2017-02-22

Rojik Tamás interjú

Sziasztok!
Ma egy újabb interjút hozok Nektek, méghozzá Rojik Tamással. Amit róla tudni kell, hogy már gimnázium kora óta vele van az írás. Novellái már jelentek meg az ÚjNautiluson, a Befogad és kitaszít (véleményem) pedig az első nyomtatásban megjelent könyve. A mai napon van a születésnapja, ezért került fel most ez az interjú. Innen szeretnék neki Nagyon Boldog Születésnapot kívánni!

***

Kedves Tamás!
Köszönöm szépen először is, hogy felajánlottad a könyved és elolvashattam, és azt is köszönöm,hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Elég sok dolgot megosztasz velünk a honlapodon magadról nekem mégis lenne egy pár kérdésem hozzád. Vágjunk is bele.

Ha néhány mondatban jellemezhetnéd a Befogad és kitaszít könyved, akkor mi lenne az?
Nagyon szépen köszönöm, amit a könyvről írtál!
Nekem valószínűleg egészen mást jelent ez a szöveg, mint másoknak. Négy éven át volt velem a történet, mielőtt ténylegesen, kötetként letehettem, amíg van olvasó, akinek ez egy „egyéjszakás kaland”. Hogy erre képes ez a regény, azt nagyon szeretem.
Amikor elkezdtem írni, azt szerettem volna megtudni, mi tesz emberré minket és mire lehet képes a szerelem. Végül valahogyan belekerült ebbe a vékony kötetbe mindaz, amit addig a világból leszűrtem magamnak.
A borító csodaszép, engem az fogott meg először. Saját terv alapján készült vagy a kiadóra bíztad?
Eredeti kép
Christian Schloe más képeivel jelent már meg korábban novellám az ÚjNautilus irodalmiportálon. Ott a szerkesztők javasolták, így szerettem meg a képeit, és amikor megláttam ezt a festményét, azonnal a szöveg elé tettem. Borítót már a kiadó készített belőle, az ő ötletük volt a fekete-fehér koncepció, ami szerintem még jobban megy a regényhez.
Hogy születtek a karaktereid: személyes tapasztalat vagy nagyon szorgos gyűjtőmunka által?
Minden karakterem egy része belőlem épül fel. Ez azt is jelenti, hogy Noémi én vagyok, illetve azt is, hogy az általam ismert emberekből vagy valahol látott jelenetekből, hallott történetekből legalább ennyire alakultak. Emellett van benne gyűjtőmunka is, főleg Bence kapcsán, hiszen az ő világa jobban eltér a hétköznapitól.
Amikor leültem dolgozni a könyvvel, Bence vagy Noémi szemével láttam a világot. A karakterek így folyamatosan magukat építették, kialakult a jellemük, és ez a cselekményt időnként más irányba is terelte, mint ahogyan eredetileg kigondoltam.
Tervezel a jövőben még kiadatni könyvet? Esetleg dolgozol jelenleg könyvön?
Jelenleg egy újabb regényen dolgozunk a Kiadóval, a szöveg alapvetően készen van, de még vár a szerkesztés, újraolvasás, helyenként újragondolás.
Kortárs magyar írók közül kit tartasz a legtöbbre, és miért?
Szerintem a kortárs magyar próza nagyon erős. Sok jó írót lehetne kiemelni, és ráadásul mindegyiket más okból. Nagyon szeretem Dragomán György regényeit, főleg a képszerűségéért, Nádas Pétert a nyelvhasználatáért, Krasznahorkai Lászlót a mondatszerkesztési technikájáért és a világáért, Cserna-Szabó Andrást a humoráért, Bodor Ádámot, Bánki Évát és még lehetne folytatni a sort egy darabig.
Mit tartasz a legnagyobb káros szenvedélyednek?
Nehéz erre válaszolni. Nem dohányzom, pár éve alkoholt sem iszom, drogokkal sem élek és rendszeresen sportolok. Kávézni szoktam, ha az számít, de ilyen alacsony vérnyomással én ezt elnézem magamnak. Nagyon szeretek húst enni. Ebből még lehet baj. :)
Mi az a hely, ahol leginkább meg tudsz nyugodni, illetve vane olyan hely, ahol jobban jön az ihlet, mint máshol?
Az ihlet a legváratlanabb helyeken is jöhet, azt hiszem nincs ilyen kimondott tér, ahol jobban. Alapvetően otthon vagyok a legnyugodtabb, a feleségem mellett. Vagy bárhol, ahol csak ketten vagyunk.
Mi számodra az, ami igazi feltöltődést jelent?
Ez több dolog is lehet. Többnyire az utazás, az új helyek, legjobb esetben a más országok megismerése. Szeretek túrázni, de ugyanannyira vágyom az ember lakta helyekre is. Nagyon szeretem, amikor egy városnak átjár a hangulata, az épületeiben megtalálom az ismerőset vagy a teljesen újat, az utcán járó emberek arcáról, viselkedéséből megérzem a helyi mentalitást.

Köszönöm szépen az interjút!
Én is nagyon szépen köszönöm! 

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm az interjút sokat segít az esszém megírásában amit Rojik Tamás Élete, SZárazság művéről írok .

    VálaszTörlés