2018-07-11

Alternatív Top5Wednesday – Jövő kötelezői

Sziasztok!
Ha szerda, akkor érkezik a szerdai top 5 rovat. A heti hivatalos GoodReads téma a jövő klasszikusai, de nekem ez annyira nem tetszett, ezért a jövő kötelező olvasmányait akartam összeírni. Aztán rájöttem, hogy ezzel is bajban leszek, mert javarészt ponyvaregényeket olvasok. Azokból pedig nem igazán kerülnek ki kötelező olvasmányok. Viszont semmiképp nem akartam kihagyni a hetet, szóval erőt vettem magamon, és megpróbáltam összeírni 5 olyan könyvet, amik kiállják az idők próbáját, és talán egyszer kötelező olvasmánnyá válik. Ez sült ki belőle.

A Top5Szerdára egyébként Rétánál bukkantam rá. Ez egy hetente jelentkező rovat, amiben egy GoodReads-es csoportban megtalálható témákban fogok bemutatni könyveket. A csoportot meg is tudjátok nézni ITT, és ha kedvetek támad, akár csatlakozhattok is. Egyre több magyar résztvevője is van ennek a Top5Szerda rovatnak, amit a Molyon egy zónában megtaláltok. ITT megnézhetitek, hogy miket szedtek össze a mieink.

Nagy kicseszés lenne az olvasni nem szerető gyermekek számára, ha ez a könyv valaha is kötelező olvasmány lenne. Nem egy könnyű könyv nem csak a mérete miatt: komplex a világfelépítés, a karakterek nagyon árnyaltak, extraként pedig ott vannak a fantasztikus elemek, amik egy fantasy könyvnél elmaradhatatlanok. A gyerekeknek remekül meg lehet tanítani, hogy kell felépíteni egy világot, közben pedig megtanulják, hogy az emberek nem feketék és fehérek. Tökéletes kötelező olvasmány lenne.

Miért is választottam be a listába? Mert nincs is annál murisabb, mikor úgy ismersz meg egy szubkultúrát, hogy közben remekül szórakozol. A jövőben pedig, mondjuk 50 év múlva, mikor talán már létezik az OASIS majd néznek a fiatalok, hogy már anno 2011-ben valaki leírta a jövőt. Én biztos, hogy örülnék neki, ha ezt kellene olvasnom diákként.

Nagyon aktuális a könyv, annak ellenére, hogy az eredeti mű 1985-ben jelent meg. Egy kegyetlen világot mutat be, ami egyszer még valóra is válhat elnézve az emberek viselkedését. Már most kötelezővé tenném mindenki számára.

A Szelídíts meg a modern Kis herceg a mai fiataloknak. Ezzel szerintem mindent elárultam róla. Róbert Katalin stílusa képes megszólítani a fiatalokat, olyan karaktereket alkotott, akivel bármelyik tinédzser képes lenne azonosulni, a mondanivalója pedig igazán tanulságos: az útkeresés, a világ és saját magunk megismerése. El tudom képzelni beépítve az óratervbe ez a könyv a Kis herceggel együtt, és a művek elemézse során párhuzamot vonnának a diákok a két mű között.

Igazából bármelyik olyan könyvet választhattam volna, amiben a tinik gondjai kerülnek középpontba. Szerintem sokkal jobban megértik a fiatalok a mondanivalót, ha egy olyan karakterrel szembesülnek, aki velük egykorú, hasonló gondokkal küzdenek, és a végén rosszul jönnek ki belőle. Talán még a szuicid hajlamú gyerekek is átgondolják az életüket.

Jövő héten visszatérek a hivatalos listához, amik azokból a könyvekből fog állni, amik valamilyen oknál fogva lekerültek a várólistámról. Nehéz lesz kiválasztani 5 darabot, mert folyamatosan változik a TBR-em, és nem mindig jegyzem meg azokat a könyveket, amik fel és lekerültek.
A képek a moly.hu oldalról származnak. A fejléckép saját készítésű.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése