2019-09-03

Elindult! Mini-Könyvklub 14



Sziasztok!
Szeptember 1-jén elindult a Mini-Könyvklub 14 Vegazus irányítása alatt immáron 14. alkalommal. Hogy pontosan mi is ez, ITT olvashattok róla.

12 fővel indítjuk a Mini-Könyvklub újabb fordulóját, de jelentkezni még mindig lehet, egészen szeptember 30-ig, mégpedig ITT. A szavazás azonban lezárult és a könyvek listája fix. Ezek lettek a könyvek, amiket megszavaztak a résztvevők. Sajnos ismét nem szavaztam, ahogy az utolsó 3 fordulóban sem, mert sajnos nem teljesítettem a feltételeket, de most jobban belehúzok, és talán a következő fordulóban újra szavazhatok. Viszont most csupa olyan könyv lett beválogatva a közös könyvek közé, amikre én is szavaztam volna, így teljes mértékben meg vagyok elégedve az eredménnyel. Lássuk is a fix könyveket.
Szeptember

Ennek a regénynek rendhagyó a története: először novella volt, szépirodalmi és tudományos-fantasztikus antológiáknak egyaránt kedvelt darabja, utána televízió-dráma lett belőle, s csak azután teljes jogú és méretű regény. Nem véletlen, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom is magának követeli Keyes művét: a gyengeelméjű Charlie Gordon zsenivé operálása, majd eredeti állapotába való rohamos visszahanyatlása valóban hálás témája lehet a science fiction népszerű műfajának. De ez a regény több merőben fantasztikus témánál: mélységesen hiteles lélektani rajza egy rokonszenves személyiség fejlődésének, s a tragédiába torkolló befejezés mégsem elkeserítő, hanem felemelő: Charlie Gordon a mesébe illő pálya befutása és a végső zuhanás után is megőrzi emberi tartását, élni akarását, optimizmusát.

Elöljáróban:
Már ezer meg egy éve tologatom magam előtt ennek a könyvnek az olvasását. Kicsit depresszív könyvnek gondolom, de úgy érzem, ez most kell nekem, mert ezek mindig könnyen kirángatnak az olvasási válságból. Tudom, kicsit furán vagyok összerakva, de rám az ilyen művel jó hatással vannak, mert ilyenkor kicsit átértékelem a saját életem. Úgyhogy már alig várom, hogy belecsapjak a mű olvasásába.

Október

Elégedett vagy az életeddel? Ezek az utolsó szavak, amiket Jason Dessen hall, mielőtt az elrablója leüti. Mielőtt egy hordágyra szíjazva ébred, vegyvédelmi szkafandert viselő emberek között. Mielőtt egy olyan férfi, akivel soha nem találkozott, rámosolyog, és azt mondja neki: Úgy örülök, hogy újra látlak, barátom.

Abban a világban, ahol felébredt, Jason élete teljesen más, mint korábban. A felesége nem a felesége. A fia meg sem született. Ő maga pedig nem csak egy átlagos egyetemi tanár, hanem ünnepelt zseni, aki egy forradalmi dolgot alkotott – olyasmit, ami a lehetetlennel határos.

Vajon melyik világ a valóság? És ha az emlékeiben élő otthona tényleg létezik, hogyan tudna visszajutni imádott családjához? A választ egy meglepő és hátborzongató utazás során kapja meg, miközben kénytelen szembenézni önmaga legsötétebb oldalával, és megküzdeni egy legyőzhetetlennek tűnő, rémisztő ellenféllel.

Blake Crouch a nagy sikerű Wayward Pines-trilógia után ezúttal kvantummechanikával és alternatív világokkal feszegeti a tudományos sci-fi határait egy rá jellemző, gyors tempójú regényben. A Sötét anyag az év legjobban várt thrillere — egy zseniálisan kitalált, sodró lendületű és bensőséges, különös és mélyen emberi történet a legfontosabb döntéseinkről és arról, hogy mit vagyunk hajlandóak megtenni azokért az életekért, melyekről álmodunk.

Elöljáróban:
Blake Crouch neve nem teljesen ismeretlen számomra, mert nemrég kezdtem el nézni a Wayward Pines sorozatot, ami az általa írt trilógia adaptációja, és nagyon bejön. Bár többen jelezték, hogy nem teljesen fedi egymást a két sztori, viszont ha hasonló beteg dolgok történnek a Sötét anyag könyvében, akkor esélyes lehet a kedvenc könyv titulusra is ez a regény.

November
Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn

Pippa bármit feláldozna az élő emberi beszédért, vagy egy érintésért.
Az erődházban a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak. Az erdőt a biológiai katasztrófa áldozatai uralják, akik gyűlölik a szépséget és emberséget, az elveszett életük nyomait. Bármikor megölnék Pippát.
Pippa tizenhetedik születésnapján döbbenetes dolog történik. Vajon megváltozhat az élete? Létezhet számára a szerelem egy ilyen zord világban? Mit jelent a társ? És mit jelent a bizalom?

Elöljáróban:
Már olvastam ezt a könyvet és azonnal kedvencemmé vált, majd rá egy évre újraolvastam és ugyanúgy imádtam. Azóta eltelt 3 év, sok új könyvvel, történettel lettem gazdagabb, így kíváncsi vagyok, hogy most is ugyanúgy elvarázsol a regény, mint az első két alkalommal. Addig, amíg nem kerül sorra ez a mű, szemezgessetek egy kicsit a már meglévő Pinterest táblámról, amit már elkészítettem korábban.

December
Szabadon választott regény a „maradékból”
Az utóbbi 3 fordulóban olyan tematika alapján választottuk ki a szabadon választott könyvet, ahogy ebben a fordulóban is. Vagyis abból a 9 könyvből lehet válogatni, amik a 12-ből megmaradtak, és amit korábban még nem olvastunk. A maradékok közül most sajnos nem tudok egyet vagy többet választani, mert nem nagyon keltették fel az érdeklődésem. Szerencsére december még messze van, addig van időm megszülni, hogy végül melyikre esik a választásom.
Remélem, az olvasnivaló könyvek listája után még egy páran kedvet kaptok a csatlakozáshoz! Ne feledjétek, még van idő beszállni a mókába egészen szeptember 30-ig, viszont ez a határidő a közös szeptemberi olvasásnak is.
A képek a moly.hu oldalról származnak. Borítókép a Könyvsarok blogról hoztam el.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése