2017-07-12

Top5Wednesday – ifjúsági könyvek régen és most


A Top5Szerdára Réta blogján, Habár könyves kocsmán bukkantam rá. Ez egy hetente jelentkező rovat, amiben egy Goodreads-es csoportban megtalálható témákban fogok bemutatni könyveket. A csoportot meg is tudjátok nézni ITT, és ha kedvetek támad, akár csatlakozhattok is.
A mai téma eddig a legszuperebben, ugyanis most ifjúsági egy gyerek könyveket kell összeszedni. Én nagyon szeretem az ifjúsági könyveket, annak ellenére, hogy már régóta kinőttem abból a korosztályból, akiknek íródott. A gyerekkönyvek pedig ismét részesei az életemnek, mivel a fiam minden este mesére alszanak el, ami Férjjel olvasunk nekik. A fiúk havi kedvenc meséit a Mesesarok rovatban meg is tudjátok nézni. Úgyhogy most olyan könyveket fogok összeszedni, ami nekem a nagy kedvenceim, utána pedig azokat, amiket fiatalabb koromban imádtam. Ezért a mai Top5Szerda inkább Top10 lesz, egy kis időutazással.

Régi kedvencek

Igen, már gyerekkoromban is vonzódtam ehhez a cseppet sem egyértelmű műhöz. Nem is tudom mi ennek az oka, ez ilyen szerelem első olvasásra volt. Talán pont azért szerettem meg, mert nem hétköznapi, vagy azért mert Aliznak köszönhetően én is elrepülhettem egy másik világba életemben először!

Imádtam ezt a sorozatot! Az tetszett benne a legjobban, hogy a lányok boszik voltak, és én is mindenáron szerettem volna varázserőt. Nekem ez volt lánykorom Harry Potterje. Komolyan mondom. Amíg mindenki Harry Pottert olvasott, addig én ezt bújtam, mert jobban érdekelt.

Velem is mindig történt valami, azért is szerettem ezt a könyvet annyira. Alsó tagozatos koromban csak a suli könyvtárába jártam, és onnan kölcsönöztem ki állandóan, hogy újra és újra elolvashassam.

Életem legelső szerelmi háromszöges története és szerintem itt a rabja is lettem neki örökre. Grétiben magamra ismertem, mert sosem voltam nádszál vékony, így mikor azt olvastam, hogy Gréti annak ellenére, hogy duci kettő hódolója is akadt kicsit bennem is felgyulladj a remény, hogy én is megtalálom a párom.

A lányok nagy kedveim voltam, és mikor megkaptam a könyvüket egyik szülinapomra én voltam a legboldogabb ember a világon. Aztán gyorsan el is olvastam és pont olyan tökéletes csókra vágytam, mint a könyvben is van. Aztán mégsem úgy lett, de az más történet.


Mostani kedvencek
Újjászületett molyságom ennek a könyvnek köszönhető. 2011 óta áhítoztam erre a könyvre, aztán 2015-ben sikerült megszereznem és szerelmes lettem a történetbe. Lehet elég sablonos és kiszámítható, engem mégis képes volt magával ragadni Anna karaktere.

Már többször is említettem, hogy imádom Mafinek ezt a trilógiáját. Kicsit depresszív és lassú az eleje, mégis rögtön magába szippantott. Az egész történet, a fogalmazásmód vagy inkább a fordítás számomra tökéletes így én csak ajánlani tudom.

Első számú nagy kedvenc, így nem maradhat ki a listából. Nagy szerelmem Folt, aki mindig meg tudott lepni és mikor már azt hittem, hogy kezdem kiismerni ismét valami olyat csinált, amivel pont az ellenkezőjét bizonyította annak, amit gondoltam.

Mikor először olvastam, akkor nagyon féltem a tőle, mert magyar és zombis. De egy remekül kidolgozott karakterekkel teli, fantasztikus történetet kapunk. Nekem Pippa igazi badass csaj, aki újra feltámasztja bennem a reményt, hogy nem csak úgy lehet valaki menő, ha nyálas, hanem ha belevaló. Imádtam minden egyes mondatát, gondolatát.

Nemrég írtam erről a könyvről egy hosszú és terjengős fangörlös és fangörcsös írást, amit ITT el is olvashattok. Röviden: imádom az összes karaktert, a történetet, de a legjobban azt szeretem benne, hogy én is ott lehetek egy fesztiválon úgy, hogy közben ki sem mozdulok a házból!


Nagy nehezen képes voltam kiválasztani a kedvenceim, pedig van még bőven ebben a kategóriában. Nem tudom, képes leszek e egyszer kinőni ezekből a könyvekből, vagy örökre megőrzöm általuk gyermeki énem. Majd meglátom, mit hoz a jövő. Nektek mi a kedvenc gyerek vagy ifjúsági könyvetek?

Többi Top5Szerdázó blogger:

Arwen,
❤ Berta,
❤  Juli,
❤ Réta,
❤ Wandamaci.


2 megjegyzés:

  1. Egyszer kíváncsi lennék arra a csókos történetre :P

    Tök jó ötlet ez az akkor és most dolog! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd egyszer lehet elmesélem, de nincs benne semmi extra :D a kiírásban úgy van, hogy lehet régebbi és lehet friss kedvenc is...azért gondoltam, hogy vegyítem a kettőt :)

      Törlés