2020-03-29

Mesesarok – március | 2020


Sziasztok!
Régen volt már mesesarok, de most ismét sok olvasmánnyal a hátam mögött össze tudok hozni belőle egy jó kis ajánlót. Senkit ne tévesszen meg a rovat címe, mert nem csak meséket ajánlok, hanem ifjúsági könyveket is, amit bármikor a saját gyerekeim kezébe nyomnék.
Fülszöveg:
Föld, 2646.
Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón.
A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.
Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.
Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.
Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.
Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Vélemény:
Ezt nem olvastam a fiúknak, mert még kicsik ehhez a könyvhöz. Viszont már 14 éves kortól már ajánlom az olvasóknak. Jó a téma, amiben a klímaváltozás problémája, az elnyomás, a barátság és még ehhez hasonló kemény témák is megjelennek. A karakterekért végig lehet izgulni, hogy merre megy az életük, a cselekmény pörgős, nem pihen az ember 2 percet sem. A kitalált világ, a felépítése, a nyelv pedig egyszerűen zseniális! Ajánlom minden disztópia-rajongónak, nem csak fiatalok számára.

Fülszöveg:
Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is.
A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút jó őket olvasni!
Vélemény:
Ez igazi nyomozós regény, melyben a képzelet sem szabhat határt. A hangulat remekül visszaadja a tikkadt nyarat, melyben játszódik. A könyv nyelvezete pedig fantasztikus. Élvezet volt olvasni a gyönyörűen megkomponált mondatokat. 12 éves kortól ajánlom, mert van benne egy kis misztikum, melyet nem biztos, hogy a fiatalabbak megértenek.

Fülszöveg:
Birdie, a talpraesett tizenöt éves költőpalánta három fiút is kiszemelt magának, és mindhárman ott lesznek aznap este a buliban. A lánynak azonban nincs könnyű dolga: idegesítő vendégek, segíteni akaró barátok, egy nagypályás ex és a saját kétballába is akadályozza abban, hogy jól érezze magát.
És hogy melyik srác lesz a befutó? A laza, táncos Beni, a zárkózott, titokzatos Jakab vagy a zongorista, művelt Márk? A döntés rajtad áll! Irányítsd Birdie-t és rakd össze a te sztorid! Csak egy tánc? Csók? Ölelés? Randi? Apró flört? Inkább semmi? Bármi megeshet, az is, hogy Birdie szingliként zárja az estét. A választás a te kezedben van! Lapozz és fejezd be akár huszonnégy különböző módon a történetet!
A történetet Zsidró Dominik versei egészítik ki.
Egy könyv, három borító. Melyik illik hozzád? Vagány? Romantikus? Visszafogott? A döntés a te kezedben van. Keresd a kedvencedet a könyvesboltokban vagy online!
Vélemény:
A Kiszámolós egy nagyon egyedi könyv, melyben az Olvasók maguk választják ki merre haladjon a történet. A történetet minden kamasz a magáénak tudhat, hiszen egy házibuliban játszódik. A választási lehetőségek között sokféle befejezés van, és nem mind végződik szerelemmel. Szerintem ez egy nagyon jó üzenet a fiataloknak, hogy nem mindig kell a szerelmet választani. Olvasásra 14 éves kortól ajánlom.

Fülszöveg:
Egykor a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
 Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy mágikus világban találja magát, ahol nem elég kiállnia a megpróbáltatásokat, de saját, rejtett képességeit is fel kell fedeznie.
Vélemény:
Nagyon izgalmas fantasy kötet, melyet a tiniknek írt Huszti Gergely. A történet két síkon játszódik, és három szegszögön keresztül ismerik meg az Olvasók a cselekményt. Ez igazán izgalmassá teszi az egészet, mert így várják az Olvasók, hogy mikor és hogyan fognak összeérni a történetek. A kitalált világ és a mesteralvók szerintem érdekes gondolat, bár egy kicsit több ismeret is elfért volna róluk, de talán a második kötetben minden megválaszolatlan kérdésre választ kapok, ahogy az eddigi Olvasók is. 15 éves kortól ajánlom.

Fülszöveg:
Zorka és Botond nem csak barátok. Hanem ellenségek is. Pedig gyerekkorukban minden idejüket együtt töltötték. Mostanában viszont szóba sem állnak egymással, vagy ha mégis, abban sincs sok köszönet. Ideje rendezni a kapcsolatukat, ha nem akarják, hogy minden összedőljön körülöttük. Sikerülhet helyrehozni a barátságukat, vagy valami egészen más lép a helyébe?
Vélemény:
Zorka és Botonf kapcsolata nagyon bonyolult, melyet sok kamasz a magáénak érezhet. Ilyenkor jön el az, mikor a fiúk és a lányok elkezdenek érdeklődni egymás iránt, de nem mindig a megfelelő módszerrel mutatják ki egymásnak. Ha pedig ez meg van spékelve egy kis haraggal, az csak hab a tortán. Na pont egy ilyen kapcsolatot mutat be a Csak barátok?!, ami az egyik kedvencem a listából. Ajánlom mindenkinek, aki elmúlt 16 éves, mert biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt olyan lány-fiú barátsága, amiben valaki többet érzett, mint barátság.

Fülszöveg:
Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.
Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.
És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.
Vélemény:
Szerintem nagyon jó dolog úgy megismertetni a fiatalokkal a történelmet, ahogy ez a könyv teszi. Először van egy kép, amihez odaírják, hogy ki, mikor milyen esemény alkalmával készítette a szelfit, után pedig jönnek a hozzászólások. Olyan, mintha egy Facebook feedet látna az Olvasó. Majd jön a magyarázat, ami kerekké teszi a történet, ezzel is játszva tanítva a fiatalabbakat. Azért azt zárójelben megjegyzem, hogy ez a könyvet azok jobban fogják élvezni, akik már rendelkeznek némi történelmi tudással, hiszen úgy sokkal élvezhetőbb.
Ennyi lett volna a lista, bízom benne, hogy mindenki talál magának vagy a kamaszának megfelelő olvasmányt.
A képek a moly.hu oldalról származnak.

1 megjegyzés: