2019-11-25

Havi ajánló – Jogom van biztonságban élni!


Sziasztok!
Ezer meg egy éve jelentkeztem utoljára a Havi ajánló rovattal. Most úgy érzem, hogy eljött az ideje ismét összerittyenteni egy listát, csupa olyan könyvekből, amiket meleg szívvel ajánlok. A téma még mindig a nők elleni erőszak, a Jogom van biztonságban élni! projekt keretein belül. Nyugi, már csak a héten foglalkozom a témával, utána jön a karácsonyi szezon. Hurray!
Mindenki ismer olyan párokat, mint Jack és Grace. Jack jóképű és gazdag, Grace bájos és elegáns. Kedveljük őket, még ha nem is áll szándékunkban.
És szeretnénk Grace-t jobban is megismerni.

Csakhogy ez nem is olyan egyszerű, ugyanis Jack és Grace elválaszthatatlanok.
Van, aki ezt igaz szerelemnek nevezné. Mások talán feltennék a kérdést, hogy Grace miért nem veszi fel soha a telefont. Vagy miért nem lehet vele beülni valahova egy kávéra, jóllehet nem dolgozik. És hogy marad olyan sovány, noha rafinált fogások sorát főzi? És vajon miért van rács az egyik hálószoba ablakon?

„Briliáns, dermesztő, félelmetes és letehetetlen.”
Lesley Pearse
A Zárt ajtók könyv hihetetlen, sokkoló mégis fantasztikus volt! Már az első perctől kezdve érezni lehetett a feszültséget és, hogy van valami a levegőben. Imádtam, hogy két időben játszódik a történet, ami aztán a végére összeért és így megkaptam a végkifejletet. Nagyon jól fel volt építve minden egyes lépése az összes karakternek, hogy mit miért hogy csináltak. Egy szó, mint száz: remek könyv, amiben nagyon durván jelen van a nők elleni erőszak.

Néha az okozza a legtöbb fájdalmat, aki szeret.
Lilynek nem ment mindig könnyen a sora, de annál keményebben dolgozott, hogy olyan életet élhessen, amilyenre vágyik. Elhagyta a Maine állambeli kisvárost, ahol felnőtt; egyetemet végzett, és Bostonba költözött, ahol saját vállalkozásba kezdett. Amikor szikrázni kezd a levegő közte és a jóképű idegsebész, Ryle Kincaid között, Lily életében hirtelen minden túl szép lesz ahhoz, hogy igaz legyen.
Ryle magabiztos, makacs, kicsit talán arrogáns is, de emellett érzékeny, okos, és Lily a gyengéje – bár a kapcsolatoktól való viszolygása aggodalomra ad okot.
Lilyt mégsem csak az új kapcsolata foglalkoztatja. Rengeteget gondol Atlas Corriganre is – az első szerelmére, aki a hátrahagyott múltjához köti. A fiú, aki lelki társa és védelmezője volt, most újra feltűnik a színen, veszélyeztetve ezzel mindent, amit Lily és Ryle együtt felépített.
Ebben a merész és mélyen személyes regényben Colleen Hoover szívszorongató történetet tár elénk, ami új, izgalmas utakra vezeti őt magát mint írót is. A Velünk véget ér felejthetetlen mese a szerelemről, amiért nagy árat kell fizetni.
Add át magad a reménynek!
Colleen Hoover könyveiben sűrűn felbukkan a nők elleni erőszak mint téma. Az It Ends With Us – Velünk véget ér regénye mégis kiemelkedik a többi közül. Ennek az lehet az oka, hogy CoHo a történet egy részét saját életéből merítette, de ezzel inkább tiszteleg az anyja előtt, hiszen ő is egy olyan kemény asszony, mint a könyvben szereplő Lily.

A regény egy orwelli ihletésű disztópia egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság – a jövő Amerikája? – szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat – sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ…
A regényt 1986-ban Nebula-díjra és Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat.

A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.
A szolgálólány meséje sokszor még mindig kísért a gondolataimban. Szörnyen szörnyű helyzetben vannak a regényben szereplő nők, akiknek mind lelki, mind testi fájdalmat is ki kell állnia Gileádban, vagyis egy jövőbeli Amerikában. A regény az egyik kedvencem, amit mindenkinek ajánlok elolvasásra, de csak azok lesznek képesek végigolvasni, akik valamilyen szinten átélik a történetet, mert az írásmód helyenként unalmas lehet. Számomra egy percig sem volt unalmas, inkább borzasztó, és én nem normális még vártam is, hogy meddig fajulnak el a dolgok.

Sloan a poklok poklát is megjárná azokért, akiket szeret.

És meg is teszi, minden egyes nap. Amikor azonban rádöbben, hogy valójában börtönben él a veszélyes, erkölcstelen és züllött Asa Jackson mellett, Sloan kész bármit megtenni azért, hogy szabaduljon szorult helyzetéből. Akár a testi épségét is kockára tenné, aminek senki sem állhat az útjába. Senki, kivéve Cartert.
Asa életében Sloan a legjobb dolog. És Asa szerint Sloan életében ő a legjobb dolog. A lány nem nézi jó szemmel Asa züllött életmódját, pedig a srác szerint, ő csak azt teszi, amit tennie kell, ha mindig egy lépéssel az üzletfelei előtt akar járni. Mindent megtesz annak érdekében is, hogy egy lépéssel Sloan előtt járjon. Senki sem állhat az útjába.
Senki, kivéve Cartert.
Az év legmegrázóbb regénye arról, meddig élhetünk és hogyan szabadulhatunk egy bántalmazó kapcsolatból.
Ismerd meg Sloan példaértékű sorsát!
Döbbenten álltam, pontosabban ültem és bámultam magam elé, mikor végeztem a könyvvel. Ez a legdurvább Colleen Hoover könyv, amit eddig olvastam. Túl sok az erőszak, túl sok a fájdalom, mindezt pedig lehet, hogy túl késő jobbá tenni egy megtört lélek megmentéséért. Ezt a könyves csak azoknak ajánlom, akik lelkileg elég erősek!
Ennyi lett volna az ajánló. Bízom benne, hogy találtatok kedvetekre való olvasnivalót.
A képek a moly.hu oldalról származnak.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése