2019-07-07

Júliusi TBR – avagy ezeket tervezem olvasni a hónapban | 2019

Sziasztok!
Korábban a havi zárás és az olvasnivalók listája mind egy bejegyzésbe kerültek bele. Most viszont kettészedem őket, mert úgy éreztem, hogy a hónapzárás nagyon hosszúra nyúlt a TBR-listával együtt. Úgyhogy lássuk is, miket tervezek olvasni júliusban.

Sapkowski magával ragadja a képzeleted!
Később azt beszélték, a férfi északról érkezett, a Kötélverők kapuján keresztül. Bár nem volt idős, a haja szinte teljesen fehér volt. Amikor levetette köpenyét, kiderült, hogy a vállán egy szíjon kard függ. Nem volt ebben semmi szokatlan, Vizimában szinte mindenki fegyverrel járt, de azért senki sem hordott pallost a hátán, mint valami íjat vagy tegezt. A fehér hajut a királyi felhívás vezette a városba; a Vizima lakosait gyötrő striga visszaváltozásáért járó háromezer oren jutalom. Ilyen idők jártak. Régen csak a farkasok üvöltöttek az erdőkben, mostanra mindenféle mocsadék elszaporodott – akárhová nézel: lidércek, strigák, ocsmány hódfajzatok, baziliszkuszok, ördegek, mifenék, vilák és vízbefúltak. Ide már nem elég az egyszerű varázslat vagy nyárkaró. Ide hozzáértő kell. És a messzi Ríviából érkezett idegen épp ilyen szakember. Ő Geralt, a vaják, a mágia és a kard mestere, egy mutáns, akit arra teremtettek, hogy megőrizze a világban az erkölcsi és természeti rendet.

Elöljáróban:
Már régóta csiggatta a fantáziám a könyv és a játék is, mióta pedig bejelentették, hogy érezik a sorozat is, még jobban elkezdett érdekelni. Mostanában pedig szomjazom azokat a fantasy könyveket, amik a fantasy bugyraiban vannak, mint egy-egy remek dark vagy high fantasy. Azokat pedig elkezdtem unni, amiknek az alapja egy tini románc, kis varázslattal meghintve. Szerintem felnőttem azokhoz a fantasykhoz, amik ezen túlmutatnak. Bár azok is jól tudnak esni, viszont nem most, mikor a sötét énem került a felszínre.


Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.
Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.
Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.
A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.

Elöljáróban:
Nyár közepe van, árnyékban 35 fok, nem is lehetne jobb az időpont arra, hogy egy télen játszódó könyvet olvassak. Novik munkáját pedig kifejezetten megszerettem a Rengeteg által, így epekedve várom, hogy belekezdjem ebbe a remekművébe is.


Elpusztíthatja-e holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek?
Három éve jelent meg A sci-fi politológiája című ismeretterjesztő könyv. A tanítva szórakoztató kötet jól ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg mindenkit érdeklő és érintő társadalmi, politikai problémákat. A szintén társadalmi kérdéseket vizsgáló Fantasztikus világok, majd a pedagógiai szempontokat megjelenítő Nevelj Jedit! a szerzők, a vizsgált műfajok és a felhasznált tudományos eszközök körét is kinyitotta.
A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Az új kötetekben így nemcsak politológiai, pedagógiai, jogi, közgazdaságtani és viktimológiai, de pszichológiai, csillagászati, asztrofizikai vagy éppen geológiai szempontok is hangsúlyosan megjelennek.
A kötet szerzői: Bokor Nándor, Filippov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József, Zsótér Dániel.

Elöljáróban:
Ha már beleásom magam a fantasyba, illik egy kicsit beleásnom magam az ismeretterjesztő kötetekbe is. Alig várom, hogy megtudjam, mennyire működne a Trónok harca politikája Daenerys vagy Cersie uralkodása alatt, illetve a boszorkányok jogai, a sci-fi földrajza is nagyon ígéretes írásoknak ígérkeznek.
Ezt a három könyvet terveztem elolvasni a hónapban, aztán meglátom, út közben mi jön közbe. Ti mit olvastok mostanában?
A képek a moly.hu oldalról származnak. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése