2017-05-01

Májusi tervek | 2017

Ebben a rovatban megtalálhatjátok, hogy miket fogunk olvasni a hónapban.
Janina:
„Olvastad már az Aranypintyet?” – koktélpartik és baráti beszélgetések visszatérő kérdése volt ez a könyv megjelenése idején Amerikában. Tizenkét év hallgatás után jelentkezett új könyvvel az amerikai kortárs irodalom egyik legtitokzatosabb ikonikus figurája, és bebizonyította, hogy megérte a várakozást.
A könyv páratlan módon rögtön a második helyen nyitott a The New York Times bestsellerlistáján, majd hamarosan első lett, és 40 héten át szerepelt a tíz legolvasottabb könyv között. A kritikusok Az év könyvének választották, és 2014-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. Ezzel egy időben megkezdte hódító útját a nemzetközi színtéren is: Finnországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is bestseller lett, és eddig több mint 30 nyelvre adták el a jogokat, a megfilmesítésért pedig a legnagyobb hollywoodi stúdiók versengtek egymással.
A történet főszereplője egy szerető anya és egy távol lévő apa fia, a tizenhárom éves Theo Decker. Csodálatos módon túlél egy katasztrófát, mely azonban szétrombolja az életét. Magára marad New Yorkban, irányvesztetten és teljesen egyedül, míg végül egy gazdag barát családja befogadja. Ám a Park Avenue jómódú és távolságtartó világában sehogy sem talál otthonra. Sóvárog az anyja után, és görcsösen ragaszkodik ahhoz a tárgyhoz, amely a leginkább rá emlékezteti: egy kis méretű, varázslatos festményhez, amely végül az alvilág felé sodorja.
Az Aranypinty egy régen várt klasszikus történet veszteségről, megszállottságról, túlélésről és önmagunk megtalálásáról. Néhány oldal után magába szippant, nem hagy aludni, és nem engedi magát elfelejteni.
Donna Tartt (1963) amerikai írónőt már első regénye, a több mint 5 millió példányban elkelt A titkos történet (1992) világhírűvé tette. Második regénye, A kis barát (2002) WH Smith Irodalmi Díjat kapott. A 2014-ben megjelent Aranypinty Pulitzer-díjas lett, és Az év könyvének választották. A megfilmesítés jogait a Warner Bros. filmstúdió vette meg. Donna Tartt 2014-ben szerepelt a Time magazin Az év 100 legbefolyásosabb személyisége listáján.

Dorka:
A múlt hónapban 6 könyvet tűztem ki célul, hogy azokat szeretném elolvasni. Ebből a listából egyet nem sikerült csak, helyette viszont egy verseskötetet olvastam el. Májusban remélem, még ügyesebb leszek, és képes leszek tartani a listát. Ja, egy könyv még majd jön közben, amit még nem tudok, hogy mi lesz, ugyanis még nem zárult le a Mini-Könyvklubos szavazás. Erre a hónapra is válogattam össze magyar írók munkáit, így interjúkkal is fogok készülni.

Egy halandó és egy angyal. Egy kulcs. És egy démoni sereg, ami elválasztja őket egymástól.
Meddig terjed a mese világa? Mi választja el a valóságtól? És mit tehet egy hétköznapi lány, amikor átlépi a kettő közt húzódó határt?
Sarah felszolgálóként tengeti mindennapjait. Meg van róla győződve, hogy az angyalok és démonok a képzelet szüleményei, mégis ő talál rá a mennybéli lényre, Ronaelre.
Az angyalnak vissza kell szereznie az ellopott Lámpást az Alvilágból, ám csak akkor tud alászállni érte, ha megtalálja az emberek közt rejtőző Lovasokat. A számára ismeretlen közegben való eligazodáshoz szüksége van a lány segítségére. Együtt erednek a bukott angyalok nyomába, amivel hihetetlen események sora veszi kezdetét.
Sarah-t minden veszély ellenére elbűvöli az a világ, amelybe bepillantást nyer, miközben érzései Ronael iránt egyre inkább elmélyülnek – azok viszonzására azonban éppoly csekély az esély, mint küldetésük teljesítésére…
Egy angyalt szeretni még sosem volt ilyen kockázatos!
Elöljáróban:
Áprilisról maradt vissza, az összes közül ez az egyetlen, amit nem sikerült elolvasnom, szóval most büszke vagyok magamra.

13 éves. Képes átlátni rajtad, ha úgy tartja kedve. De valószínűbb, hogy inkább négy fekete macskájával kóricál; vagy furcsa gyomkertjét gondozza; vagy csínytevéssel behódolásra készteti a szomszédokat; vagy régóta halott ősöket keres fel egy jégkrémpálcikából és gitárhúrból álló szerkezettel.
Olvasd el, ha mered!
Elöljáróban:
Imádom Emilyt, az első részét is faltam. Remélem, ez sem okoz csalódást, bár nem hiszem, hogy a 13 éves kis zseni kétségekre ad okot.

Te mit tennél, ha minden, ami az életedet jelentette,minden, amit a magadénak tudtál, egyik pillanatról a másikra megsemmisülne, s ebben a szorult helyzetben belebotlanál valaki felfoghatatlanul különlegesbe, aki új értelmet adhat az életednek? Újra felépítenéd a régit, vagy követnéd őt az ismeretlenbe? Belevágnál olyasmibe, amit nem értesz?
Fabyent nem rettenti el a természetfeletti…
Elöljáróban:
Kíváncsi vagyok rá, hogy mit tartogat a könyv, a címkéi alapján nem lehet rossz. Főleg mert van benne sárkány, fantasy és magyar!

Szingli vagy és valakinek ez nem tetszik? Anya vagy és úgy érzed, nem vehetsz fel egy normális ruhát, mert beszólnak? Néha az élet minden területén elvárják, hogy nő legyél, és ezt nem bírod? Fiatalnak érzed magad, de látva a tiniket úgy gondolod, hogy egy évezred választ el a mai trendektől? Nem mindig jó a szex? Egy kicsit mosd le a púdert, és kezeld lazán a dolgokat!
Leitner Olga legújabb könyvében eredeti, sőt néha meghökkentő válaszokat találsz többször feltett kérdésekre. Ha kell egy kis leitnerolgis sodrás, ha kíváncsi vagy egy valódi nő néha megalkuvást nem tűrő véleményére, akkor épp azt a könyvet tartod a kezedben, amit neked találtak ki.
Elöljáróban:
Vannak azok a fajta könyvek, amikről érzi az ember, hogy el KELL olvasnia. Nálam ez a könyv tipikusan ilyen, szóval remélem, nem csalódom benne!

Négy gimis egy sötét, dohos pincében ébred… Nyár, haverok, emberrablás.
Doma, Zoli, Zsófi és Max egy sötét, dohos pincében ébred. Hol lehetnek? És vajon hogy kerültek oda? A négy gimis csak arra emlékszik, hogy hazaindultak az év utolsó bulijáról, amit az egyik hipergazdag osztálytársuk rendezett.
Szorult helyzetükben mind egymást okolják a történtekért, hiszen valamennyiük életében van is valami gyanús. Doma édesanyja korábban rendőr volt, most magánnyomozóként dolgozik. Zoli a város legmenőbb brókerének a fia. A belevaló Zsófi, aki a tanév közepén érkezett, maga a két lábon járó rejtély. És ott van Max, aki a legidegesítőbb, legnagyképűbb srác az osztályban.
Rájönnek, melyikük miatt kerültek bajba? És vajon meg tudnak szökni fogvatartóiktól?
Minden leleményükre szükségük lesz, hogy az országhatárt és a saját korlátaikat is képesek legyenek átlépni. A Váltságdíj nélkül izgalmas, lebilincselő krimi, melyben a tinisorsokból szövődő különleges hálótól az utolsó oldal után sincs kedvünk szabadulni.
Elöljáróban:
Nem nagyon tudom, milyen lehet egy ifjúsági krimi, mert nekem ez kimaradt anno az életemből, mondván, hogy nem szeretem a krimit. Ez még mindig igaz, viszont adok neki egy esélyt, előnyére szóljon, hogy magyar szerzőtől származik!

Tizenkilenc évvel a roxforti csata után…
Harry Potter élete sosem volt könnyű – és most sem az, amikor a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozójaként, férjként és három iskoláskorú gyermek apjaként kell helytállnia. Miközben Harry a múlttal viaskodik, kisebbik fiának, Albusnak is meg kell küzdenie a reá nehezedő családi örökséggel. A múlt és a jelen vészjósló összeolvadása azzal a ténnyel szembesíti apát és fiát, hogy a sötétség néha egészen váratlan helyekről támad.
A Harry Potter és az elátkozott gyermek, J.K. Rowling, John Tiffany és Jack Thorne új műve, a nyolcadik Harry Potter-történet, egyszersmind az első, amit színpadon hivatalosan bemutattak. Színpadra írta: Jack Thorne.
Ez a könyv, amely a színházi próbák szövegkönyvének különleges kiadása, lehetővé teszi, hogy azok is nyomon követhessék Harry Potternek, valamint családjának és barátainak sorsát, akik nem látták a darabot. Az ősbemutatóra 2016. július 30-án a londoni West Enden került sor.
A Harry Potter és az elátkozott gyermeket elsőként a Sonia Friedman Productions, Colin Callender és a Harry Potter Theatrical Productions vitte színre.
Elöljáróban:
Nem vagyok egy nagy Harry Potter könyv fan, viszont a könyvből készült filmeket imádtam. Igen, ejnye-bejnye nekem, hogy ezek után könyvmolynak merem magam nevezni, de hát na! Furcsa mód mégis érdekel ez a könyv, hogy mit rejthet még magában J. K. Rowling világa.

Az ember azt hinné, hogy egy űrállomáson nem unalmas az élet. Ez igaz lehet, ha felelősségteljes a munkaköröd, esetleg egy erre járó űrhajó legénységéhez tartozol. De ha a takarító és karbantartó személyzet tagja vagy… az nem túl izgalmas. Max élete ebben az egyhangú, de nyugodt mederben folyik egészen addig, míg meg nem ismeri Lydiát. A lánynak köszönhetően belekeveredik a Xendonon dúló polgárháborúba, ami több fájdalmat okoz, mint azt valaha is képzelte volna. A békés élet és a kalandok közt egyensúlyozva nehéz döntéseket kell meghoznia, melyek akár az életébe is kerülhetnek.
Elöljáróban:
Áprilisban kezdtem el, mert nagyon kíváncsi voltam rá, főleg azok után, hogy együtt dolgozom L. J. Wesley-vel a Lendület magazinnál. Eddig nagyon tetszik és humoros, nincs az a tömény sci-fi szaga, amitől ódzkodtam.

Melyik könyvről várjátok a legjobban a véleményünket?

7 megjegyzés:

  1. Az Aranypinty nálam is májusi terv, remélem olyan jó lesz, ahogy sok helyen írják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janina fogja olvasni, azt mondta múltkor, mert kérdeztem, hogy amennyit olvasott belőle az nagyon jó :)

      Törlés
  2. HP, mert rég áll a polcon és félek elkezdeni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én eddig 2x hosszabbítattan meg a könyvtárba, mert valahogy mindig elfelejtkeztem róla :/ szóval már nagyon esedékes lenne :D

      Törlés
  3. A Harry Potter és az elátkozott gyermek -et nyugodt szívvel tudom ajánlani! Nekem nagyon tetszett. Az elején bevallom, kissé fura volt a szituáció, de egyre többet olvasva visszapottyantam a HP világába.

    VálaszTörlés
  4. Az aranypintyes bejegyzés nagyon jó lenne!!! :) Nekem már megvan, de majd csak a vizsgaidőszak végén vethetem bele magam:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janina nagyon szorgalmasan olvasgatja és, amint végzett vele írja is a véleményt :) Sok sikert kívánok a vizsgákhoz :)

      Törlés