2019-04-28

Mesesarok – április | 2019


Sziasztok!
Elérkezett a hónap utolsó hétvégéje, így jön a Mesesarok, vagyis a havi meseválogatás, amik a fiúknak nagyon tetszett.
Áprilisban rengeteg mesekönyv került elfogyasztásra és úgy néz ki ez a szám egyre csak nőni fog. Ennek az az oka, hogy a Nagyobb is elkezdett olvasni magától, ami pedig tetszett neki, azt is fogom ajánlani a rovatban. Úgyhogy jöjjenek is azok a könyvek, amik áprilisban kerültek sorra és meleg szívvel ajánljuk a gyerekeknek.

Véleményünk:
A Nagyobb beszabadulván az iskolai könyvtárba felfedezte a Mi micsoda sorozatot, azóta pedig halom számra hozza őket haza. Jó kis sorozat, nem véletlen ennyire népszerű, hiszen remekül leírja az adott témához tartozó érdekes információkat. Ezt pedig olyan módon, hogy a gyerekek is megértik. Áprilisban kettő Mi micsoda sorozatba tartozó könyv került elfogyasztásra, az egyik Werner Buggisch – Christian Buggisch: Ősmaradványok, a másik pedig Rainer Köthe: Felfedezők és utazásaik. Mindkettő élvezetes volt a gyerekek számára, és boldogan mesélték tovább társaiknak a könyvből magikba szívott információkat.

Mi micsoda mini sorozat

Véleményünk:
A Mi micsoda sorozatnak van egy kistesója, ami a Mi micsoda mini nevet kapta. Ez a fiatalabb korosztálynak szól, több képpel, rövid szöveggel és kihajtható fülecskékkel, amik alatt érdekességek lapulnak. A Kisebb fiam nézte ki magának ebből a sorozatból származó könyvet, ami a Mán-Várhegyi Réka: Itt a nyár, csuda jó a Balaton! volt. Remekül bemutatja a könyv, hogy mire kell figyelni a Balatonnál, milyen élővilág található meg a tóban. A végén pedig pár ellenőrző kérdés is fellelhető, amivel le lehet tesztelni, mennyire figyelt a gyerekek a könyvben olvasottakra.

Fülszöveg:
A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”- sorozatot építünk.
A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit, Finy Petra, Gévai Csilla és Igaz Dóra után most Kertész Erzsi folytatja a sort Fecó történetével. Fecó amióta csak az eszét tudja, feltaláló akart lenni. A magától játszó zongora és a mindig kapuba guruló focilabda után végre kialakítja a műhelyét, és egy komolyabb találmányon kezdi törni a fejét. El is készül a repülő cipő, csakhogy ez már olyan okos szerkezet, hogy néha magától is szárnyra kel. Ebből aztán nagy kalamajka lesz…

Véleményünk:
A Most én olvasok! sorozat egy nagyszerű sorozat, amiben a gyerekek a szintjükhöz mérten tudnak olvasnivalót választani maguknak. Van a sorozatban a kezdő, 1-es szinttől a profi, 4-es szintig. A sorozatban található egyes szintet azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik nemrég tanultak meg olvasni. A lapokon csupán 2-3 mondat található, amik rövidek, nagyjából 6-7 szóból állnak. Ezek a szavak egyszerűen kiolvashatók, így a gyerekeknek sikerélményt ad, mikor képesek maguktól elolvasni. A hónap elején megismerkedett a Nagyobb ezzel a sorozattal, és a Könyvfesztiválra úgy engedett el, hogy hozzak haza neki ilyen könyvet. A választásom pedig Kertész Erzsi: A feltaláló könyvére és egy másikra esett.
A feltaláló egy vicces könyv, ami megnevetteti az ifjonti olvasókat. Fecó a feltaláló kisfiú, aki különös szerkezeteket talál fel, mint a repülő cipő, a magától játszó zongora, a zenélő teáskanna. Persze majdnem az összes miatt kalamajkába kerül, mégis a végére minden jóra fordul.

Ennyi lett volna a havi meseválogatás, bízom benne, hogy tudtam olyan mutatni, ami felkelti a gyerekes szülők és az ifjú Olvasók figyelmét.
A képek a moly.hu oldalról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése