2019-11-13

Top5Wednesday – Jogom van biztonságban élni!

Sziasztok!
Ezer meg egy éve jelentkeztem utoljára a Top5Wednesday rovattal. Most úgy érzem, hogy eljött az ideje ismét összerittyenteni egy listát, ha már projektezünk a GCK’s Book Review Bloggal. Az alábbi regényeket, amik szerepelnek a listán, még nem olvastam, viszont nagyon érdekelnek. A téma, ahogy a címből is tökéletesen kikövetkeztethető: a nők elleni erőszak. Gondolom ezzel most jól megleptem mindenkit, és senki nem számított erre, főleg egy olyan projekt közepén, amikor ez a téma kerül a középpontba. Úgyhogy mutatom is azon könyvek listáját, amit gyenge idegzetem ellenére mégis szándékozom elolvasni.

Szép kis babácskáit Benny nagyon szereti,
Mindaddig, míg azok szót fogadnak neki.
Hajukat fésüli, őket szép ruhába bújtatja,
Hogy tökéletességük semmi ne sújthassa.
Ha eljön az éj, velük játszadozni szeret,
Egyikük félénk, de a másik harcol és fenyeget.
Mikor aztán kedvence futásnak ered,
Hiába ígér a másik baba szépeket,
Benny szíve megtört, szeméből könny csorog,
hasztalan küzd, hisz nem férfias dolog.
Kedvence az övé, vissza kell kapnia
vagy a másiknak meg kell lakolnia.
Régóta tologatom ennek a könyvnek az olvasását, mert annyira betegnek gondolom, hogy ehhez külön gyomor kell. Viszont nagyon érdekel, mert sok olyan könyves ismerősöm imádja, hogy elkezdett érdekelni ez a beteg mese.

Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
A rémálomban egyetlen jó dolog van: az ébredés.
Kivéve, ha a valóság szörnyűbb, mint az álom.
A Gyilkos emlék kisregényben két nő idővonala tárul elénk, az egyikük, Connie V. Marshall, fotós már túl van élete legdurvább cselekményén: ámokfutást végzett egy irodában, maga után hagyva 15 áldozatot. A másik, Shauni Hullivan, nyomozó pedig még előtte áll a saját legdurvább élménye feldolgozásának: miért lát rettenetes rémálmokat nemi erőszakról és képtelen lefeküdni férfiakkal? Két nő üldözi a gólemét, egymást és végül önmagát. Mindeközben nem is sejtik, hogy sorsuk több szálon kapcsolódik össze, mint azt hitték… Mindketten a saját poklukból indulnak, de eljutnak a saját Paradicsomukba a végén?
A Tinnitusz novellában egy házaspár konfliktusa egy buli után bontakozik ki, amikor nem várt vendégeik érkeznek… Ismerik-e egymást annyira, hogy megmentsék az életüket?
A Testcserés számadás előzetes egy nagyon megosztó és bizarr erotikus-misztikus lélektani thrillerhez. Sarah Z. Montgomery nem mindennapi nő: képes lélekként testekben utazni, így spirituális testszállítóként tevékenykedik. Saját erkölcsi állapota és a házassága is komoly veszélybe kerül egy félresikerült küldetésben. Vajon el lehet viselni a lelki erőszakot? És mi lesz a Montgomery család további sorsa?
A #WeToo – Kettős kereszt vérmes, tabudöntögető lélektani thrillere mindannyiunk története, akár keresztülmentünk a családon belüli erőszaktól a szexuális abúzuson át a totális lelki és testi sérülésig, akár nem.
Robin O’Wrightly neve nem ismeretlen számomra, hiszen olvatstam már tőle több művet is. Az ifjúsági irodalomban brillírozik, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a lélektani thriller regényben mennyire csillogtatja meg a humoros oldalát, mert nem igazán tudom elképzelni az írónő humora nélküli könyvét.

Sorsszerű a szerelmük?
Új, igéző regény sorsról, barátságról és a szerelem gyógyító erejéről…
Kayden megtanulta, hogy egyetlen esélye a túlélésre az, ha némán tűri a szenvedést. Ha szerencséje volt, meg tudta húzni magát, és tette a dolgát, kibírta egyik napot a másik után. Ám egy este úgy tűnt, végül mégis oda a szerencséje – és az élete… míg fel nem bukkant egy Callie nevű lány, éppen időben, hogy őrangyalként megmentse.
Callie nem hisz a szerencsében. A tizenkettedik születésnapján történt szörnyűség óta nem. Miután túlélte a borzalmat, Callie eltemette magában az érzelmeit, és megfogadta, hogy soha senkinek nem árulja el, mi történt. Most, hat évvel később, még mindig küszködik ezzel a fájdalmas titokkal, ami kis híján felemészti.
Amikor a sors úgy hozza, hogy Kayden és Callie ugyanarra az egyetemre kezdenek járni, a fiú elszánja magát: megismerkedik a gyönyörű lánnyal, aki megtörte a végzetét. A csöndes és visszahúzódó Callie még mindig fél bárkit is beengedni a világába, Kayden azonban biztos benne, hogy Callie okkal tért vissza az életébe. És minél inkább igyekszik a lány életének részévé válni, annál inkább rádöbben, hogy ezúttal ő szorul megmentésre…
„Ez a történet CSODASZÉP, LÉLEGZETELÁLLíTÓ, SZÍVSZORÍTÓ és egyszerűen FELEDHETETLEN… Mindenki életében akad egy sötét titok, de ez a regény megtanította nekem, hogy sosem késő magunk mögött hagyni a múltat, kézbe venni a sorsunkat, és végre azt az életet élni, amit akarunk.” – Debra, goodreads.com
Valami oknál fogva nagyon megfogott ez a könyv, ezért is szereztem be a sorozat 2 részét, amik ezer meg egy éve porosodnak a polcon. Viszont mivel most előtérbe kerültek az olyan regények, amikben szerepet kap a nők elleni erőszak, ismét kedvet kaptam az elolvasására.

Egy iskola valahol Ausztráliában, ahová a szépek és gazdagok hordják a gyerekeiket. A felső középosztály paradicsoma ez, ahol a látszat az úr, ahol azonban a csillogó külsőségek mögött sötét titkok rejlenek…
A történet másik oldalán pedig az ártatlan gyermekek állnak, akik tisztaságukban és naivitásukban szándéktalanul is visszatükrözik szüleik világát, mindazt, amit azok elrejteni igyekeznek.
Vajon a zaklatónak a gyermeke is zaklatóvá válik? Vajon az önző kivagyiság gátjai átszakíthatóak? Vajon van esély az őszinte barátságra, érzelemteli emberi kapcsolatokra a felszínes magamutogatás mögött?
A sorozatot láttam, és rögtön kedvencemmé vált, amiatt érdekel a könyv, hogy mennyire sikerült az adaptáció az eredeti műhöz képest.

Kevés olyan téma volt 2017-ben, amely annyira foglalkoztatta és felkavarta volna a közvéleményt, mint az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált.
Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk?
Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató.
A témában kutakodva találtam erre a könyvre, ami a bántalmazás pszichológiáját írja le. Kíváncsi vagyok, hogy a könyv interjúalanyai miként nyilatkoztak arról, hogy mi is a zaklatás és a mögötte húzódó indok.

Ennyi lett volna ez a kis lista, hamarosan újabb T5W bejegyzéssel érkezem, mert az utóbbi időben sok ötletet gyűjtöttem össze, hogy legyen miről listát gyártani.
A képek a moly.hu oldalról és a Pinterest táblámról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése