2019-04-22

26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Bevásárlólista | 2019

Sziasztok!
Hamarosan itt van a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ami a budapesti Millenárison kerül megrendezésre 2019 április 25-28. között. Idén, életemben először én is kilátogatok barátnőmmel az oldalalom erre a remek eseményre, mégpedig 27-én, szombaton. Már nagyon izgulok, hogy vajon milyen lesz, mert eddig csak Könyvhéten jártam, de nemsokára elvesztem a könyvfesztiváli szüzességem is. Ennek örömére összeírtam pár könyvet, amit szeretnék beszerezni. Aztán majd a helyszínen meglátjuk, hogy még milyen kihagyhatatlan akciókkal találkozom, és ezek az akciók mennyire lesznek hatással erre a listára. 

GABO KIADÓ
Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.
Ezért érdekel:
Egyetlen szót mondok, ami miatt érdekel a könyv: a borító. Hát igen, engem könnyű megvenni egy csodálatos borítóval. Aztán majd a Könyvfesztiválon beleolvasok, és ha még akkor is úgy érzem, hogy nem tudok enélkül a könyv nélkül élni, bizony jönni fog velem haza.
FŐNIX ASTRA
Corma sötét utcáin kallódik egy könyv, amely önmagát írja, egy könyv, amelyért egyesek akár ölni is képesek. 
Rowena Downshire futárként dolgozik a feketepiacon, hogy kifizesse anyja adósságát, amikor egy sürgős csomagnak köszönhetően szembe találja magát legrosszabb rémálmainak szörnyetegével. Sikerül elmenekülnie, de a csomagban szállított különös könyvet ellopják.
Kevesen élik túl, ha megismerik az Alkimista titkát, ám amikor Rowena üres kézzel és rémülten megjelenik a lépcsőjén, a férfi nem képes elküldeni. Ehelyett segítséget kér attól, akitől a legkevésbé szeretne: egy visszavonult tolvajtól és zsoldostól, Anselm Meterontól.
A város túlsó végén Phillip Chalmers tiszteletes egy cellában találja magát, véresen, tele zúzódásokkal, egy nálánál kétszer nagyobb lény társaságában. Az egyetlen esélye a túlélésre, ha lefordítja a kezébe adott könyvet, de rá kell döbbennie, hogy annak sorait maga a Teremtő írja, és a nem megfelelő kezekben az emberiség végét jelenthetik.
Ez a különös társaság egy összeesküvés középpontjába kerül, ahol mindenkinek a könyv kell, hogy a saját céljaira felhasználhassa. Ilyen körülmények között honnan tudhatják, ki a barát és ki az ellenség? Egyáltalán mi történik, ha a könyv felfedi a titkot, amelyet egyetlen embernek sem szabadna ismernie?
Ezért érdekel:
Itt is a borító a fő tényező, ami miatt magamévá szeretném tenni a könyvet, és ugyanaz vonatkozik erre is, mint az Irha és bőrre egyel feljebb.
FŐNIX NOVA
„Az ember hajlamos mindent megtenni azért, hogy megvédje, akit szeret.
Hadd mes
éljek el egy történetet arról, hogyan tettem tönkre imádott énekesem és egy komplett rockbanda karrierjét.
Az univerzum rendj
ének felborításáról már nem is beszélve.
Natalie Bat, az ízig-vérig rocker kamaszlány bármit megtenne azért, hogy találkozhasson kedvenc rockbandája, a Poison of Love imádott énekesével, Adrian Arronnal.
A bármit pedig igen tág fogalom, kiváltképp, ha az ember édesapja egy időgépen dolgozik egy kétes hátterű cégnél.
Így történhet, hogy Nat egy osztályba kerül rajongása tárgyával, a leendő rocksztárral. Adrian azonban tinédzserként közel sem olyan, amilyennek egy szerelmes rajongó a hírhedt frontembert képzeli.
1999-ben még nyoma sincs letölthető mobilalkalmazásoknak, a slágerlistákat popbandák uralják, a képregényhősökért rajongók egytől egyig csodabogárnak számítanak. Valaki pedig mindvégig a fiatalokon tartja a szemét, mert pontosan tudja, mihez vezethetnek a meggondolatlan, tizenéves Natalie tettei…
Ezért érdekel:
Gallay-Nagy Krisztire az Instagramon akadtam rá a csodálatos illusztráció kapcsán. Így mikor megláttam, hogy érkezik a könyve, gondolkodás nélkül must-have könyv lett. Mikor pedig a Főnix Könyvműhely bejelentette a Molyon egy karcban, hogy az előrendelt könyveket a Fesztiválon is át lehet venni, gondolkodás nélkül adtam is le a rendelést. Így ez a szépség már tuti, hogy jön velem haza. Aztán csak bízom benne, hogy a történet is annyira remek, mint Kriszti grafikái.
ATHENAUEM
Az Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl, hogy tényleges határidőnaplóként is használható volt, a kor írástudói számára legfontosabb információkat gyűjtötte össze. Például benne volt a teljes tiszti kar névvel-címmel, minden közhivatal elérhetősége, meg sok olyan dolog, amit ma már nem is értünk. Később ez az évkönyv Az Athenaeum Nagy Képes Naptára címet kapta, és az olvasó polgárság egyik leggyakrabban használt kiadványává vált évtizedekre. Hamisítatlan XIX. századi koncepcióról van szó, ez a kalendárium-forma egy lassabb, élhetőbb, emberibb világ tárgyi bizonyítéka.
Mi pedig, az Athenaeumnál úgy döntöttünk, hogy 2019-re felélesztjük a magyar írott kultúra legnagyobb hagyományú kalendárium-termékét. Ez a kiadványsorozat 160. évfolyama, egy különleges anyagokból készült, egészen egyedi nyomdatechnológiai eljárásokkal létrehozott „vadonatúj régiség”.
A színes nyomású kiadvány steampunk arculatát Földi Andi tervezte, az olvasnivalókat olyan kiválóságok jegyzik, mint Bíró Szabolcs, Matthew Daintrey-Hall, Görög Ibolya, Háy János, Horváth Gergely, Jászberényi Sándor, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Nyáry Krisztián és Szurovecz Kitti. A bevezető olvasmányt Vámos Miklós írta.
Ajánlás: Az megvan, hogy a tárgyalásokon milyen jó kapaszkodni valamibe (mármint, konkrétan fogni – mert jólesik, megnyugtat)? És az, hogy mennyivel kellemesebb manuálisan jegyzetelni a megbeszéléseken a legfontosabb mondatokat, mint gépbe pötyögtetni? És az, hogy biztonságérzetet ad az üzleti helyzetekben, ha minőségi, szép eszközöket használunk? Persze, nem múlik ezen semmi, nem ezen múlik – valami hatása mégis van. Nem a másikra, hanem ránk.
Ezért érdekel:
Tavaly évvégén, mikor bejelentette a Kiadó, hogy érkezik ezzel a csodás kiadvánnyal, viszketett a tenyerem érte. Aztán lebeszéltem magam, hogy minek ez nekem, úgysem használom majd semmire. Nemrég pedig az Athenaeum Kiadó Facebook oldalán posztolta, hogy 1000Ft-ért lesz vihető ez a gyönyörűség. Így került fel újra a beszerezendő könyvek listájára ez is.

Elpusztíthatja-e holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek?
Három éve jelent meg A sci-fi politológiája című ismeretterjesztő könyv. A tanítva szórakoztató kötet jól ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg mindenkit érdeklő és érintő társadalmi, politikai problémákat. A szintén társadalmi kérdéseket vizsgáló Fantasztikus világok, majd a pedagógiai szempontokat megjelenítő Nevelj Jedit! a szerzők, a vizsgált műfajok és a felhasznált tudományos eszközök körét is kinyitotta.
A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Az új kötetekben így nemcsak politológiai, pedagógiai, jogi, közgazdaságtani és viktimológiai, de pszichológiai, csillagászati, asztrofizikai vagy éppen geológiai szempontok is hangsúlyosan megjelennek.
A kötet szerzői: Bokor Nándor, Filippov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József, Zsótér Dániel.
Ezért érdekel:
Nem olvastam még ehhez hasonló könyvet, de nagyon érdekel, hogy mit hoznak össze az írók, mikor egy kitalált univerzumot hasonlítanak a való élethez.
MENŐ KÖNYVEK
Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve. Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen.
Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?
Ezért érdekel:
Tavaly is erősen gondolkoztam rajta, hogy érdekel vagy sem a regény. Majd megérkeztek róla az első vélemények, amik javarészt pozitívak voltak. Úgyhogy adok neki egy esélyt.

Ez a könyv kell neked. Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó.
Minden nőnek saját története van. Ha így egyszerre, egy könyvben olvasod őket, az megváltoztathatja az életedet.
„Briliáns, izgalmas, őszinte és valóságos. Ezek az írások megvilágítják az utat a jövő nemzedékek női vezetői előtt.” – Reese Witherspoon
Ezért érdekel:
Az Üvöltés (értékelésem) elolvasása után úgy érzem, kell nekem az a lelki fröccs, amit egy olyan könyv adhat, amit egy nőkről szóló könyv adhat.

