2018-11-25

Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem (A fiúknak, akiket valaha szerettem 1.) + NYEREMÉNYJÁTÉK



Fülszöveg:
Írás közben egy csöppet sem fogom vissza magam. Úgy fogalmazok, mintha ő soha nem olvasná el. Merthogy nem is olvassa. Minden egyes titkos gondolatomat, gondos megfigyelésemet, mindent, amit eltettem magamban, belesűrítem egy levélbe. Amikor megírtam, lezárom, megcímezem, majd elteszem a pávakék kalapdobozba.

Ezek nem szerelmes levelek a szó legszorosabb értelmében. Akkor íródnak, amikor már nem akarok többé szerelmes lenni. Búcsúlevelek. Mert miután megírtam őket, nem emészt többé a mindent felemésztő szerelem. Onnantól fogva úgy tudom megenni reggel a gabonapelyhet, hogy közben nem azon jár az eszem, vajon ő is banánnal szereti-e a Cheeriost. Úgy éneklem a szerelmes dalokat, hogy már nem neki éneklem. Ha a szerelem olyan, mint a megszállottság, a leveleim olyanok, mint az ördögűzés. Megszabadítanak. Legalábbis azt kéne tenniük.
 Könyvinformációk:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Magyar megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 358 oldal
Fordította: Tóth István
Műfaj: romantikus
Függővég: igen
Sorozat: A fiúknak, akiket valaha szerettem

Véleményem:
Tavaly A valóságon túl blogon volt egy nyereményjáték, ahol ezt a könyvet lehetett megnyerni. Én voltam a szerencsés nyertes, aki a boldog tulajdonosa lehetett A fiúknak, akiket valaha szerettem könyvnek. Most pedig sikeresen eljutottam oda, hogy el is olvassam, és sajnos nem aratott osztatlan sikert.
Nekem ez a regény nagyon tini, pedig semmi bajom nem szokott lenni az ifjúsági regényekkel. A történet nagyon egyszerű, és a konfliktus kialakulásakor rögtön rájöttem, hogy hol a bibi.
A történet egy lányról, Lara Jean Song Coveyról szól, aki ha le akar zárni egy szerelmet, akkor szerelmes leveleket ír. Ezeket a leveleket elteszi a pávakék kalapdobozába, és jó mélyre elássa a holmijai között. Laranak van egy nővére, és a egy húga, a testvéri kapcsolatuk pedig nagyon szoros, mert egy szörnyű tragédia árnyékolja be a Song család életét, ami a lányokat összekovácsolta. Aztán a legidősebb Song lány egyetemre megy, összepakolja a cókmókját és költözik Írországba, a maradék két lány pedig kénytelenek nélküle boldogulni. Ám egy szép napon nagyon összekapnak. Ezután a szerelmes leveket hirtelen eltűnnek és megkapják a célszemélyek, azaz akiknek íródott. Szegény Lara Jean pedig elkezdhet izgulni, és jön az igazi móka.
Ami viszont erőssége a történetnek, hogy remekül azonosul a tinik legapróbb cseprőbb gondjaival, ez által a fiatal korosztály teljes mértékben magára fog ismerni, és meg fogja érteni a döntéseket.
A szereplők hasonlóan egyszerűek, mint a cselekmény, de itt is jellemző a tinikre jellemző jellemvonások.
Lara Jean a főszereplő, aki nem képes maga döntéseket hozni, mindig a nővére szoknyája mellett él. Mikor a nővére lelép otthonról, akkor talán már kezd rájönni, hogy meg kéne tanulnia egyedül is létezni, és elkezd saját döntéseket hozni. Kár, hogy ezek a döntések rosszra sikerülnek, mert sosem azt cselekszi, ami logikus lenne, hanem azt, ami még nagyobb káoszt hoz az életébe.
Viszont! Minden negatív véleményem ellenére felismertem benne azt a fiatal lányt, aki még most tanulja meg, hogyan kell a saját lábán megállni, hogy a döntéseinek súlya van, és viselnie kell a következményeket. Ezen az életszakaszon minden tinédzser átesik, ezért jó, hogy van egy ilyen bugyuta karakter, akiben képesek a fiatal olvasók megtalálni magukat.
Peter Kavinsky az ügyeletes szépfiú a regényben, aki természetesen nem az, akinek látszik. John Ambrose McClaren pedig a Song lányok legjobb barátja, aki a lányokkal együtt nő fel.
De a legjobb karakter a legkisebb Song lány: Katherine Song Covey (Kitty). Ifjú kora ellenére sokkal jobban látja a világot, mint nővére, Lara Jean. Sokszor ő adja a nővérének a legjobb tanácsokat, hiszen általában egy 9 éves sokkal jobban látja a világot, mint egy 16 éves, akiben tombolnak a hormonok.
Összességében a célközönségnek tökéletes könyv, mert sokan tudnak azonosulni Lara Jean karakterével és történetével. Nekem picit nagyon tini, de én már bőven nem vagyok tini.
Ajánlom azoknak, akik:
- éppen most élik tinédzser korukat
- egy könnyed olvasmányra vágynak.
 

Értékelésem: 5/ 3,5 csillag

Kedvenc karakter(ek): Katherine Song Covey (Kitty)
Kedvenc jelenet(ek): -
Kedvenc idézetek:

„Tudod milyen érzés úgy szeretni valakit, hogy alig bírod elviselni, és közben tudni, hogy ő soha nem fog ugyanígy érezni? Valószínűleg nem. Az olyan embereknek, mint te, soha nem kell ilyesmi miatt szenvedni.”

„A szerelem félelmetes – állandóan változik, és bármikor vége lehet. Ez a kockázat vele jár. És mégsem akarok félni többé. Bátor akarok lenni.”

„Az életet nem kell annyira eltervezni. Csak sodródj az árral, és hagyd, hogy történjen!”

„Nem akarok félni többé! Bátor akarok lenni! Azt akarom… hogy végre elkezdődjön az életem! Szerelmes akarok lenni egy olyan fiúba, aki viszontszeret!”

„(…) túl nagy felelősség lehet egy másik ember szívét birtokolni.”

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel engem annyira nem nyűgözött le a regény, és mert amúgy is blogszülinap van, ezért szeretném kisorsolni köztetek.
A feladat:
Válaszolni a Rafflecopterben található kérdésre.
Ahhoz, hogy részt tudjatok venni a nyereményjátékon, nincs más dolgotok, mint kitölteni a jól megszokott Rafflecopter dobozkát. Ebbe a Rafflecopter dobozba előbb be kell jelentkezni a Facebook profilotokkal vagy egy rendszeresen ellenőrzött e-mail címmel, hogy lássátok a feladatokat.

Időpont:
A nyereményjáték 2018.11.25-én (vasárnap) indul és hét, azaz 7 napig tart. Eddig van időtök teljesíteni a feladatokat. A nyereményjátékban csak azok a személyek vesznek részt, akik az ÖSSZES KÖTELEZŐ MEZŐT kitöltötték!

Tudnivalók, vagyis ez az apró betűs rész:
- a nyertes nevét közzéteszem a Facebook oldalon, szóval érdemes figyelni;
- a nyertesnek 72 órája, azaz 3 napja van jelentkezni, utána új nyertest fogok sorsolni;
- külföldi személyek is játszhatnak, de CSAK magyarországi címre postázok!
- akik részt vesznek a nyereményjátékban hozzájárulnak, hogy nevüket, címüket és e-címüket a játék ideje alatt tárolom. A nyertes kihirdetése után 2 héttel törölni fogom ezeket az adatokat.
Sok sikert mindenkinek!

a Rafflecopter giveaway  
A képek a Pinterest táblámról származnak.

8 megjegyzés:

  1. Én elképesztően figyelmetlen vagyok. Annyira vártam már a 3.részt, hogy nem is figyeltem annyira képen lévő könyv címére. Csak azután vettem észre, hogy az 1.részt sorsolod ki, miután kitöltöttem a kis dobozt. Szóval, ha valamilyen úton-módon engem sorsolna ki a gép, valahogy sorsolj újra, mert nem lenne tisztességes, hogy megnyerem, miközben nekem már megvan. Elajándékozni meg nem tudnám :( . Apropó, boldog blogszülinapot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy jelezted, erre akkor figyelni fogok :)

      Törlés
  2. Szia. Köszönöm a lehetőséget!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én köszi, hogy játszottál! Sok sikert! 💜

      Törlés
  3. Szia. Köszönöm a lehetőséget! Egyetlen kérdésem lenne a nyereményjátekkal kapcsolatban: ha egy külföldi személy nyeri meg a könyvet, hogyan fogja megkapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ha van magyarországi cím, amire el tudom postázni, akkor arra a címre küldöm. Ezért is van benne, hogy ha van magyarországi cím, akkor bárki játszhat :)

      Törlés
  4. Köszönöm a lehetőséget :)

    VálaszTörlés