2017-04-19

Top5Wednesday - Kedvenc LMBT könyvek


Múlthéten éppen Réta blogját a HaBár, a könyves kocsmát olvasgattam, és nagyon megtetszett a Top5 Wednesday rovata. Utána is kérdeztem, hogy mi is ez. Nagyon készségesen elmondta, mert én nem nagyon vagyok otthon a Goodreadsen, így néhány instrukció után képes voltam csatlakozni a csoporthoz, ami alapján működik ez a T5W dolog. Ezt Ti is meg tudjátok nézni EZEN a linken. A lényeg viszont, hogy a mostani téma a kedvenc LMBT könyvünk vagy szerzőnk. Én nem sokat olvastam egyikből sem, konkrétan 4 darabot moly címkék szerint, amiből 3 könyvben biztos, hogy volt valamilyen LMBT vonatkozás. Most viszont a 4-ből csak 2-t emelnék ki, ami igazán tetszett, a maradék 3 pedig az olvasnám kategóriás könyvek lesznek. Köszi, az ötletet Réta!

Őket olvastam

Marie-Aude Murail: Oh, boy!
Fülszöveg:
Három testvér néhány órája magukra maradt a világban, de megesküdtek, hogy soha senki nem választhatja el őket egymástól. A legidősebb Siméon, tizennégy éves. Cingár, barna szemű. Különleges ismertetőjele: intellektuálisan koraérett, már az érettségire készül. A középső Morgane, nyolcéves. Barna szemű, elálló fülű, osztályelső. Különleges ismertetőjele: a felnőttek minduntalan elfeledkeznek a létezéséről. A legkisebb Venise, ötéves. Kék szemű, szőke, elragadóan bájos. Olyan kislány, amilyet mindenki szeretne magának. Különleges ismertetőjele: forró szerelmi történeteket játszik el a Barbie babáival. A Morlevent gyerekek nem hajlandók a sorsukat az első jöttment szociális asszisztensre bízni. Az a cél hajtja őket, hogy kikerüljenek a gyermekotthonból, ahová elhelyezték őket, és családra leljenek. Két személy lehetne a gyámjuk. Csakhogy eleinte egyiknek sem fűlik hozzá a foga. Aztán meg egyszerre mindkettőnek. De az egyik nem túl rokonszenves, a másik meg felelőtlen, ráadásul… Ja igen! És ez a két személy ki nem állhatja egymást.
Véleményem:
Ez egy szörnyű könyv! Igazából mikor kivettem könyvtárból fogalmam sem volt, hogy miről szól, csak nagyon sokszor láttam, hogy mennyien szeretik. Lehet pont a legrosszabb pillanatban olvastam, mivel pont kórházban voltunk a kicsi fiammal és hát… eléggé lehangoló volt úgy olvasni. A szörnyű jelző amúgy pozitív, mert annyira sokkolt, hogy csak ennyi jutott eszembe róla. Nem olvastam még ilyen könyvet, valószínűleg nem is nagyon fogok, mert nekem ez sok(k). A 3 árva gyerek és a sok huzavona, hogy kihez, hogy kerüljenek a gyerekek. Na meg ott van a diszkrimináció szegény Barttal szemben. Nagyon megkedveltem főleg azok után, hogy úgy kitartott Siméon mellett, mikor kiderült, hogy milyen betegsége van. Morgane nálam olyan semleges, pont, mint a könyvben. Persze biztos nagyon rossz, hogy róla mindig elfeledkeznek, lehet azért is nem sikerült nekem megkedvelnem, mert sokszor a könyvben is el van felejtve. Venise egy tündéri kislány, aki szinte semmit se fog fel az egészből és igaza van Bartnak: a kislány tipikus szép és buta.

Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
Fülszöveg:
Hiszel magadban?
Petra a pénztelen, vidéki lány elit gimnáziumba kerül, ahol mindenki gazdag és menő, így aztán hazudik, hogy ne lógjon ki, hiába figyelmezteti Dávid.
Petrát a lányok befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de kiderül az igazság. És ettől kezdve pokollá válik az élete.
Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy kínos titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja.
A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább.
Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.
A regény a 2013. évi Aranymosás Public Star könyve.
Véleményem:
Imádtam!!! Nehezen írok róla, mert egy eléggé nehéz témát dolgoz fel a könyv. Nagyon sajnáltam Petrát, hisz egy nagyon kínos dolog miatt közösítették ki és emiatt valóban tönkre ment az élete. De ha a másik oldalt nézzük, jobban járt volna, ha magát adja, akkor nem történt volna ez! Persze így kívülről biztos okos az ember, de sajnos nekem is volt részem kiközösítésben és megaláztatásban… Dávidot olyan cuki. Imádtam az ő részeit, és végig nagyon szurkoltam, hogy legyen egy normális kapcsolta Áronnal!

Őket olvasnám

Tiffany Reisz: A szirén
Fülszöveg:
Ez a világ a férfiaké, de egy nő van legfelül.

Nora Sutherlin erotikus regényeiről híres és hírhedt – és van egy titka, amelyet túl sokan tudnak ahhoz, hogy ne kerüljön napvilágra. Nora legújabb kézirata más, mint az eddigiek: komolyabb, mélyebb, személyesebb – és Nora biztos benne, hogy meghozza számára az áttörést… De vajon lehet-e együtt dolgozni a kimért, karót nyelt angol szerkesztővel, Zachary Eastonnal? Hiszen ő mondja ki az utolsó szót, de maximalizmusa felháborítja Norát. Zach-et Nora szabados életmódja kergeti az őrületbe – és a tény, hogy egyre inkább vonzódik ehhez a nyílt, mégis titokzatos nőhöz.

Nora azt hitte, mindent tud arról, milyen, amikor az ember a saját határait feszegeti. De abban a világban, ahol a szenvedély maga a fájdalom, soha semmi sem ilyen egyszerű.

Ki lehet az a férfi, aki öt év távlatából is irányítani képes a nő minden gondolatát? És egyáltalán: ki is Nora Sutherlin valójában? Képes lesz-e valaha önmagának megválaszolni ezt a kérdést?
Véleményem:
Ez az a sorozat, amit mindig kerülgetek, sosem tudom eldönteni, hogy kell e vagy sem. De mivel annyi embernek tetszik, ezért úgy gondolom, megér egy próbát.

Ava Dellaira: Kedves halottak!
Fülszöveg:
Néha azok a legjobb levelek, amelyekre nincs is válasz.
Egy angol házi feladattal kezdődik: írj levelet egy halottnak, mindegy, kinek. Laurel Kurt Cobaint választja, mert Kurt fiatalon halt meg, csakúgy, mint May, Laurel nővére, így talán megért egy kicsit abból, hogy Laurel min megy keresztül. Laurel nemsokára egyre több halottnak ír levelet – Janis Joplinnak, Heath Ledgernek, River Phoenixnek, Amelia Earhartnek, szinte abba sem bírja hagyni. Megírja nekik, mi történik az új középiskolában, és hogyan hullott szét May halála után a családja.
De akármennyit segítenek is neki a levelek, nem tarthatja örökre távol magától az igazi életet. Múltjának kísértetei nem férnek bele az írott sorokba, és Laurelnek szembe kell néznie a gyermekkor lezárulásával, az imádott testvér elvesztésének fájdalmával és a felismeréssel, hogy egyedül mi formálhatjuk a sorsunkat.
Véleményem:
Mikor megjelent, már akkor nagyon csiggatta a fantáziám, hogy vajon mit is rejt ez a könyv. Engem már ott megfogott, hogy Kurt Cobainnak ír levelet a főszereplő csaj, ennél több nem is kellett hozzá, hogy felhívja a figyelmem.

Benjamin Alire Sáenz:
Aristotle és Dante a világmindenség
titkainak nyomában
Fülszöveg:
Dante tud úszni. Ari nem. Dante magabiztos és könnyen szavakba önti érzéseit. Ari nehezen boldogul a beszéddel és kétségektől szenved. Dante belemerül a költészetbe és a művészetekbe. Arit a börtönben lévő bátyjával kapcsolatos gondolatok nyomasztják. Dante világos bőrű. Ari árnyalatai sokkal sötétebbek.

Úgy tűnhet, mintha Dante lenne az utolsó ember, aki képes lebontani a falakat, amiket Ari maga köré emelt. Ám mindezek ellenére, mikor ők ketten találkoznak, különleges kötődés alakul ki közöttük. Rávilágít életük legfontosabb igazságaira, és segít rájönniük, milyen emberek akarnak lenni.

Azonban útjuk során hatalmas akadályokba ütköznek, és csak akkor tudnak megerősödve túljutni rajtuk, ha képesek hinni egymásban és a barátságuk erejében.

Véleményem:
Szerintem ez egy aranyos könyv lehet. A fülszöveg alapján két olyan fiút ismerhetek meg, akik nagyobb ellentétek nem is lehetnének, mégis összeköt őket valami. Kíváncsi vagyok, hogy mi is lehet ez a dolog.
***

Így bemelegítésnek szerintem teljesen jó, remélem a jövőben is lesznek olyan témák, amik megfognak és akkor talán állandó rovat is lesz belőle. Nektek mik azok az LMBT könyvek, amiket imádtok?

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen, máskor is ^^ az utolsó kettővel én is szemezek egy ideje :) Az Ari-stól nagyon tartok, mert kétes visszajelzéseket olvastam róla :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én arról nem nagyon olvasok véleményeket, mert szeretném elolvasni, és félek, ha én is belefutok egy negatív értékelésbe, akkor elmegy tőle a kedvem. Hmm, azt hiszem egy csöppet (nagyon :D) befolyásolható vagyok :D

      Törlés
    2. jajj, igen, én is így vagyok vele, főleg, ha olyantól van, akivel kb egyezik az ízlésünk, azért nem is szoktam teljes könyvértékeléseket olvasni, csak miután elolvastam a könyvet :D :D

      Törlés