Tizenhárom szerző, tizenhárom remek írása arról, hogy milyen, amikor füllentünk, ferdítünk vagy épp hazudunk. Novellák, amelyek segítenek megérteni ki, miért nem mond igazat, vagy módosítja a valóságot, és azt is, hogy ennek milyen következményei lehetnek.
Akik a gyerekkori hantákat, kamaszkori lódításokat és a vaskos felnőtt átveréseket megfogalmazták:
Bencze Blanka
Dragomán György
Erdős Zsuzsanna
Háy János
Horányi Hanna Zelma
Jászberényi Sándor
Kalapos Éva Veronika
Karafiáth Orsolya
Király Anikó
Mészöly Ágnes
Nyáry Luca
Szabó T. Anna
Tóth Krisztina
Kiváló olvasmány nem csak kamaszoknak – és ez nem kamu!
Ezért érdekel:
Mostanában úgy érzem, hogy novellákra éhezem, ezért ez a friss és ropogós kötet sem maradhat ki a sorból.
Metropolis Media
A végső háború után, a két teljes éven át tartó nukleáris tél alatt, amikor a milliótonnányi lebegő por eltakarta a napot, a földet vastag hó borította. A háború túlélői között aratott a halál. Megfagytak, éhen haltak, vagy egymást ölték a konzervekért, a hó alól kiásott tetemekért. Ha emberé volt, talán nem ették meg, de nem mindenki válogatott ennyire. A hatodik esztendőben tisztult ki végleg a levegő, hullottak le az utolsó porszemek. Beköszöntött az ultraibolya tavasz, és rettenetes erővel felragyogott a nap. A lilásvörös, szemeket kioltó, a bőrt húsig perzselő, gyilkos nap.
Az élet több évtizedes vajúdás után alkalmazkodott, megújult, ugyanúgy, mint az emberek, ám ennek nagy ára volt…
Ezért érdekel:
Egy posztapokaliptikus regény, aminek a borítóján egy ősmagyar található, aki a lován visszafelé nyilazik. Kell ennél több, hogy érdekeljen a történet?

Az ellopott troll
Tóth Bercel hadnagy legnagyobb ellensége önmaga. A kissé nyers rendőrtisztnek, ami a szívén, az a száján, s ez egyáltalán nem segíti a karrierjét: ezért esik meg vele, hogy egy elbaltázott rendőri intézkedés után a belügyminiszter a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára helyezi át büntetésből, ahol rajta kívül csak varázslények és varázstudók dolgoznak. A csoportot egy harmadik szintű mágus vezeti, de van a nyomozók között garabonciás, kőmorzsoló, sámán és még egy csordásfarkas is. Bercel itt sem örvend nagy népszerűségnek, és rendre a jelentéktelenebb ügyeket kapja: történetünk kezdetén például a Margit híd tövében csövező, ámde eltűnt troll nyomára kellene rábukkannia. Az ügyről azonban hamarosan kiderül, hogy egészen magas, felsőházi körökbe vezet, és a hadnagynak egy átgondolatlan húzásával sikerül az egész országot lázba hoznia lényegében pár óra alatt – ami az okostelefonok és az internet korában nem meglepő.
S ha ez nem lenne elég, a francia Police Nationale egy tisztjét is a nyakába sózzák megfigyelőnek. A magyar származású Hanga Kriszta szépasszony, és nem kis bűbájjal bír. Tóth Bercel joggal érezheti magát kényelmetlenül, amikor az exneje és tizenötéves lánya is belekeveredik az ügybe… amelybe újfent könnyen belebukhat.
Szélesi Sándor mágikus krimije a magyar népmesei hagyományokra épít, ezzel együtt modern, humoros és végtelenül könnyed.
Ezért érdekel:
Megmondom őszintén, hogy a különösen csúnya borító hívta fel erre a könyvre a figyelmem. Az összehatás nagyon érdekes: kicsit zsúfolt, de mégis vicces. A borító különössége mellett még az egyik molyos címke miatt is elkezdett érdekelni. Ez a címke pedig a magyar népmese. Nem tudom elképzelni, hogy miként jön össze egy troll és a magyar kultúra. De majd fény derül (remélem) a könyvből.

Itt a vége fuss el véle! Mikor elkezdtem megírni ezt a bejegyzést, még csak 6 könyv szerepelt a listán. Aztán egyszer csak elkezdett gyűlni, aminek ez a hosszúúú lista lett a vége.
Ti kimentek a Könyvfesztiválra? Milyen könyveket fogtok vásárolni?
A képek a moly.hu oldalról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése