2019-04-20

Cecelia Ahern: Üvöltés


Fülszöveg:
Cecelia Ahernnek, az Utóirat: Szeretlek című világhírű regény szerzőjének harcosan feminista novelláskötete egy csepp mágikus realizmussal. Roxane Gay-rajongóknak ideális!
A kötetben harminc különleges, fantáziadús történetet olvashatunk, amelyekben nők küzdenek le ezernyi viszontagságot agyafúrtságuk, leleményességük és könyörületességük révén.
A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak és törekvések mozgatják, amelyekkel a világ minden pontján azonosulni tudnak a nők. Az ismerős élethelyzetek jó adag mágikus realizmussal fűszerezve meghökkentő és sokszor roppant mulatságos végkifejletbe torkollnak. A gondolatébresztő írások hősnői életük különböző területein (házasság, gyereknevelés, politika, karrier) szembesülnek titokzatos, de nagyon is valós problémákkal.
Egyikük bőrén vészjósló harapásnyomok jelennek meg, a másikat egy rémálomszerű prezentáció kellős közepén szó szerint elnyeli a föld, a harmadik pedig elhatározza, hogy visszaviszi megunt férjét a boltba, ahol annak idején beszerezte. A különféle akadályokkal birkózó nők életét az is formálja, miként tekintenek rájuk mások, de leginkább persze az, hogy ők maguk érzékelik-e a bennük rejlő erőt.
A harminc novella őszinte képet mutat arról, milyen a mai világban nőnek lenni.
Könyvinformációk:
Kiadó: Athenaeum         Oldalszám: 350 oldal       Kötés: e-könyv          Fordította: Szieberth Ádám      Megjelenés időpontja: 2019. március 5.          Műfaj: novella
ITT megvásárolható


Véleményem:
A recenziós példányt köszönöm szépen az Athenaeum Kiadónak!
Cecelia Ahern írónővel nem teljesen rózsás a viszonyunk. Eddig kettő könyvét olvastam, az egyikért oda meg vissza voltam (Talált tárgyak országa), de a másik nagyon nem jött be (A vétkes). Viszont éreztem, hogy ez az új regénye nagyon is nekem fog szólni, hiszen a főszerepet a nők kapják. Nem vagyok az a bigott feminista, de azért van bennem bőven belőle, azért is keltette fel a figyelmem ez a regényt. Mikor pedig belevetettem magam az olvasásba, egyszerűen leesett az állam.

Ez a nő egy igazi zseni! 30 olyan történetet sikerült összerittyentenie az Üvöltésben, amit mindenkinek, bocsánat, MINDENKINEK ajánlok! Úgyhogy most egy kis fangörl véleményezés jön, bízom benne, hogy a végére sikerül mindenkit meggyőznöm arról, hogy EL KELL OLVASNI ezt a csodát.
Szóval, amint az előbb is írtam, 30 novella található a regényben. Mindegyik kis történetnek a főszerepében egy-egy nő áll, akiknek valamilyen problémájuk van: nem veszik őket észre a társadalom, díszfeleségek, féltékenyek, pökhendik, büszkék, zavartak. Nem csak a nők erősségéről szólnak a novellák, hanem a hibák is szerepet kapnak, ezzel is észhez térítve a kívülállót, hogy rádöbbenjen: nem csupa csillogás és szépség nőnek lenni. Mindenki találkozott olyan emberrel, aki állandóan azt nézi, hogy mennyi lájkot/szívecskét kapott a képeire, a szociális élete maga a tökély, az illető mégis segélyes. Vagy olyannak, akit mindenki megszól, mert másik rassz tagja, mégis tökéletesen gondoskodik a családról, de csak azért nem veszik be a „népszerűek” klubjába, mert a sztereotípiák miatt ítélték meg. Biztos az sem ismeretlen senkinek, hogy szégyenében elásná magát. Ugye, hogy mind ismerősen hangzik? Pont ezek miatt annyira fantasztikus ez a regény, mert minden történet olyan ismerős. A mágikus realizmus pedig egy ad egy pluszt egészhez.

Több novella is a kedvencemmé vált, de ami igazán sokat segített a lelki világomon az A nő, akit elnyelt a padló, és odalent találkozott egy csomó nővel címet viseli. Egy elég magabiztos embernek mutatom magam, de nagyon sokszor éreztem azt, hogy legszívesebben elsüllyednék szégyenembe, mikor kínos dolog történt velem. Volt, hogy napok után is azon kattogtam, hogy jajj, de ciki volt, közben pedig már a környeztem rég túllépett az ügyön. A novella elolvasása után rájöttem, hogy mindenkivel történnek ilyen apróságok, de nem kell belőle elefántot csinálni, hiszen akkor folyamatosan annak a bizonyos gödörnek az alján lennék, amibe elsüllyedtem. Ehelyett inkább arra kell koncentrálni, hogy miként léphetnék túl, és éljem tovább az életet. Emiatt is lett ez a kedvencem.
Összességében nagyon élveztem olvasni, sok novella felnyitotta a szemem a nyilvánvalóra, de ahogy az lenni szokott: egy külső személő szembesít a legjobban a hibákra. Ezeknél a novelláknál is így volt Persze volt olyan, ami annyira nem fogott meg, de a többségét imádtam.

Ajánlom azoknak, akik:
MINDENKINEK!

Értékelésem: 5/ 5 csillag

Kedvenc karakter(ek): a nő, aki láthatatlan volt, és a nő, aki elsüllyedt egy gödör aljára
Kedvenc jelenet(ek): -
Kedvenc idézetek:
„–A nőknek is meg kell látniuk a többi nőt mondja Montgomery professzor. Hiszen ha egymást sem látjuk, akkor mire fel várjuk azt, hogy bárki más is észrevegyen bennünket?”
A képek a Pinterest táblámról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése