2018-06-20

Top5Wednesday – Zene és könyv


Sziasztok!
Ismét egy kis kihagyás után érkezik a szerdai top 5 lista. Ebben a hónapban ismét van saját, home made lista, amit a molyon található zónában rakott össze Réta. Viszont most van hivatalos is, szóval a hónap eléggé érdekes lesz, mert mindenki maga dönti el, hogy melyiket használja. A hivatalos GoodReads-es lista a mai napon kedvenc LGBTQ+ könyvekre fókuszál, amik nem tartalmaznak cis Férfi/férfi kapcsolatokat. Ez tőlem nagyon messze áll, de csupán azért, mert nem olvastam elég LMBTQ könyvet. Úgyhogy ismét saját fogom használni, ami nem másra épült, mint a Kórusok éjszakájára, amit június 9-én tartanak.
Réta nagyon kreatívan összetársította ezzel az eseménnyel a könyveket, mert a heti listában könyvekhez kell zenét kapcsolni. Megmondom őszintén, hogy ez számomra igen nagy kihívás, mert a zene és a könyv külön lapon játszik. Vagy egyszerűen nem vagyok ahhoz elég kreatív, hogy összekapcsoljam a kettőt. Most mégis megpróbáltam ezt a feladatot teljesíteni, de azt hozzá kell tennem, hogy nem a kedvenc könyveim kapcsoltam össze zenékkel, hanem a zenéket a könyvekhez. Nézzük is, miként sikerült teljesíteni a dolgot.
A Top5Szerdára egyébként Rétánál bukkantam rá. Ez egy hetente jelentkező rovat, amiben egy GoodReads-es csoportban megtalálható témákban fogok bemutatni könyveket. A csoportot meg is tudjátok nézni ITT, és ha kedvetek támad, akár csatlakozhattok is. Egyre több magyar résztvevője is van ennek a Top 5 Szerda rovatnak, amit a Molyon egy zónában megtaláltok. ITT megnézhetitek, hogy miket szedtek össze a mieink.
Alvin és a mókusok: Ínyenc falat
FIGYELEM! A DAL SZÖVEGE DURVA BESZÉDET TARTALMAZ! Ezt a számot a Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve könyvhöz tudom kapcsolni. A könyvben a fő konfliktust az adja, hogy olyan világban élnek a karakterek, akik ha feleslegesek, problémásak, akkor szétbontásra kerülnek. A dalszövegben pedig konkrétan megénekli Alvin, hogy melyik testrészét mire használják. Ezért is jutott eszembe ehhez a dalhoz az Unwind könyv.

Skillet: Back from the death
Ehhez a számhoz szinte az összes zombis könyvet tudom társítani. De talán a legjobban Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn könyve passzol hozzá a legjobban. Pippa, Gage, Mack egész életükben a zombik elől menekülnek, de képesek túlélni egy kegyetlen világban. A dalszövegben is a zombik, a menekülés és a túlélés kapja a legnagyobb szerepet.

Punnany Massif feat. Pásztor Anna, Charlie, Pető Szabolcs(prod. Rendben Man): Ami VOLT az majd lesz!
Egyértelműen Leiner Laura Bábelje (értékelés) jutott eszembe. Imádom ezt a számot, a szabadságot érzése csak úgy átjárja az egész lényem, mikor hallgatom, csak úgy, mint a könyv, olvasás közben. Ezt nem is lehet tovább ragozni.

Imagine Dragons: Radioactive
Tahereh Mafi: Ne érints könyve ugrott be, leginkább a refrén miatt. Nem, nem a whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh részre gondolok, hanem a többire. Azért társítottam ehhez a számhoz a Ne érints könyvet, mert a főszereplő lyányka, Juliette igaz nem radioaktív, de nem lehet hozzáérni, mert érintése halálos. Csakúgy, mint egy sugárzás.

Oceana: Cry cry
Nagyon szeretem ezt a dalt, mert hiába van egy vidám alapja, a szövege mégis depresszív. Erről a számról kapásból 2 könyv is eszembe jutott: Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó (értékelésem), Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom (értékelésem). Mindkét könyvnél végig reménykedtem, hogy majd happy end lesz, de sajnos nem úgy lett. Ezért is kapcsolom össze ezeket a könyveket a fentebb említett dalhoz.
A listában nem kaptak szerepet azok a könyvek, amiket egy-egy könyvben említenek, vagy egy adaptációhoz íródtak. Gondolom ezeket sokan automatikusan összekapcsolják a könyvekkel, de ez szerintem nem lett volna fair, mert azok adva vannak.
Jövő héten a hivatalos GoodReads témát használom majd, amiben olyan könyveket szedek össze, amiket szeretnék az év végéig elolvasni. Tartsatok velem akkor is.
A képek a moly.hu oldalról származnak. A fejléckép saját készítésű.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése