2019-12-11

Top5Wednesday – 2019 legjobb olvasmányai


Sziasztok!
Eljött az év vége, mikor jönnek az évértékelő és összegző bejegyzések. Ezeknek a sorát egy top 5-ös listával kezdem, amiben az év legjobb könyveit szedem össze. Habár (majdnem) minden hónapban összeszedtem a legjobb könyveit és csalódásait, ez a lista mégiscsak azokat a könyveket tartalmazza, amik az idei elolvasottak közül is valami miatt kiemelkednek.


A párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Pontosan tudja, hogy milyen könyvre van szükség, hogy meggyógyítsa a megsebzett lelket. Könyvtára egy valóságos irodalmi gyógyszertár. Jean mindazokon segít, akik betérnek hozzá, egyedül saját gyötrelmeire nem talál megoldást.
21 évvel ezelőtt, egy este, míg ő aludt, szerelme kilépett az életéből. Csak egy levelet hagyott hátra, amit a férfi azóta sem olvasott el. A veszteséget kínzó emlékként őrzi ennyi év után is. A fájdalom, a büszkeség és a sértettség börtönében éli mindennapjait, mígnem egy nyári délután új lakó költözik a szomszédba. Az elvált asszony olyan érzéseket ébreszt Jeanban, amelyek létezését a férfi már rég elfelejtette. Ekkor újra a kezébe veszi szerelme búcsúlevelét, és olvasni kezdi…
Egy pillanat alatt minden megváltozik, és a férfi többé nem menekülhet az elmúlt évek gyötrelmei elől. Mindent hátrahagyva elindul, hogy szembenézzen a fájdalommal, a múlttal és önmagával.
Egy olyan utazás veszi kezdetét, amely keresztülvisz Franciaország csodálatos tájain, és eközben feltárulnak különös sorsok, és barátságok szövődnek. Az érzések, a gondolatok és az emberek lassan átformálódnak, hogy lezárulhasson a múlt, és helyet engedjen a jelennek és a jövőnek.
Akárhányszor visszagondolok erre a regényre, jóleső melegség fog el. A történet egy régi szerelemről, remek könyvekről és egy kalandos hajóútról szó. A rengeteg tanulság, amit sikeresen belepasszírozott az írónő még jobban elemi a regény miben voltát. A fogalmazásmód pedig egyszerre könnyed, mégis magával ragadó. Kell a regény olvasásához egy hangulat, amit ha elkap az ember, imádni fogja a történetet. Engem pont jókor talált meg és kedvencemmé vált.

Cecelia Ahernnek, az Utóirat: Szeretlek című világhírű regény szerzőjének harcosan feminista novelláskötete egy csepp mágikus realizmussal. Roxane Gay-rajongóknak ideális!

A kötetben harminc különleges, fantáziadús történetet olvashatunk, amelyekben nők küzdenek le ezernyi viszontagságot agyafúrtságuk, leleményességük és könyörületességük révén.
A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak és törekvések mozgatják, amelyekkel a világ minden pontján azonosulni tudnak a nők. Az ismerős élethelyzetek jó adag mágikus realizmussal fűszerezve meghökkentő és sokszor roppant mulatságos végkifejletbe torkollnak. A gondolatébresztő írások hősnői életük különböző területein (házasság, gyereknevelés, politika, karrier) szembesülnek titokzatos, de nagyon is valós problémákkal.
Egyikük bőrén vészjósló harapásnyomok jelennek meg, a másikat egy rémálomszerű prezentáció kellős közepén szó szerint elnyeli a föld, a harmadik pedig elhatározza, hogy visszaviszi megunt férjét a boltba, ahol annak idején beszerezte. A különféle akadályokkal birkózó nők életét az is formálja, miként tekintenek rájuk mások, de leginkább persze az, hogy ők maguk érzékelik-e a bennük rejlő erőt.
A harminc novella őszinte képet mutat arról, milyen a mai világban nőnek lenni.
30 fantasztikus novella egy helyen, melyben erős, elhanyagolt, nagyképű, egyszerű nőkről olvashattam. Magával ragadott rögtön az első novellájával, későbbiekkel pedig önbizalmat is adott, hiszen sok novellában magamra találtam és általa külső szemlélőként láthattam a saját problémáim. Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit nem bízik magában, és a férfiaknak is, akik nem mindig érzik, hogy a nőknek nem mindig vannak önmaguk által generált problémáik.

Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanza ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.
Ez valami zseniális! A világ, a karakterek, az egész összességében tökéletes! Ahogy az író csűri csavarja a szálakat, majd a végén összehozza az fenomenális. Több szemszögből ismeri meg az Olvasó a történetet, de amit a végére kap, azt senki nem teszi zsebre. Igaz, az eleje kissé lassú, érthetetlen, de ahogy halad előre a cselekmény, úgy kap minden egyre több értelmet. Nem feltétlen egy gyorsan haladós könyv, inkább gondolkozós, így azoknak nem ajánlom, akik egy könnyed fantasyt szeretnének a kezükbe venni. Azoknak viszont nagyon is ajánlom, akik éhezik a remek világfelépítést, a tökéletesen megalkotott karaktereket és az egyre szebben kibontakozó cselekményt.

Rachel néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.
Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.
Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the Prime Minister’ Literary Awards for Young Adult Fiction 2017
Annak ellenére, hogy ez egy ifjúsági regény, mégis engem is elvarázsolt. A téma, ami feldolgozásra került nagyon nehéz, és úgy gondolom, hogy fontos róla beszélni a tinik közében, akik amúgy is el vannak kicsit veszve önmagukban is. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok elfogadják a halált és fel tudják dolgozni. Ebben a könyvben ez is jelen van, ami hatalmas plusz pontot ért nálam. Persze voltak részek, amik annyira tinikre sikerültek, hogy számomra túlontúl álomszerűek, de ez annak az oka, hogy nem én vagyok a célközönség.

Cadie Gerwulfé az egyik legveszélyesebb adottság a világon. Ám addig, amíg viseli a kesztyűt, nincs mitől félni.
Amikor Herr Wulf megkéri Alaskát és Igort, hogy vigyázzanak egy napig különc unokagyerekére, a fiúk ijedtség nélkül mondanak igent. Elvégre mi baj lehet egy dacos tizenhat évessel?
Ám a dolgok gyorsan visszájukra fordulnak, amikor kiderül, hogy Cadie-nek esze ágában sincs együttműködni a két idegennel, akiknek a nyakába sózták.
Alaska és Igor számára megelevenedett rémálom kezdődik, halálból visszatért szeretteikkel, hús-vér tükörképekkel és démoni bestiákkal, amikor védencük lehúzza a kesztyűjét, és olajra lép. Csak egy dolgot tudnak biztosan: Cadie nem juthat ki az Impériumba, mert akkor mindennek vége.
De ezt megakadályozni egy megelevenedett rémálomban, ahol mindenki ellened játszik, nem a legkönnyebb feladat.
Gabriella Eld az egyik kedvenc írónőm, már az Ikercsavar Krónikák könyveivel magával ragadott a képzelőereje. Mikor pedig a Legendák Bagolyvárosból sorozatával jelentkezett, tudtam, hogy kellenek nekem ezek a részek. A Játékok unatkozó gyerekeknek a bagolyvárosi legendák második része, amiben ismét Igor és Alaska furcsa világában találtam magam. Imádom a furcsa párost, a képességeket, amik megjelennek a kisregényben és minden olyan újdonságot, amit még tartogathat a sorozat.
Jövő héten az év legnagyobb csalódásait gyűjtöm össze. Sajnos, az idei olvasmányaim között több az a kötet, ami kevésbé tetszett, így kicsit nehezebb lesz kiválasztani azt az 5 darabot, ami valóban megérdemli ezt a címet. Na nem mintha az olyan nagy dicsőség lenne, de ha már év vége van, akkor bizony a rossz dolgokat is meg kell említeni.
A képek a moly.hu oldalról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése