2017-06-19

Írók és a Könyvhét


Nemrég volt a Könyvhét, ahol az olvasók mellett az írók is jelent szoktak lenni. Van, aki dedikálás miatt és van, aki csupán az emberek és a könyvek miatt. Én is találkoztam jó pár íróval, bár a nagy izgalomban elfelejtettem nekik feltenni az egyetlen kérdést, amit fel szerettem volna. Szóval felkerestem őket Facebookon és bátorkodtam őket ott megkérdezni. Szerencsére mindenki szívesen válaszolt, így elkészülhetett ez a bejegyzés. A kérdés, amit pedig mindenkinek nekiszegeztem pedig annyi volt, hogy: Hogyan éled meg a Könyvhetet, mint író? Akik pedig a választ biztosították: Bosnyák Viktória, Vivien Holloway, Gabriella Eld, Hajdú – Antal Zsuzsanna, Julia Lewis Thomson, Virág Emília és Szaszkó Gabriella.

Hogyan éled meg a Könyvhetet, mint író?

Bosnyák Viktória válasza:
Forrás: Facebook
Képet készítette: Németh Dániel

A Könyvhét nagyon fontos ünnep nekünk, íróknak, de úgy látom, az olvasóknak is. Ilyenkor a szerencséseknek jelenik meg új könyve (nekem például a Nagy szinonima-hadjárat ezúttal) amit felszabadultan ünnepelhetünk együtt, akár a PIM-ben, akár a Vörösmarty téren, akár egy fagyival. Úgy tűnik, az idei különleges alkalom, mivel nem esik az eső, ami az egyetlen kellemetlen dolog szokott lenni. J Én most különösen boldog vagyok, mert a Gyerekszínpadon lesz a könyvbemutatóm, és fantasztikus sztárvendégem is lesz, a tizenegy éves musical sztár, Szirtes Marcell személyében, aki felolvas majd a könyvemből. A legfontosabb esemény ilyenkor számomra, hogy kitüntethetem a Tündérkönyvtárosokat. Idén 11-en kaptak oklevele, s közülük 8-an el tudtak jönni.

Vivien Holloway válasza:
Forrás: Facebook
Képet készítette: Kalina Anikó

Nekem ez a már a sokadik Könyvhetem volt íróként, de minden évben nagyon várom, mert olyan olvasókkal, kollégákkal, barátokkal van lehetőségem találkozni, akikkel egész évben nincs. Nekem a Könyvfeszt és a Könyvhét is minden alkalommal rettenetesen eseménydús, a dedikálásokon kívül is, mert találkozom ezzel, váltok párszót azzal, közben megbeszéltem, hogy kávéznom kéne amazzal... J Nagyon pörgök ilyenkor, és ezek a találkozások olvasókkal, barátokkal mindig nagy löketet adnak jó időre J

Gabriella Eld válasza:
Forrás Facebook
Képet készítette: Tomcsik Nóra

Én nagyszerűen. Ez volt az első olyan könyvhetem, amit nem olvasóként, hanem íróként éltem át, és szerintem nincs ahhoz fogható érzés, amikor az emberek felismernek téged és a könyved is. Imádtam, hogy rengeteg új emberrel ismerkedtem meg, találkoztam olyanokkal, akikkel már rég akartam és persze mindenkivel jókat beszélgettem. Mindenképpen pozitív élmény volt. :D

Hajdú – Antal Zsuzsanna válasza:
Forrás: Hajdú-Antal Zsuzsanna saját képe

Örülök minden évben a Könyvhétnek, mert rengeteg kiadó képviselteti magát, és a könyvkedvelők személyesen is találkozhatnak a kedvenceikkel. Jó kezdeményezésnek tartom, mert fontos fórum, ahol az olvasók és írók találkozhatnak.
Idén először, mint szerző voltam kint, június 9-én Papp Dórával (Tükörlelkek) Székesfehérvárra utaztunk dedikálni, másnap a Vörösmarty téren.
Köszönöm szépen azoknak, akik megtiszteltek jelenlétükkel a Ciceró standjánál. Az ilyen alkalmak adnak erőt és még több kedvet ahhoz, hogy mi, szerzők haladjunk tovább az utunkon.

Julia Lewis Thomson válasza:
Forrás: Julia Lewis Thomson saját képe
Képet készítette: Chikán Erika

A Könyvhét a könyvmolyok mennyországa. Rengeteg könyv van a standokon és az ember azt sem tudja hova nyúljon, melyiket vegye le, szaglássza meg, ölelje magához, majd vigye haza.
Íróként sokkal többet láttam meg ebből a fantasztikus világból, kitágult a tér, mert egyszerre voltam jelen olvasóként is. Ugyanúgy megálltam a standoknál, ugyanúgy válogattam a jobbnál jobb könyvek közt, miközben megállítottak az olvasók egy-egy kedves szóra.
Csodálatos érzés volt íróként találkozni az olvasókkal, beszélgetni és meginni velük egy kávét.

Virág Emília válasza:
Forrás: Virág Emília saját képe

Íróként imádom: találkozás az olvasókkal, megvan az a közös élmény, ami miatt az ember elkezd írni. J Lehet találkozni írókkal, a kiadó munkatársaival. A magánéletemből hiányoznak az írós beszélgetések, sokkal rövidebb ideig bírják a hozzátartozóim a mindenféle írással kapcsolatos témákat, mint azok, akik benne vannak, szóval tök jól fel lehet töltődni ilyen téren is. J
Olvasóként kicsit máshogy élem meg. Van egy enyhe tömegfóbiám. Mármint akkor enyhe, amikor mondjuk, egy réten állok, valódi tömegben pont annyira erős, hogy egy óra után szeretnék, mondjuk egy réten lenni. Azért persze ez nem akadályoz abban, hogy az összes minden könyvet meg akarjam venni, hogy aztán végül ne tudjak választani, és körbemenjek még egy párszor, mire sikerül dönteni (mert nem, mindet nem viheted haza).
Meg persze a rendezvények, meg az időjárás, ami szerintem kimondottan vicceskedni jár ilyenkor a Vörösmarty térre...

Szaszkó Gabriella válasza:
Forrás: Szaszkó Gabriella saját képe

Minden tekintetben először voltam a Könyvhéten, pát évig Pesten éltem, de eddig maximum lézengő látogatóként tévedtem be. Most pedig először dedikálhattam is, ami hihetetlen :) Az első két tapasztalatom alapján azt mondom, hogy a Könyvhét és a Könyvfesztivál is nagy ajándék az íróknak. Végre találkozhattam kedves olvasókkal és tényleg elhalmoztak szeretettel. Annál jobb érzés nincs is, mint amikor valaki odatéved a standomhoz és csillogó szemmel leemel egy Maradj velem-et mellőlem és aztán még dedikálhatom is neki. Ráadásul rengeteg kedves íróbaráttal is találkozom ilyenkor , szóval számomra a Könyvhét hatalmas feltöltődés és élmény . Ekkor érik be az, hogy a zárt ajtók mögött lepötyögött könyvek életre kelnek mások fejében, szerintem egy író ennél nem is kérhet többet. A Könyvfesztiválos tapasztalataim után már sikerült nagyjából teljesen ellazulnom a standon, remélem, még sok ilyenben lesz részem.

Köszönöm szépen mindenkinek a választ! Úgy tűnik, mindenki fantasztikusan érzi magát az olvasók Kánaánjában a Könyvhéten, legyen az író vagy mezei olvasó, mint én.

3 megjegyzés:

  1. nagyon tetszett ez a bejegyzés, jó volt olvasni, hogy ők hogy élték meg a másik oldalról, amit én is imádok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó tudni, hogy az íróink ugyanolyan emberek, mint mi, és ők is annyira örülnek az ilyen eseményeknek, mint mi olvasók :D

      Törlés
    2. bár mondjuk azt gondoltam, hogy nem utálják a dolgot :D

      Törlés