2017-11-04

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba (Zabaszauruszok)

Köszönöm a recenziós példányt a Kolibri Kiadónak!

Fülszöveg:
Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba!
Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…

Könyvinformációk:
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 164 oldal
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786155633560
Illusztrálta: Kecskés Judit
Sorozat: Zabaszauruszok
Függővég: nem
ITT megvásárolható

Véleményünk:
M. Kácsor Zoltán legújabb könyvének a közönsége a fiatalság, ezért nem gondolom, hogy felnőtt fejjel egyedül kéne megírnom ezt a bejegyzést. Úgyhogy segítségül hívtam a fiúkat, hogy meséljenek nekem a könyvről és arról, hogy mit gondolnak róla. Nagyobb fiam már 6 éves, ő több dolgot vissza tudott mondani, hogy mire emlékszik. Kisebb fiam pedig lassan 4 éve lesz ő is nagyon szerette a történetet.
Mikor megkaptuk a könyvet a fiúk alig hitték el, hogy ezt ők kapták és gyorsan birtokba is vették. Alig várták, hogy elérkezzen az este és belevágjuk a történetbe.
Dorka_olvas (@dorka_olvas) által megosztott bejegyzés,
Mikor pedig kivégeztük, akkor a fiúk véleménye röviden ez volt: jó volt! A részükről nagy szó, mert volt már olyan könyv, amire azt mondták, hogy ne is olvassam végig, vagy ami egyáltalán nem tetszett nekik. Nap közben szívesen nézegették az illusztrációkat, és ha éppen emlékeztek a hozzá tartozó fejezetre, akkor hozzámeséltek valami hasonlót.
A történetben megismerkedünk a világ legbékésebb tirexével, Rilexel, akinek egy igen szemtelen és nagyszájú „lakója” van, Kunyi, aki egy keselyű. Az ő párbeszédük, vagyis inkább civódásuk mindig mosolyt csaltak a fiúk arcára. Majd jött a nagy kedvenc, akinek bár nem értették a beszédét mindig, mert nem sikerült annyira visszaadni a felolvasással, Barmol. Igen, ez a neve a raptornak, én ezen már jót nevetem a fiúkkal együtt. Ők hárman indulnak el a dínók paradicsomába, Dínomdánomba. Sok kalandon mennek át együtt: találkoznak egy sárkánnyal, az úton végig velük van egy bosszantó varjú, segítenek egy csorda… gallimimusz, míg végül elérnek Dínomdánomba, ahova egy próba után léphetnek be. Ám itt nem érnek véget a kalandok!
A szereplők mind nagyon édesek lettek, és nevükhöz hűen viselkedtek. Én imádtam, hogy mindenki beszélő nevet kapott, ami még a fiúknak nem jött át annyira, viszont én magamban mosolyogtam rajtuk. El tudjátok képzelni, milyen egy olyan tilex, aki dacol a sztereotípiákkal, mint Rilex? Vagy egy olyan raptort, akinek csak kettő foga van, a félelmetes sárkány pedig selypít? Ha nem, akkor el kell olvasnotok ezt a könyvet, mert őket meg fogjátok benne találni! Ami pedig a legjobban tetszett az egész történetben: a fiúk mellett én is élveztem. M. Kácsor Zoltán egy olyan könyvet adott az ifjú olvasóknak, amit akár a szülők is élvezhetnek!
Az illusztrációk is hihetetlen szépek lettek, egyszerűen csodás rájuk nézni.
Összességében nagyon nagyon, nagyon imádtuk a fiúkkal, mert jókat kacarásztunk rajta, és várjuk a folytatást!
Ajánljuk azoknak, akik:
- egy remek olvasmányt keres a csemetéknek,
- felnőtt fejjel egy kis kiakpcsolódára vágynak,
- szeretik a dínós történeteket,
- imádják a jó humort és egy kis pimaszságot,

Értékelésünk: 5/5 csillag
Kedvenc karakter(ek): gyerekeknek: Rilex, nekem: Kunyi
Kedvenc jelenet(ek): gyerekeknek: az egész kaland, nekem: a sárkány barlangja
Kedvenc idézetek:
„– Rilex, a tirex vagyok! – mutatkozott be neki.
– Én pedig Kunyi, a keselyű – szólt ki Kunyi Rilex szájából. – Téged hogy hívnak?
– Harmolnah – válaszolt neki a raptor.
– Üdvözöllek, Barmol – mondta Rilex.
– Nem Harmol, hanem Harmol!”
„– Hahó! Rilex, a tirex vagyok, és békés szándékkal jöttem! Kérlek, álljatok meg egy percre!
(…)
– Mi van ezekkel? – nézett fel értetlenül a tirex. – Talán nem fogalmaztam elég világosan?
– Nagyon is világosan fogalmaztál – zsémbelődött Kunyi. – A tudtukra adtad, hogy a világ legvérszomjasabb ragadózója, azaz egy tirannoszaurusz rex áll a síkságon. Gratulálok, te állatbarát, most aztán sosem állnak meg!”

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése