2020-04-03

„Azt akartam elérni, hogy mindenkinek lássa az olvasó a jó és kevésbé jó oldalát, és az alapján döntsön.” - Interjú Mészáros Dorka írónővel


Sziasztok!
Ma egy interjút hoztam Nektek, amit Mészáros Dorkával készítettem. Nemrég elolvastam legújabb könyvét, a Kiszámolóst (értékelésem), ami számomra nagyon szórakoztató volt. A regény egyedi, mégpedig azért, mert az Olvasó maga választhatja meg a főszereplő, Birdie útját. Nekem pedig ezzel kapcsoltban sok kérdésem támadt, úgyhogy most mindet fel is tettem az írónőnek, ő pedig készséggel válaszolt rá.

Először is mutatkozz be kérlek, ki az a Mészáros Dorka?
 
Készítette: Bolla Bernadett
Író, a Detektika nyomozójáték vezetője, kriminológus, kommunikációs szakértő. A sorrend számomra nagyon fontos. Mindig előbb határozom meg magam íróként, mint bármi másként, és az írásra tekintek úgy, mint a hivatásomra. Ugyanakkor nem tartom magam ÍRÓNAK a szó nemes értelmében, hiszen eddig két kötettel büszkélkedhetek. Majd egyszer. ☺️

Mióta foglalkozol írással és miért kezdtél bele?
Írok, mióta tudom, hogyan kell. Spirálfüzetekben kezdtem ceruzával, nyomtatott nagybetűkkel, most gépen dolgozom, skicceket firkálok olvashatatlan kézírással, és színes cetliket ragasztok az asztalomra. A mesélés hajt, hogy a bennem kibontakozó rengeteg sztorit átadjam, megmutassam, rajtuk keresztül üzenjek, felszólítsak, rávilágítsak, kicsomagoljak, behajlítsak, változtassak, segítsek, megtaláljak, elveszítsek, hassak.
Sokáig ösztönből írtam elméleti tudás vagy írástechnikai ismeretek nélkül. Ösztönből született első regényem, az „Én vagy senki” is. Egy egyetemi csoporttársam ajánlott be a Tilos az Á Könyveknél, aki azért hívott el kávézni, hogy bevallja, beleszeretett az exvőlegényembe, mitévő legyen. Úgy kanyarodott a beszélgetés, hogy kiderült, írok, van kész anyagom. Két hét múlva már a pagonyos szerkesztőkkel beszélgettem.
Több zsánerben szívesen mozgok a krimitől kezdve a fantasykon keresztül a mai valóságban játszódó sztorikig, jelenleg a haikuk világát ízlelgetem. Az írásaimba igyekszem beágyazni valami pluszt is, hogy a szórakozáson kívül az olvasó elgondolkodjon, kérdéseket tegyen fel, véleményt formáljon, új ismeretet szerezzen, útravalót kapjon.

A Kiszámolós egy egyedi kivitelezésű regény. Mesélj erről egy kicsit. Milyen ötlettől vezérelve született meg a regény ötlete?
A Kiszámolós legnagyobb érdekessége abban rejlik, hogy az olvasó döntheti el, hogyan akarja folytatni a sztorit, merre akarja vinni a főszereplőt. Összesen 24 féle vége lehet a történetnek, mindegyik más és más. Ugyan a fő sztori, hogy fiúk közül lehet választani, az olvasó dönthet úgy is, hogy Birdie, a főhős, nem jön össze senkivel.
Maga a történet és a szereplők már régóta várakoztak egy mappában a pen drive-omon. Amikor a kiadónál felvetették, szeretnék-e választós történetet írni, azonnal igent mondtam. Testhezálló kihívás volt. Rögtön tudtam, hogy ez az a keret, amiben az én házibulis történetem működni fog, sőt, még izgalmasabb lesz.  Ahogy ráillesztettem a karaktereimet erre a szerkezetre, össze is állt az egész sztori kerek egésszé.

Mennyi idő alatt készítetted el?
Pontosan nem emlékszem, mennyi időt vett igénybe a megírás, abban vagyok csak biztos, hogy 2019 nyarán dolgoztam rajta a legtöbbet és szeptemberben adtam le a szerkesztőmnek a kész szöveget.

Ahhoz, hogy ne befolyásold az Olvasó döntését, semlegesnek kellett lenned a saját történetedhez. Mennyire volt ez nehéz?
Egyáltalán nem. Mindig megkérdezik, hogy melyik fiút választanám a három közül – egyiket sem. Vagyis mindháromban vannak olyan tulajdonságok, melyek vonzanak és tetszenek, azaz a hármuk elegyét választanám leginkább. Azt gondolom, ez teljesen természetes, hiszen mindhármat én alkottam meg. :D Nem is lenne igazságos, ha egyiküket jobban szeretném.
Azt akartam elérni, hogy mindenkinek lássa az olvasó a jó és kevésbé jó oldalát, és az alapján döntsön. Akarja egyszerre mindhárom fiút, vagy legalábbis gondolkodjon el azon erősen, ki felé húz igazán a szíve. Szerintem mindhárom srác szerethető, vannak hibáik, elbuknak, de felállnak, mennek tovább, ahogy a főszereplőnk is.

Egy cseppet sem lehetett könnyű úgy megalkotni a sztorit, hogy minden klappoljon. Milyen módszered volt rá? Külön írtad meg a különböző utakat, és után összeraktad őket, vagy miként kell ezt elképzelni?
Készítette: ZsinkArt
Mielőtt elkezdtem volna megírni a sztori, készítettem egy választásábrát, melyen látszott, melyik döntésből mi következik, és összesen hány leágazása van a történetnek. Ezután lineárisan írtam. Az első három fejezet után három nagy blokk következett: Beni, MárkIván és Jakab, a három nagy döntés. Sorban haladtam, ahogy aztán meg is jelent a könyv. Először megírtam Benit, aztán MárkIvánt, végül Jakabot. Egyszer sem kavarodtam bele, ami utólag engem is meglep. :D
Amire nagyon kellett figyelnem, hogy minden döntésnek más következményei vannak, és ezek a következmények nemcsak Birdie-re hatnak, hanem mindenkire a buliban. Mert ha ő nem megy vissza a teraszra MárkIvánhoz, akkor ott is teljesen másképp alakulnak a dolgok. A többi szereplő cselekedeteit is folyamatosan észben kellett tartanom – olyan apróságokat is, mint hogy ki hol tartózkodik, vagy mennyi ideig tart a teraszról elérni a dolgozószobát. 

Azért gondolom, van kedvenc végkimeneteled. Elárulod, hogy melyik az, és miért?
Fú, nincs. Tényleg nincs. Mindegyik befejezés más miatt áll közel a szívemhez. Igaz, hogy egyes döntések érzelmileg felkavaróbb folytatáshoz vezetnek, de azokat is tudom szeretni. Mindegyikben tetőtől talpig benne vagyok, ugyanannyira szeretek MárkIvánnal csókolózni a dolgozószobában, mint úgy befejezni az éjszakát, hogy egyik fiú sem érintett meg mélyebben és ez oké.
Félig szándékosan, félig ösztönösen vannak benne olyan választások is, amelyeknek nem a három sráchoz van köze. Szerintem nagyon fontos, hogy a lányok, nők tudják, szingliként is éppoly értékesek és teljesek, mint egy kapcsolatban. Nem szükségszerű vagy kötelező bepasizni egy házibuliban még akkor sem, ha hárman is csapják neked a szelet. Teljesen rendben van, ha neked egyik sem tetszik – nem maradsz le semmiről, nem maradsz ki semmiből. Ezt kamaszként én is nehezen értettem meg, de ma már biztosan tudom.
Készítette: Bolla Bernadett
A regényben fellelhető versek tökéletesen passzolnak a történethez és Birdie stílusához. Mi alapján választottad Zsidró Dominikot, hogy ő írja meg ezeket a remekműveket?
Mindenképp szerettem volna még valami pluszt belevinni a sztoriba, ezért választottam a verseket. Birdie szárnypróbálgató költő, ezzel az volt a célom, hogy az olvasók lássák, az irodalom is lehet egy szuper hobbi.
Dominik a párom, így nem is volt kérdés, hogy őt választom. Azonnal belement. Nagy feladatot adtam neki, hiszen férfiként egy tizenöt éves lány hangján kellett megszólalnia, de az eredmény is mutatja, hogy tökéletes lett Birdie-hez. Folyamatosan írta a verseket a sztorihoz, és én is úgy gondolom, hogy teljes mértékben passzolnak a szöveghez, a helyzetekhez, behozzák a humort és a játékot, ráadásul népszerűsítik a lírát.

Az Olvasó első választása az, hogy melyik borítóval szeretné megrendelni a könyvet, mert 3 fajtával jelent meg. Kinek a nagyszerű ötlete volt ez?
Készítette: Bolla Bernadett
A kiadó több borítótervet is küldött nekem, de nem tudtam választani egyet, így én vetettem fel, mi lenne, ha három borítóval jönne ki a könyv. A koncepció illik a mű szerkezetéhez, ráadásul Birdie-nek úgyis háromféle ruha, smink és haj közül kell választania az első fejezetben. A szerkesztőmnek nagyon tetszett az ötlet, és a kiadó is rábólintott. Az olvasónak tehát már vásárláskor döntenie kell a három borító között, ami tulajdonképpen a Kiszámolós -1-dik választása.

Kérlek, ossz meg velünk 10 random tényt a regényről, az írás folyamatáról, amit eddig senki nem tudott!
1. MárkIván külsejét egy random srác ihlette, akit a négyes metrón láttunk Dominikkel. Derékig érő, gyönyörű szőke haja volt – tényleg, mint egy lánynak se.
2. A Kiszámolós munkacím volt csupán, de annyira megtetszett a szerkesztőmnek, hogy maradt. ☺️
3. Beni szálát saját legjobb barátos bonyolult kapcsolat inspirálta, szerencsére túl vagyunk rajta.
4. Dominik kedvence MárkIván, szerinte az én kedvencem Jakab. Nem igaz, nincs kedvencem.
5. Sok vödröst megittam gimisként, ez a koktél több művemben megjelenik. És tényleg hányás szaga van.
6. Összesen harmincan jöttek a könyvtrailer forgatására – azt hittem, tizenöten sem leszünk meg. Szuper csapat volt, a legjobb arcok!
7. Az első verzióban Ceci, Zalcsi és MárkIván egyetemista volt.
8. Lina rendes neve Karolina.
9. Egyáltalán nem szeretem Ed Sheerant. :D
10. Van egy miniont ábrázoló festményem, karácsonyra kaptam @ZsinkArt-tól.

Végül pedig utolsó kérdésem az lenne, hogy most éppen min dolgozol?
Egy felnőtteknek szóló krimin, ami egy bentlakásos iskolában játszódik. Eltűnt egy diák, a tanárok nyomoznak az ügyben. Szerintem nagyon izgalmas lesz. ;)
Ezen kívül a kiadómnál van a „Huszonnégy órával korábban” munkacímen futó tini regényem is, ami egy baráti társaság diszkóbaleset előtti huszonnégy óráját meséli el. Ez kicsit durvább, kicsit erősebb, de az eddigi kedvenc művem a kedvenc karaktereimmel. Remélem, hamarosan ez is a polcokra kerülhet.
Illetve folyamatosan írok novellákat a Tuareg Irodalmi Műhely és Turczi István jóvoltából. J Ezek közül számos olvasható az Életjelen művészeti Facebook oldalon.
Ha tehetném és képes lennék rá, egyszerre hat történeten dolgoznék, hiszen rengeteg van a fejemben, nagyon szeretném őket elmesélni, megmutatni. Jelmondatom az örök kedvenc zenekaromtól, a Nightwishtől (tényleg az abszolút kedvencem, nem tudom, mi lenne velem nélküle), a következő:
„Paper is dead without words
Ink idle without a poem
All the world dead without stories
Without love and disarming beauty”
/Nightwish: Song of Myself – részlet/

Köszönöm szépen a válaszokat!
Bízom benne, hogy mindenki jobban megismerte Mészáros Dorka írónőt és munkásságát. Mészáros Dorkát eléritek a Facebookon és Instagramon. Ha pedig el szeretnétek olvasni a Kiszámolós regényét >INNEN< meg tudjátok rendelni.
A képeket Mészáros Dorka engedélyével kerültek a blogra.

1 megjegyzés:

  1. De szuper interjú lett! Bár az írókkal kicsit mindig könnyebb, mert sokat tudnak mesélni :D De persze jó kérdések nélkül nekik se menne :D

    VálaszTörlés