2020-03-29

Mesesarok – március | 2020


Sziasztok!
Régen volt már mesesarok, de most ismét sok olvasmánnyal a hátam mögött össze tudok hozni belőle egy jó kis ajánlót. Senkit ne tévesszen meg a rovat címe, mert nem csak meséket ajánlok, hanem ifjúsági könyveket is, amit bármikor a saját gyerekeim kezébe nyomnék.
Fülszöveg:
Föld, 2646.
Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón.
A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.
Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.
Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.
Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.
Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Vélemény:
Ezt nem olvastam a fiúknak, mert még kicsik ehhez a könyvhöz. Viszont már 14 éves kortól már ajánlom az olvasóknak. Jó a téma, amiben a klímaváltozás problémája, az elnyomás, a barátság és még ehhez hasonló kemény témák is megjelennek. A karakterekért végig lehet izgulni, hogy merre megy az életük, a cselekmény pörgős, nem pihen az ember 2 percet sem. A kitalált világ, a felépítése, a nyelv pedig egyszerűen zseniális! Ajánlom minden disztópia-rajongónak, nem csak fiatalok számára.

Fülszöveg:
Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is.
A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút jó őket olvasni!
Vélemény:
Ez igazi nyomozós regény, melyben a képzelet sem szabhat határt. A hangulat remekül visszaadja a tikkadt nyarat, melyben játszódik. A könyv nyelvezete pedig fantasztikus. Élvezet volt olvasni a gyönyörűen megkomponált mondatokat. 12 éves kortól ajánlom, mert van benne egy kis misztikum, melyet nem biztos, hogy a fiatalabbak megértenek.

Fülszöveg:
Birdie, a talpraesett tizenöt éves költőpalánta három fiút is kiszemelt magának, és mindhárman ott lesznek aznap este a buliban. A lánynak azonban nincs könnyű dolga: idegesítő vendégek, segíteni akaró barátok, egy nagypályás ex és a saját kétballába is akadályozza abban, hogy jól érezze magát.
És hogy melyik srác lesz a befutó? A laza, táncos Beni, a zárkózott, titokzatos Jakab vagy a zongorista, művelt Márk? A döntés rajtad áll! Irányítsd Birdie-t és rakd össze a te sztorid! Csak egy tánc? Csók? Ölelés? Randi? Apró flört? Inkább semmi? Bármi megeshet, az is, hogy Birdie szingliként zárja az estét. A választás a te kezedben van! Lapozz és fejezd be akár huszonnégy különböző módon a történetet!
A történetet Zsidró Dominik versei egészítik ki.
Egy könyv, három borító. Melyik illik hozzád? Vagány? Romantikus? Visszafogott? A döntés a te kezedben van. Keresd a kedvencedet a könyvesboltokban vagy online!
Vélemény:
A Kiszámolós egy nagyon egyedi könyv, melyben az Olvasók maguk választják ki merre haladjon a történet. A történetet minden kamasz a magáénak tudhat, hiszen egy házibuliban játszódik. A választási lehetőségek között sokféle befejezés van, és nem mind végződik szerelemmel. Szerintem ez egy nagyon jó üzenet a fiataloknak, hogy nem mindig kell a szerelmet választani. Olvasásra 14 éves kortól ajánlom.

Fülszöveg:
Egykor a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
 Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy mágikus világban találja magát, ahol nem elég kiállnia a megpróbáltatásokat, de saját, rejtett képességeit is fel kell fedeznie.
Vélemény:
Nagyon izgalmas fantasy kötet, melyet a tiniknek írt Huszti Gergely. A történet két síkon játszódik, és három szegszögön keresztül ismerik meg az Olvasók a cselekményt. Ez igazán izgalmassá teszi az egészet, mert így várják az Olvasók, hogy mikor és hogyan fognak összeérni a történetek. A kitalált világ és a mesteralvók szerintem érdekes gondolat, bár egy kicsit több ismeret is elfért volna róluk, de talán a második kötetben minden megválaszolatlan kérdésre választ kapok, ahogy az eddigi Olvasók is. 15 éves kortól ajánlom.

Fülszöveg:
Zorka és Botond nem csak barátok. Hanem ellenségek is. Pedig gyerekkorukban minden idejüket együtt töltötték. Mostanában viszont szóba sem állnak egymással, vagy ha mégis, abban sincs sok köszönet. Ideje rendezni a kapcsolatukat, ha nem akarják, hogy minden összedőljön körülöttük. Sikerülhet helyrehozni a barátságukat, vagy valami egészen más lép a helyébe?
Vélemény:
Zorka és Botonf kapcsolata nagyon bonyolult, melyet sok kamasz a magáénak érezhet. Ilyenkor jön el az, mikor a fiúk és a lányok elkezdenek érdeklődni egymás iránt, de nem mindig a megfelelő módszerrel mutatják ki egymásnak. Ha pedig ez meg van spékelve egy kis haraggal, az csak hab a tortán. Na pont egy ilyen kapcsolatot mutat be a Csak barátok?!, ami az egyik kedvencem a listából. Ajánlom mindenkinek, aki elmúlt 16 éves, mert biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt olyan lány-fiú barátsága, amiben valaki többet érzett, mint barátság.

Fülszöveg:
Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.
Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.
És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.
Vélemény:
Szerintem nagyon jó dolog úgy megismertetni a fiatalokkal a történelmet, ahogy ez a könyv teszi. Először van egy kép, amihez odaírják, hogy ki, mikor milyen esemény alkalmával készítette a szelfit, után pedig jönnek a hozzászólások. Olyan, mintha egy Facebook feedet látna az Olvasó. Majd jön a magyarázat, ami kerekké teszi a történet, ezzel is játszva tanítva a fiatalabbakat. Azért azt zárójelben megjegyzem, hogy ez a könyvet azok jobban fogják élvezni, akik már rendelkeznek némi történelmi tudással, hiszen úgy sokkal élvezhetőbb.
Ennyi lett volna a lista, bízom benne, hogy mindenki talál magának vagy a kamaszának megfelelő olvasmányt.
A képek a moly.hu oldalról származnak.

1 megjegyzés:

  1. gold titanium - the stone age of iron ore
    Gold metal titanium damascus knives ore titanium guitar chords and mining ore from the ground, to the edge, for the first time camillus titanium knife since titanium granite countertops the mining revolution. This gold ore was produced by the world's biggest titanium men\'s wedding band mining

    VálaszTörlés