2018-04-30

Fénypont-mélypont - április 2018


Sziasztok!
Érkezik a várva várt fénypont-mélypont. Áprilisban elég sok könyvet sikeresen kivégeztem, nem is tudom hogy csináltam. Ja, de mégis tudom. Sok volt a Molyon az olvasási maraton, ami kicsit inspirált. Már csak utol kell magam érni a rengeteg értékeléssel. Most viszont nem ez a lényeg, hanem április hónap kedvenc olvasmánya és legnagyobb csalódása. Vágjunk is bele!

Fénypont
Ernest Cline: Ready Player One
Fülszöveg:
EGY VILÁG LÉTE FOROG KOCKÁN.
EGY KÜLDETÉS A VÉGSŐ NYEREMÉNYÉRT.
FELKÉSZÜLTÉL?

2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba.
Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.
Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem.

Szerintem:
OMG! Azt hiszem meg is van 2018 legjobb olvasmánya! Ebben a könyvben minden kocka álma benne van: egy hely, ahol az lehet, aki akar lenni (OASIS), retro játékok (Dungeons and Dragons, Pac-Man), remek történet. Minden egyes sorát imádtam, nem unatkoztam egy percet sem, mindenkinek meleg szívvel ajánlom.

Mélypont:
Nicola Yoon: Minden, minden
Fülszöveg:
Nagyon ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem.
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve.
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

Szerintem:
Nagy reményekkel indultam neki a könyvnek, mert szinte mindenki odáig, meg vissza van érte. Az a helyzet, hogy az író könnyed stílusa magával ragadott, és csak úgy faltam az oldalakat. Jogos kérdés, hogy akkor miért lett ez a hónap legnagyobb csalódása. A válasz igen egyszerű. A történet iszonyatosan sablonos, és kiszámítható volt. Már a 30 oldal után rájöttem a könyv csattanójára, a továbbiakban pedig emiatt kicsit élvezhetetlen volt, mert nem tudott újat mondani. Kicsit sajnálom, hogy nem jött át, de ez van.

Köszönöm a figyelmet!
A képek a moly.hu oldalról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése