2019-11-06

„Nos, az egyetlen célom a könyvklub létrehozásával az volt, hogy létrejöjjön egy online olvasói közösség…” - Interjú Vegazussal, a Mini-Könyvklub megalkotójával


Sziasztok!
A Mini-Könyvklub egyik kedvenc közös olvasós kezdeményezésem, amit a Könyvsarok bloggerinája, Vegazus alkotott meg. Negyedévente újabb és újabb beharangozókat, ismertetőket írok a Könyvklubról, amiben röviden leírom mi is ez. Viszont még nem született olyan bejegyzés, melyben igazán bemutatom, mi is valójában ez a Mini-Könyvklub. Ezért felkértem Vegazust, hogy adjon nekem egy interjút, amiben jól kifaggatom, hogy mi okból, hogyan pattant ki a fejéből ez a nagyszerű ötlet. Fogadjátok szeretettel!
Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésem. Kezdjük is a legegyszerűbb kérdéssel: Mi az a Mini-Könyvklub?
Ha röviden akarom összefoglalni, akkor a Mini-könyvklub egy olyan online olvasókör, amiben a könyvklubtagok mindig négy hónapra kötelezik el magukat a közös olvasás mellett. Havonta olvasunk el egy-egy regényt, az első három hónapban mindenki ugyanazt, majd a negyedikben egy adott listáról mindenki választ magának egyet.
Mivel fontosnak tartom, hogy ne csak olvassunk, hanem beszéljünk is a könyv által felvetett kérdésekről, ezért az olvasás után mindenki ír egy saját blogbejegyzést, ha úgy tetszik, könyvkritikát az olvasmányunkról. A klubtagok általában elolvassák egymás véleményét, és itt-ott (a blogbejegyzések alatt, vagy sokszor a moly.hu-n, ahol egy zárt csoportunk is van) hozzáfűzik saját meglátásaikat. Ez a párbeszéd azonban nem mindig alakul ki magától, ezért a klubtagok számára mindig létrehozok egy online kitölthető kérdőívet, amiben a regény cselekményéhez, szereplőihez, és a fő, vagy mögöttes tartalomhoz kapcsolódó, sokszor provokatív kérdéseket teszek fel. Az erre adott válaszokat mindig nagyon érdekes olvasgatni, mert kitűnik belőle, mennyire sokszínűek vagyunk, és mennyire másként értelmeztük ugyanazt a történetet. Ezt sokszor tanulságosnak tartom.
Mikor és miért hoztad létre?
Négy évvel ezelőtt, 2015 áprilisában hirdettem meg, és májusban indult az első Mini-könyvklub. Az ötlet onnan jött, hogy tagja voltam a Könyvmoly Párbajnak, méghozzá három egymás utáni évben is, de aztán felhagytam vele, mert az alapötlet tetszett ugyan, de voltak problémáim a megvalósítással. A Könyvmoly Párbajban szintén havi átlag egy könyvet kellett olvasni, de ott mindenki maga választotta ki (jó előre, egy teljes évre) a saját listáját, így mindenki más könyveket olvasott. Szerettem volna, ha ugyanazt a könyvet olvassuk, legalább az idő nagyrészében, és így érdemben tudunk beszélgetni róla, megosztani egymással az élményt, és megvitatni a nyitott kérdéseket. Továbbá nem akartam, hogy egy teljes évre előre elkötelezzék magukat a tagok, mert ez a legtöbb esetben a Könyvmoly Párbajnál kudarcba fulladt. Ezért inkább kisebb, négy hónapos falatokat választottam, azt viszont havi rendszerességű olvasással, ahol nem lehet egyben a végén egyszerre hozni az értékeléseket. Azt szerettem volna, hogy ez tényleg egy közösségi élmény legyen; mégha nem is egymás mellett üldölgélve olvasunk, akkor is tudjuk, hogy a többiek is ebben a hónapban olvassák ugyanazt, a hó végére mindenki a regény végére ér, és utána lehet beszélgetni róla. Habár nem voltam maradéktalanul elégedett, de nagyon hálás vagyok a Könyvmoly Párbajnak, hiszen az adta a kezdeti lökést, amikor azon gondolkodtam, mitől lehetne jobb ez az online könyves kihívás. És persze könnyű kritizálni másokat, meg a hibát keresni, de ilyenkor szokták az embernek azt mondani: csinálj akkor jobbat! Én meg vettem végül a bátorságot, és kritizálás helyett inkább belevágtam, és létrehoztam a saját online könyvklubomat. Szomorú voltam, amikor bő két évvel később értesültem róla, hogy a Könyvmoly Párbaj nem folytatódik tovább.
Mi (volt) a legnehezebb a szervezésben?
A szervezést nem nevezném nehéznek. A legnagyobb kihívás talán az, hogy mindig minél hamarabb elolvassam a havi könyvet, hogy utána legyen még időm kérdéseket, és ha lehet, játékos feladatokat is kitalálni, és a kérdőívet megszerkeszteni. Rendszeres időközönként van sok apró plusz feladatom, hogy a könyvklub zökkenő nélkül menjen, és ezekkel mindig időre el kell készülnöm. Talán ez a legnagyobb kihívás, hogy ezekkel mindig hamar elkészüljek.
Mi alapján választod ki a szavazásra bocsájtott könyveket?
Nagyon sok szempontot figyelembe veszek, ez nagyon hosszadalmas és időigényes munka szokott lenni. Szeretek külföldi oldalakon kifejezetten könyvklubok, olvasókörök számára ajánlott könyvek között keresgélni. Külföldön szemmel láthatólag nagy igény van erre, mert sok az online és az offline könyvklub is. Persze ilyenkor sokszor probléma, hogy még ha találok is egy szuper könyvet, utána kell járnom, hogy itthon beszerezhető-e. Nagyon sokszor szembesülök azzal, hogy magyar kiadása vagy soha nem volt, vagy csak egyszer olyan régen, hogy már rég nem kapható a könyv az üzletekben. Ilyenkor sajnos kénytelen vagyok tovább keresgélni.
A kiválasztásnál fontos szempont, hogy a regény gondolatébresztő legyen, hiszen ilyenkor lehet igazán beszélgetést, vagy akár vitát kezdeményezni róla. Nagyon figyelek arra is, hogy sok különböző műfajú és témájú regényt válasszak be. Mindig igyekszem olyat választani, amiben nincsen erotikus leírás, hiszen nincs alsó (sem persze felső) korhatára a könyvklubnak. Ez talán az egyik legnehezebb feladat, hiszen általában nem írnak semmi figyelmeztetést a könyvekre az erotikus tartalmakkal kapcsolatban. Arra is igyekszem figyelni, hogy ne legyen teljesen függő vége a könyvnek. Nagyon sok manapság a többrészes sorozat, ez szinte elkerülhetetlen, de legyen legalább nagyjából lezárva, adjon egy többé-kevésbé kerek történetet, hiszen csak így tudjuk érdemben megvitatni, és nem várhatom el a klubtagoktól, hogy rögtön egy egész trilógiát olvassanak el. Ugyanígy szempont, hogy lehetőleg ne legyen túl hosszú semelyik regény, hiszen korlátozott idő, egy hónap van az olvasásra. Ez különösen a történelmi regényeknél nehéz feladat, mert azok általában nagyobb lélegzetűek. Igyekszem mindig egy vagy két, ma már klasszikusnak számító regényt is beválasztani, és ugyanígy legalább néhány friss megjelenést. Valamint mindig teszek a választékba 3 vagy 4 magyar szerzőtől származó regényt is (lehetőleg különböző műfajokból), hiszen legalább egy közösen olvasott könyv mindig a magyarok közül kerül ki. Fontosnak tartom, hogy a hazai írókat is megismerjük és támogassuk, ezért hoztam létre ezt a plusz szabályt. Ja és még egy dolog: eddig nem volt rá példa, hogy kétszer ugyanattól az írótól választottam volna könyvet. Igyekszem ezt elkerülni, habár előbb-utóbb lehet hogy kénytelen leszek ilyet is csinálni, különösen a magyar írók esetében.
Mikor érzed azt, hogy megérte ezt az egészet létrehozni?
Minden egyes alkalommal, amikor valaki könyvértékelésében azt olvasom, hogy mennyire mély benyomást tett rá a regény, amit a könyvklub nélkül valószínűleg nem vett volna a kezébe.
Végezetül pedig az utolsó kérdés: mire vagy a legbüszkébb, amit a Mini-Könyvklubbal eddig elértél?
Nos, az egyetlen célom a könyvklub létrehozásával az volt, hogy létrejöjjön egy online olvasói közösség, ahol meg tudjuk osztani egymással az azonos könyvvel szerzett élményeinket. Habár a könyvklubtagok összetétele négyhavonta cserélődik, azért azt látni lehet, hogy sok a visszatérő tag, tehát ilyenformán talán sikerült tényleg létrehozni egy kis közösséget. Nem mindenki egyformán aktív, van, aki beszédesebb, van, aki szerényebb és csendesebb, és persze változik, hogy mikor hányan tudják valóban a hónap végére elolvasni az aktuális regényt. De ezzel együtt is látni lehet, hogy vannak kitartó, hűséges klubtagok, és úgy érzem, miattuk, illetve a velük együtt kialakított közösségi élményért megéri a fáradozást a Mini-könyvklub fenntartása.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Bízom benne, hogy mindenki egy kicsit jobban megismerte a Mini-Könyvklubot, és a következő fordulóban lesz olyan bátor, hogy csatlakozzon hozzánk.
A képek a Pinterest táblámról származnak.

1 megjegyzés: