2019-02-03

Novák Vica: Minka és a betűvetők (Minka 2.)


Fülszöveg:
Ajjaj, hova szöknek a betűk?
Minka elsős, de van egy bánata: nem boldogul az olvasással.
Talán butább, mint a többiek? Ő már sose fogja megtanulni az ábécét?
Megpróbál elolvasni egy feliratot, ám furcsa dologra lesz figyelmes: egymás után illannak el belőle a betűk! Eltűnnek az újságokból, a képernyőről, sőt, a könyvekből is. Minka rögtön üzen a szelek hátán utazó, furcsa barátjának, Szélvésznek. Lehet, hogy valami galiba történt a betűvetők titkos földjén?
Kósza, a széllény hátán kalandra indulnak Szeles-zugba, hogy visszaszerezzék a betűket, és megmentsék a történeteket a feledéstől. Ki tudja, ha sikerrel járnak, hátha még Minkának is sikerül megtanulnia az olvasást.
Bűbájos, fantáziadús történet a betűkkel most ismerkedő óvodásoknak és elsősöknek.
Eredj te is ez elveszett betűk nyomába!
Könyvinformációk:
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 64 oldal
Kötés: Keménytáblás
Megjelenés időpontja: 2018. december 11.
Illusztrálta:
Műfaj: mese
Sorozat: Minka
Függővég: nem
ITT megvásárolható
BELEOLVASÓ

Véleményem:
A nyáron felkeresett Novák Vica írónő, hogy lenne e kedvem/kedvünk a fiúkkal el(ő)olvasni Minka újabb kalandját, mi pedig örömmel mondjuk igent. Hatalmas megtiszteltetés volt, és kicsit izgultam is miatta, hogy vajon mit fognak hozzá szólni fiúk, hogy a telefonomról olvasom. Szeresére nem volt ezzel semmi gond. Ezúton is köszönöm/köszönjük Vica a bizalmat!
A Nagyobb fiam idén kezdte meg az első osztályt, és bár nem mondta, de biztos vagyok benne, hogy ő is izgult kicsit, mikor átlépte az iskola kapuját. Aztán mikor elkezdtek tanulni olvasni, hát be kell vallani, hogy sok gyötrelmes órába telt, mire ráérzett az ízére. (A matek varázsütésre ment neki, hiába, nem rám ütött ilyen téren.) Most, egy félév elteltével pedig már magától olvas, amiért nagyon büszke vagyok rá.
Mintha kifejezetten nekünk írná Novák Vica írónő a Minka-sztorikat. Ahogy az előző részben, most is remek a témaválasztás, ami az iskolakezdés és mások elfogadása. Ezzel a történettel pedig minden gyerek képes felvértezni magát, és legyőzni a félelmeit az iskolával kapcsolatban. Mert ha Minkának sikerült, akkor bárkinek sikerülhet!
A történetben Minka elkezdi az első osztályt, de számára is nehezen megy, nem akar úgy feküdni az olvasás, ahogy ő azt szeretné. Egy nap viszont arra lesz figyelmes, hogy eltűnnek a betűk, és nem azért, mert nem ismeri fel őket, hanem egyszerűen valamilyen rejtélyes oknál fogva elpárolognak. Minka okos kislány lévén tudta, hogy itt valami nem stimmel, ezért üzen jó barátjának, Szélvésznek, és megkezdődik az újabb kalandjuk a betűvetőkkel és a hunyorgókkal. A kedvenc jelenetünk a Betűvetők földjén játszódott, ahol megtudták Minkáék (és a fiúk is), hogy keletkeznek a betűk. Nagyon elvarázsolta őket ez a rész, azóta is azon spekulálnak, hogy tudnának betűket vetni.

Minka és Szélvész újabb kalandja ismét elvarázsolt minket! A fiúkkal együtt izgultuk végig az eseményeket, és bíztunk benne, hogy egy újabb sikeres küldetést hajt végre a két kis kópé. Nem kellett csalódnunk! Minka a mi kis hősünk.
Összességében nagyon élvezetes mese, a nyelvezete csodás, az illusztrációk ismét fantasztikusak. Annyit zárójelben megjegyzek, hogy önállóan is olvasható, mert nem függ össze szorosan az előző résszel, de azért vannak visszatérő szereplők, akiket az első részben megismertek az Olvasók.
Ajánlom azoknak, akik:
- egy szórakoztató, mégis tanulságos gyerekkönyvet keresnek.
Értékelésem: 5/ 5 csillag
Kedvenc karakter(ek): Szélvész (fiúknak); Minka (nekem)
Kedvenc jelenet(ek): mikor Minka megtudja, hogyan születnek a betűk
A képek a beleolvasóból származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése