2018-08-31

Sara Gruen: Vizet az elefántnak (könyv vs. film)



Fülszöveg:
Bár nem szívesen beszél emlékeiről, ezek makacsul megülik a kilencvenegynéhány éves Jacob Jankowski elméjét. Emlékek saját fiatalkoráról, amikor a sors egy roskatag vonatra vetette, melyen a Benzini testvérek világhíres cirkusza bolyongott Amerikában. Emlékek egy olyan világról, amelyet szörnyszülöttek és bohócok népesítettek be, amely tele volt csodákkal, dühvel, szenvedéssel és szenvedéllyel; egy világról, amelynek megvannak a maga logikátlan szabályai, sajátos életformája, s ahol a halál is a maga módján kopogtat. A cirkusz világa ez, amely Jacob Jankowski számára egyszerre jelentett megváltást és pokoljárást. Jacob azért került be ebbe a világba, mert elhagyta a szerencséje. Árván és egyetlen garas nélkül nem tudta, mihez kezdjen, mígnem rá nem talált erre a gőzerővel hajtott „bolondok hajójára” a nagy gazdasági világválság idején.

Könyvinformációk:
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 382 oldal
ISBN: 9789639708983
Fordította: Béresi Csilla, Katona Ildikó
Műfaj: romantikus

Véleményem:
A Mini-Könyvklub szabadon választott maradék könyvei közül erre a könyvre esett a választásom, ez volt az oka, hogy elolvastam. Egyéb esetben nem biztos, hogy a kezeim közé veszem, mert annyira nagyon távolinak éreztem a cirkusz világát és a 20-as 30-as évek világát. Meg kell, hogy mondjam, jók voltak a megérzéseim, sajnos nem zártam a szívembe a történetet.
A könyv:
A könyv elején felcsillant bennem a remény, hogy mégis élvezhetem azt az élményt, amit a könyv nyújt. A Prológus felkeltette a figyelmem, a visszaemlékezés izgalmasnak indult, de valahogy félúton elveszett az érdeklődésem.
A történet elején az öreg Jacob mindennapjait ismertem meg, hogy miként próbálja 90valahány évesen túlélni a mindennapokat az öregek otthonában. Aztán érkezik a városba egy cirkusz, és feltörnek belőle az emlékek. Onnantól kezdve párhuzamosan követhettem nyomon a múltat és a jelent. A jelen számomra sokkal érdekesebb volt, sajnos ebből jutott kevesebb. A múltban viszont nagyon tetszett a cirkusz bemutatása, és hogy hogy éltek akkoriban a cirkuszi munkások, fellépők.
Ahogy egyre jobban belemerültem az olvasásba, úgy egyre világosabbá vált, hogy is kapcsolódik a Prológus a történethez. Onnantól kezdve nem is érdekelt, és csak amiatt olvastam tovább, mert arra voltam kíváncsi,hogy mennyire egyezik a film és a könyv.
Illusztráció a könyvből

Dióhéjban a lényeg, ha valakit az is érdekelne: a múltban Jacob előtt fényes karrier állt, mint diplomás állatorvos, apja mellett el is tudott volna helyezedni. De mit az Isten, ez nem jött neki össze egy szerencsétlenség miatt, azért az ifjúútnak indul. Éppen egycirkuszos vonat elé akarja vetni magát, de helyette felszáll rá. Új életet kezd, sok emberrel ismerkedik meg, sokat tapasztal, és még a szerelmet is megismeri, ahogy az lenni szokott. Kár, hogy egy férjes asszonyt szemelt ki magának. Közben ugye ott az bizonyos elefánt is, aki nem kapott akkora hangsúlyt, mit amire számítottam, de az már más tészta. A szerelem hozza magával a bonyodalmat, a káoszt, de a vége mégis happy end.
Illusztráció a könyvből

A jelen szálon pedig Jacob nagyon szeretne elmenni a városba látogatott cirkusz előadására, közben sokat duzzog és lázad, ahogy az jó öreg emberhez illik. Ennyi volna.
A karakterek totálisan semlegesek volna nem izgultam senki sorsa felett, rájuk nem is igazán tudok kitérni, hiszen nem volt senki semmi maradandó élmény.
Összességében hatalmas csalódás volt a könyv. Számomra nem nyújtott egy katarzist, gyorsan felejthető lesz, ami mondjuk ez esetben nem is biztos, hogy baj.
Ajánlom azoknak, akik:
- szeretik a cirkuszok világát.
Értékelésem: 5/2 csillag

Kedvenc karakter(ek): -
Kedvenc jelenet(ek): a Prológus

A film:
A film, ahogy lenni szokott most sem nyújtott akkora élményt(?), mint a könyv. Karakterek és események lettek összemosva, csak amúltbeli eseményekre fókuszált a történet. Sok rész ki lett hagyva, ami a könyvben fontos mozzanat, viszont az elefánt jobban ki lett emelve, mint szereplő. A karaktereket játszó színészekkel nem voltam megelégedve. Robert Pattinsonnak nem voltak érzései, végig olyan látszatot nyújt, mintha gyorsan le akarná zavarni a forgatást. Reese Witherspoon egyébként jó színésznő, de ezt a karaktert nem tudta hozni. Sokkal jobban el tudtam volna képzelni Sarah Gadon (Az ismeretlen Drakula, Belle) színésznőt Marlena szerepére.
Összességében csak szólt szinte felettem, de így is tökéletesen átjött minden.

Ajánlom azoknak, akik:
- érdeklődnek a könyv iránt.
Értékelésem: 5/3 csillag

Kedvenc karakter(ek): -
Kedvenc jelenet(ek): -

A képek a Pinterest táblámról származnak.

4 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy nem tetszett. :( És ezek szerint a többi még ennyire se érdekelt mint ez? Reméltem, hogy 9 könyv közül mindenki tud olyat választani, ami érdekli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De volt olyan, ami még érdekelt, de az adaptáció miatt esett erre a választásom :)

      Törlés
  2. Ha újra váélasztanál, mit olvasnál ez helyett?! :D

    Amúgy köszönöm szépen az értékelést, elég régóta "üldöz" ez a könyv (mindig szembejön), de így akkor se a könyv, se a film nem lesz tervben még véletlenül sem. (Ilyenkor jó, ha egyezik az ember ízlése valakiével. XD)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha újra választanám, akkor az Odakint sötétebb könyvet olvasám. Bár amúgy is el fogom olvasni :D

      Ez az, hogy engem velem is mindig szembejött... aztán a napokban az HBO is újra elkezdte adnia l, és jelnek vettem :D

      Törlés