2018-12-11

Könyves Karácsony: ajánló lurkóknak | 2018

Sziasztok!
Lassan mindenkit elkap a karácsonyi-láz és beindulnak az ajándékvásárlások. Ezért úgy gondoltam, hogy összeállítok egy ajánlót, ami sokatok segítségére lehet, ha éppen egy könyvvel szeretné meglepni valamelyik szerettét.
A mai bejegyzésben 0-12 éves kor közötti gyermekek számára ajánlok meleg szívvel pár könyvet. Tudom, hatalmas a különbség 0-12 között, ezért is szedtem őket külön a bejegyzésen belül. Aki nem talál magának/lurkójának megfelelőt ebből a listából, annak ajánlom a Mesesarok rovatot, amiben a fiaim kedvencei szerepelnek hónapokra lebontva.
0-6 éveseknek
Édes kis könyv egy plecsniről, aki bármilyen formát fel tud venni, közben pedig segít az embereknek, ha szükség van rá. Az illusztrációk gyönyörűek, a történet pont megfelelő hosszú egy kisebb számára is, a nagyobbak pedig már a mondanivalóját is tudják értékelni.

A mackó és a zongora egy különleges történet, ami a kisgyerekek szívébe belopja magát. Fantasztikus illusztrációk, amiket szívesen elnézegetnek a fiatalabb molyocskák, de a könyv története sem elhanyagolható, viszont először ezt a kicsik nem biztos, hogy fogják érteni. Számukra csak az aranyos kis macis történet lesz, de annak is remek.

Kissé furcsa, de mókás történet, ami minden dínó-rajongó kicsinek ajánlani tudok. A verses formakönnyen emészthető a kisebbek számára is, ez ad még egy pluszt a kötetnek.

Koko és Kiri kalandjai sok tanulságot hordoznak magukban, amik remekül megtanítják az ifjakat például a veszteség elfogadására, a türelemre. És hát tudjuk, hogy ha nem a felnőttek mondják, hogy mit hogy kell csinálni, akkor az elfogadottabb. Az illusztrációk remekek, nálunk a fiúk nagyon szerették nézegetni.

A pormanó felbukkan egy iszonyatosan aranyos kis mese kicsiknek és nagyoknak. Imádnivaló a pormanó és a kis bandája, akik elvesznek az iskolában, majd felfedezik maguknak, persze csak titokban, nehogy bárki észrevegye őket. Izgalmas, humoros és szerethető mese a fiatal Olvasók számára. Az illusztrációk pedig gyönyörűek.

Ezt minden szülő figyelmébe ajánlom, kár hogy nem kapott akkora reklámot, amit megérdemelt volna. Novák Vica írónő remekül bánik a szavakkal, aminek köszönhetően Minkával és Szélvésszel együtt a gyerekek is legyőzik félelmeiket.

A történetben megismerkedhet a fiatalság a világ legbékésebb tirexével, Rilexel, akinek egy igen szemtelen és nagyszájú „lakója” van, Kunyi, aki egy keselyű, és Barmollal a raptorral Ők hárman indulnak el a dínók paradicsomába, Dínomdánomba. Sok kalandon mennek át együtt: találkoznak egy sárkánnyal, az úton végig velük van egy bosszantó varjú, segítenek egy csorda gallimimuszon, míg végül elérnek Dínomdánomba, ahova egy próba után léphetnek be. Ám itt nem érnek véget a kalandok!

Ez a könyv a kakukktojás, mert nem csak0-6éves korban ajánlott, hanem bárki számára. A fiatalabbak megismerkednek a magyar népmesékkel, az idősebbek pedig nosztalgiáznak egyet. Az illusztrációk pedig azok, amiket a televíziós sorozatból is jól ismerhetünk.
6-12 éveseknek
Igazi kalandokkal és rejtélyekkel teli könyvet ajánlok elsőként a kicsit idősebb Olvasóknak. A nyelvezete is gyerekbarát, könnyed és érthető. A könyv felépítése pedig tökéletes, még egy olyan fiatal számára is, aki nemrég tanult meg olvasni, mert rövidek a fejezetek.

Gyönyörű illusztrációkkal díszített varázslatos mese, amiben a gyerekek elutazhatnak Szmirkóhoz, a félig ember, félig tündér kisfiúhoz. Vele együtt egy fantasztikus kalandban lesz része az Olvasónak.

Ecsédi Orsolya könyve teljesen a mai fiataloknak íródott, hiszen Cirrus egy kis vírus, és az ő mindennapjait követhetik végig a fiatalok. Számukra ez nem egy elképzelhetetne dolog, hiszen már a digitális világban nőnek fel, ezért úgy gondolom, hogy Cirrus problémáit a magukénak is érezhetik, hiszen egy számukra ismerős környezetbe van helyezve. Azoknak a fiataloknak ajánlom olvasásra, akik már egy kicsit a sorok mögé tudnak látni, meg persze azoknak is, akik egy érdekes történet keresnek.
Mese kicsiknek és nagyoknak, fiúknak és lányoknak. Én nagyon élveztem, de biztos vagyok benne, hogy a 11-12 éves korosztály is ugyanúgy tudja élvezni. Ebben a történetben van minden: barátság, varázslat, egy csöppnyi szerelem, ármány, lovagok, tündérek. Ezekből a hozzávalókból pedig készült egy tündéri mese!

Zsé meg a haverok egy igazi komisz csapat történeteit mutatja be, hogy miként űzik az unalmat minél messzebb maguktól. Mindent kitalálnak, hogy élvezzék a nyarat: volt nindzsaedzés, tökéletes csapdaépítés sárkányok elfogásához és még azt is kiderítették, hogy hol lakik a Kaszás ember. Kell ennél több a gyerekeknek? Naná! Úgyhogy ezekhez a kalandokhoz még jó pár ehhez hasonlót talál az olvasó ebben a könyvben!

Vili egy nagyon édes fiú, akinek nem a legszebb a gyerekkora, mégis mindig próbál vidám maradni. Christmasaurus pedig egy nagyon különleges dínó, akinek minden vágya, hogy repüljön és legyen egy társa. Trundli Vili apukája pedig egy igazi Télapó és karácsony mániás ember, akinek olyan információi vannak az ünnepről, hogy én is csak pislogtam, hogy majdnem mindent rosszul tudtam. Hogy mi közük lesz egymáshoz ennek a három szereplőnek? Olvassátok el, és kiderül!

gazi mesekönyv, nem csak fiúknak. Nálunk nagy sikert aratott, mert lovagnak lenni nagyon menő.
Nem csak a története remek a Leonardo lovagnak, hanem az is, hogy egy kifestő is. Úgyhogy nem csak az olvasást szeretteti meg a gyerekekkel ez a kötet, hanem a színezést is. A történet nagyon szuper, sok tanulságot fogalmaz meg. A könyv felépítése remekül alkalmazkodik az olvasni tanuló nebulók igényeihez, és a kisebb hallgatóságot is lekötik a rövid fejezetek.

Bízom benne, hogy van olyan könyv a listában, ami felkeltette az érdeklődésetek. Hamarosan az ifjúsági és felnőtt irodalomról is hozok egy hasonló listát.
A képek a moly.hu oldalról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése