2019-06-29

Mesesarok –május, június | 2019

Sziasztok!
Áprilisban volt utoljára meseválogatás, viszont az utóbbi két hónapban rengeteg könyvet vettünk a kezeink közé. Ezekből pedig összejött egy pár, amit a fiúk is és én is szívesen ajánlok az ifjú olvasóknak és felolvasásra is.

Fülszöveg:
Négy pata kopog a Gyogyó Golyó Bowling Klub tükörfényes padlóján. Az új tisztasági menedzser, Robi, a szamár az első munkanapját kezdi. Ám a klub egykori alkalmazottja, Malac bosszút esküdött ellene, és jókora slamasztikába keveri, méghozzá éppen a híres rapper és dj, MC Chicken születésnapján… Robi elveszíti az állását, de váratlanul híres és mesésen gazdag lesz egy TyúkTyúbra felkerült videó miatt. Megváltoztatja-e a hírnév Robit, ezt a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? Tényleg igaz lenne, hogy a szülei egyszer megrágcsáltak egy tűzoltót? És hogy éli túl, mikor egy csapásra mindent elveszít? Vicces, fordulatos és nagyon mai gyerekregény sikerről, hírnévről, bukásról és önmagunk megtalálásáról.

Szerintünk:
Sokat nevetgéltek a fiúk a könyv humorán, és az illusztrációkat is nagyon szerették. A történet rávilágít, hogy nem minden arany ami fénylik, illetve, hogy meg kell becsülni az igaz barátainkat. A betűméretek megfelelőek, a mondatok nincsenek túlcifrázva, könnyen elboldogul vele egy olyan gyerek, aki nemrég tanult meg olvasni.

Fülszöveg:
A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk.
A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.
Vadadi Adrienn meséjében Matricás Laci, a híres rabló úgy dönt, udvari kalitkát készít a papagájának. Ám ehhez rabolnia kell pár apróságot… El is indul, de útközben a minden lében kanál Sárikába ütközik. Márpedig ő senkitől sem fél, csakis Sárikától!

Szerintünk:
Matricás Laci már az első részben nagy kedvence lett a fiúknak, mikor pedig hazaállítottam a folytatással nagyon boldogok voltak. A történetben Matricás Laci újabb kalandját követheti végig az Olvasó. Nagyon tetszett, hogy olyanok számára is teljesen érthető a történet, aki nem olvasta az első részt, vagyis teljesen önálló kötetként is olvasható.
Fun fact: nemrég volt a könyvtárunkban az írónő, a Nagyobb pedig csillogó szemmel jött haza, hogy találkozott az írónővel, és elárulta a gyerekeknek, hogy hamarosan érkezik a sorozat harmadik része, ami már a nyomdában van.

Fülszöveg:
A nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee a képregény-műfaj legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.
Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel egészítette ki az emberfelettit, és ezáltal a 20. századnak új mitológiát alkotott.
A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életetét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.
A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány.

Szerintünk:
Igaz, én kaptam a könyvet, de mivel a fiúk imádják a szuperhősöket, nem tudtam nem felolvasni nekik. Igen, fel lett olvasva egy képregényt. Szerencsére annyira klassz a könyv, hogy felolvasható minden gond nélkül. Imádtam, akarom mondani, imádtuk, hogy kicsit betekinthettünk a Marvel létrejöttébe, és hogy honnan indult Stan Lee. Felolvasás közben sokszor volt, hogy a fiúk maguktól mondták, hogy éppen melyik szuperhősről olvasok, anélkül, hogy kiejtettem volna a számon a nevét. Azt hiszem, rám ütöttek ebben. A lényeg viszont, hogy gyerekeknek is ajánljuk, hiszen ezzel ők is kicsit többet tudnak meg a Pókember, Thor, Fantsztikus Négyes atyjáról, Stan Leeről.

Szerintünk:
Nemrég fedeztük fel ezt a sorozatot, amit a Scolar kiadó adott ki. Hasonló, mint a Mi Micsoda Junior sorozat, csak ugyebár mégsem az. Eddig kettő könyvet olvastunk el a sorozat megjelent könyvei közül: Andrea Erne: Az autók, Angela Weinhold: Dinoszauruszok, de gyanítom, hogy többet is fogunk. Remek ismeretterjesztő a fiatalabb korosztálynak, érhetően és emészthetően vannak a tudnivalók átadva. A kis titkos ablakok pedig csak extra, hogy újabb tudást szippantsanak magukba a kis lurkók.

Bízom benne, hogy ismét sikerült olyan könyveket ajánlani, amik felkeltették érdeklődésetek.
A képek a moly.hu oldalról és a Pinterest táblámról származnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése