2017-10-28

Az éjszaka teremtményei


Javában tart a WHYT, vagyis a közös halloweeni készülődés több bloggerrel együtt. Ennek örömére egy book tag szerű ajánlót hoztam, amit a Three Point of View blogon találtam. A lényege pofon egyszerű: fel van sorolva 10 természetfeletti lény, és hozzájuk kapcsolni kell könyveket. Ezért is mondtam, hogy inkább ajánló, mint book tag. Vicky válaszait/ajánlásait ITT megnézhetitek.


Vámpír
Először Anne Bishop: Vörös betűkkel (értékelés: ITT) könyv jutott eszembe, mert nem átlagos vámpírok vannak benne, amik mostanában a könyvekben megtalálható. Hanem azok a régi félelmetes és tiszteletet parancsoló lények, akiktől minden ember retteg és elkerüli őket a fenébe. Nagyjából ugyanez a helyzet Gabriella Eld második könyvében a Remények Jordan számára (értékelés: ITT) történetében is. Ott is egy elég ijesztő vámpírúrral találkozik az Olvasó, aki nem fél a legkülönlegesebb módon megkínozni a fogadott fiait. Illetve ajánlani tudom még Gaura Ági Vámpírok múzsáját (értékelés: ITT) is, melyben szintén egy különleges vámpírtörténetet olvashattam.

Vérfarkas
Végignéztem a vérfarkas címkével ellátott olvasmányaim és mit vettem észre? Azt hogy ezekről a lényekről nem olvastam eleget. Konkrétan 4 könyvet dobott ki a Moly, úgyhogy jobban szétnéztem a többi között is, hátha találok olyat, amit ajánlani is tudok. 5 perccel később. Nem lettem okosabb, még mindig 4 könyvnél tartok, szóval jól van felcímkézve a legtöbb könyv, amit olvastam. Úgyhogy kénytelen vagyok ezek közül ajánlani. Az egyik az előbb említett Vörös betűkkel, amiben nem csak a vámpírok kapták vissza régi fényüket, hanem bizony a vérfarkasok is. A másik könyvben nem kap nagy szerepet eme faj, az utolsó pár oldalon szerepel egy vérfarkas. Ez a könyv pedig Rob Thurman: Éjvilág. Szerettem ezt a könyvet. A főszereplő egy igazi rossz fiú, aki megnyert magának. A történet pedig pörgős egy kis csavarral a végén.

Zombi
Nem nagyon olvastam zombis könyveket, mert nem szeretem őket. Egyszerű az oka: félek tőlük. Komolyan! Nem ér nevetni! Viszont kettő esetben kivételt tettem, úgyhogy most őket fogom ajánlani. Kemese Fanni Pippa Kenn trilógiájában nem csak egy igazi badass főhősnőt teremtett meg, hanem egy nagyon félelmetes világot is, melyben a zombik mindent elleptek. Creepy! A másik könyv pedig a Zom-B, amit az ifjúsági horrortörténetek nagymestere írt Darren Shan. Ezzel a nyitókötettel egy igazi gusztustalan és véres, na és meglepő sorozatot engedett az útjára.

Szellem
Kedvelem a szellemes könyveket, mert olvasás után mindig elgondolkodom, hogy valóban léteznek vagy sem. Persze tudom, hogy a legtöbb olvasott könyv csak a képzelet szüleménye, de valami alapja csak van annak, hogy a szellemek a tudatban vannak. A kedvenc szellemes könyveim pedig a következőek:
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna,
John Cure: Hontalan lelkek,
Charles Dickens: Karácsonyi ének.

Varázsló/Igéző
10 éves korom óta imádom és olvasom a boszorkányos könyveket. Ennek és a fantasy imádatát Thomas Brezina ültette el bennem a Fiúk kizárva sorozatával. Úgyhogy ez lenne az egyik ajánlatom a 10-12 éves korosztálynak, akik szeretnének megismerkedni a fantasy műfajjal. Amit pedig az idősebb korosztálynak ajánlok az Kercsmár Bella Noémi: A varázsló lehelete (értékelés: ITT). Szerettem a világot, amit az írónő alkotott. Az egész történetet körüllengi egy különleges hangulat, ami miatt már érdemes elolvasni! Ahogy pedig a magyar nyelvvel bánik, azt öröm olvasni. Másik kedvencem Lev Grossman: A varázslók (értékelés: ITT). Igen, jól olvastátok. Imádtam. Nekem az év legpozitívabb csalódása volt ez a könyv, és még mindig nem értem, hogy miért áll olyan alacsony százalékon a Molyon. A harmadik nagy kedvenc Naomi Novik: Rengeteg (értékelés: ITT). A gyönyörű borító egy nagyon gonosz és zord világot takar, amit még így is csak imádni lehet. Az utolsó két könyvet a Mini-Könyvklubnak köszönhetem, hogy elolvastam. Ezért is imádom ezt a Könyvklubot.

Tündér
Mindenkinek kis cuki lények jutnak az eszükbe a tündérekről és a legtöbb könyvben így is jelennek meg. Viszont egy pár kiemelkedik a sztereotípiák közül most ezeket fogom ajánlani. Bökös Borbála: Szmirkó az egyik ilyen könyv. Borbála egy nagyon édes és szerethető, ám kicsit különös és kíváncsi tündérfiút teremtett, akit minden ügyetlensége ellenére csak imádni lehet. Nem csak az ifjúságnak ajánlom, hanem mindenkinek, hiszen felnőtt fejjel is élvezhető. Majsányi Kati: Erdőmese (értékelés: ITT) a mások tündére könyv, amit nagyon kedvelek. Ebben a történetben nem csak a jó tündérek kapnak szerepet, hanem a gonoszok is. Nem sűrűn találkoztam még rossz indulatú tündérrel, ezért is tetszett meg annyira ez a történet.

Démon
Szeretek démonokról olvasni, bár nem teszem meg túl sokszor, ennek nem tudom igazán az okát, pedig több jó démonos történetet is olvastam. Ezek pedig a következőek:
Dohoczki Máté: Tiszta kézzel (értékelés: ITT)
Richelle Mead: A szukkubusz dala

Hopp, ez csak kettő, de mind a kettőt szívből ajánlom. Bár Dohoczki Máté könyvét inkább az erősebb idegzetű embereknek.

Angyal
Awawaw…. a kedvenc lényeim! Bár ennek szerintem a Csitt, csitt sorozat az oka, amiben az egyik kedvenc könyves szerelmem található: Folt Cipriano. Úgyhogy ajánlom olvasásra a sorozatot. Jó, azt aláírom, hogy a főszereplő csaj nem épp az eszéről híres, de kárpótol érte Folt. Azt hittem azért ennél a sorozatnál több angyalos könyvet olvastam, de koppantam, mert nem . Szóval kommentben szívesen várom az ajánlatokat.

Földönkívüli
Jujjj, rögtön a Luxen sorozat jutott eszembe, de én biza’ még csak egyetlen részét olvastam és egy felet. A fél úgy jött össze, hogy az első kötetet feladtam a felénél. Szóval ezt én nem tudom ajánlani, mert engem nem győzött meg. Viszont, ha van köztetek olyan, aki olvasta, megoszthatja velem véleményét, hogy nekem miért kéne folytatnom. Rick Yancey: Az ötödik hullám könyvet viszont imádtam, és ebben is vannak földönkívüliek, akik el akarják pusztítani a Földet. Elég klisésen hangzik, pedig nem az! A belőle készült film viszont szörnyű lett, azt nem ajánlom.

Sárkány
eredeti bejegyzésben Természetfeletti képességekkel rendelkező ember, de Vicky átírta és nekem ez a verzió jobban tetszik
A kedvenc lényeim az angyalokkal együtt. Ezekről most nem írnék külön, hiszen nemrég szedtem össze a kedvenc sárkányos könyveimet a Top5Wednesday rovatban. ITT meg is tekinthetitek őket.

Akinek megtetszett viheti nyugodtan, viszont szívesen olvasnám Réta, AniTiger és Gorkie ajánlásait.

Aki még több borzongásra vágyik, kukkantson be a többiekhez is:
Anya olvas (vagyis én)

 A képek a moly.hu oldalról, és a Pinterest táblámról származnak. A WHYT-s képeket pedig Everglow készítette.

4 megjegyzés:

  1. Köszi!! Mindenképpem megcsinálom majd ^^ Bár ufóm nem biztos, hogy lesz :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi előre ^^ <3 én is azt hittem, hogy nem lesz, aztán láss csodát, mégis találtam :D ha nem találsz, akkor írj olyat, amit olvasnál :)

      Törlés
  2. Jó lett nagyon. Tizenévesen én is imádtam a Fiúk kizárvát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi ^^ szerintem az egy nagyon jó kis sorozat :) bár nem merném újraolvasni :D

      Törlés