszöveg:
Jack Kerouac (1922–1969) az amerikai beatnemzedék egyik kiemelkedő alkotója és teoretikusa, a beatéletmód és a beatideológia modelljének megteremtője – egyben az 1950-es–60-as évek amerikai ifjúságának képviselője és prófétája, a tiltakozás, a menekülés hangjainak megszólaltatója. Lelkes követőket és ádáz ellenségeket szerzett, gondolatai a szexről, a kábítószerekről Európában tovább gyűrűztek akkor is, amikor hazájában már csillapodtak a beat körüli viharok. Könyvei lírai, vallomásos jellegűek, más-más néven majd’ mindegyiknek ő maga a hőse.Főműve, az Úton a nagy utazások, száguldások története. 1947 és 1950 között barátjával, Neal Cassadyvel beautózta az Egyesült Államok és Mexikó legkülönfélébb tájait, utána egy évig tervezte az erről szóló beszámoló formáját, szerkezetét, majd pedig befűzött az írógépbe egy negyvenméteres papírtekercset – és megszületett a „spontán próza” műfaja.Az eredmény: a 60-as évek „ellenkultúrájának” beharangozása és majdani Bibliája, általános kritikusi értetlenség, valamint hatalmas közönségsiker. Sal Paradise és Dean Moriarty (Kerouac és Cassady fiktív megfelelője) szédületes dzsesszfanfárral került be az amerikai és a világirodalom halhatatlanjai közé.

A többiek pedig a következő könyveket választották elolvasásra:
📖 Vhrai: Gárdonyi Géza: Ida regénye
📖 Masni: Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
📖 Sára: Szerb Antal: Utas és holdvilág
📖 Nina: Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
📖 Éda: Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
📖 Dóra: Szabó Magda: Az ajtó
📖 Niitaa: Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Én már nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki mit fog szólni a választott könyvéhez! Ha Ti is szeretnétek a jövőben követni a ténykedésünket, akkor Kövessétek a FACEBOOK OLDALUNKAT, ahova minden héten 2 bejegyzés érkezik majd az olvasott könyvekről.
A logót Nina tervezte, a könyv képe pedig a moly.hu oldalról származik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése