2018-07-31

Fénypont-mélypont – július | 2018

Sziasztok!
Érkezik a várva várt fénypont-mélypont. Júliusban rengeteg könyvet olvastam el, hála az e-könyveknek és az utazókönyveknek. Szám szerint 5 kötetet sikerült kivégeznem, plusz amiket a gyerekeknek olvastunk. A hónap legjobbjait már összeszedtem a júliusi >Mesesarok< rovatban. Most viszont július legjobb és legnagyobb csalódását fogom bemutatni.

2018-07-30

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak



Fülszöveg:
Ove 59 éves. Saabot vezet. És megvan a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát venni. De ennek már semmi jelentősége a történtek után… Hiszen Ovénak már állása sincs. Neki, akinek lételeme a munka.

Nem sokra becsüli ezt a komputerizált világot, ahol egyeseknek egy radiátor légtelenítése vagy egy utánfutós tolatás is probléma. És most a szomszédai, akik ilyesféle hasznavehetetlen alakok, mintha még össze is esküdtek volna ellene. Meghalni sem hagyják. Pedig semmire sem vágyik jobban… Egymás után fordulnak hozzá bajos ügyeikkel, amikben szerintük ő és csakis ő képes segíteni: hol tolatni kell helyettük, hol szerelni, hol beteget szállítani vagy épp befogadni egy rozzant, kóbor macskát. Mintha – különösen az a kis iráni nő a mamlasz férjével – képtelenek lennének elszakadni attól a tévképzetüktől, hogy ő valójában jó ember, nagy szíve van. Mit kezd mindezzel a mogorva Ove, aki kényszeres szabálykövetésével oly gyakran vált ki szemrángást a környezetében? Végül is mi a baja a világgal, s hogyan jutott el mostani élethelyzetéig, amely szerinte csak egy, végső megoldást kínál? Milyen ember ő valójában, s van-e számára kiút?

Ajánljuk szomszédoknak, ezermestereknek és kétbalkezeseknek, morcosaknak és életvidámaknak ezt a nagyszerűen megírt, mély emberismeretről tanúskodó, hol nevettető, hol torokszorító történetet, amely minden idők egyik legnagyobb könyvsikere Svédországban.

Könyvinformációk:
Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 340 oldal
ISBN: 9789633242773
Fordította: Bándi Eszter
Műfaj: szatíra

Véleményem:
A Mini-Könyvklub legújabb fordulója alkalmából olvastam el, és cseppet sem bántam meg. Imádtam minden egyes részét, magát Ovét a maga utálatosságával együtt.
A történet igencsak furcsa emberről, Ovéról szól. Egész életében szépen élt, csinálta a dolgát, elvett egy nagyszerű nőt, remekül dolgozott. Sosem volt szószátyár ember, szerette a konkrét megfogható dolgokat. Ezzel ellentétben a felesége mindennek az ellenkezőjét szerette, mégis remekül kiegészítették egymást és nagyon boldogan éltek amíg… igen, jól gondoljátok.

Ovénak akkor megborult az élete, de mint egy megmentősereg a szomszédba egy igencsak különös család érkezett: egy terhes iráni nő, aki igencsak kemény akaratú, egy kissé különös 7 éves lány, egy őszinte 3 éves kislány, és egy kissé bénácska férj. Ez a bagázs pedig képes volt Ovét kibillenteni a mókuskerékből. Pontosabban ők csak egy lépés volt ahhoz, hogy megmutassa a másik arcát is az öregember. A cselekmény lezárása is egyszerűen zseniális. De erről inkább nem beszélnék, inkább olvassátok el.
Hacsak a könyvre gondolok, egyszerre mosolygom és zokogok, mert a szívembe zártam Ovét, annak ellenére, hogy egy arrogáns, magának való, állandóan pufogó öregúr, akiről elsőre azt hiszi az ember, hogy nincs szíve. Majd olvasás közben egyre jobban megismertem. Nem csak a múltját, hanem a jelenjét is, hogy mitől is vált azzá, akivé. Nem volt könnyű élete, mindenért magának kellett megküzdenie. De talán ez abból is fakad, hogy Ove az a generáció, aki meg is akart küzdeni mindenért, és nem várta el, hogy minden a feneke alá kerüljön varázsszóra. Számomra is az a normális, ami Ove szerint is, nem is tudom, hogy mi történik az én és az utánam következő generációkkal. Ez persze más téma, viszont a könyv gyönyörűen foglalkozik vele. Aki egy jó kis társadalomkritikára vágyik, annak kötelező ez a könyv.

A többi karakter is igencsak mulatságos, aki a másik kedvencemmé vált az Parvaneh, az iráni kismama. Igazi főnök, aki képes volt Ovét rávenni mindenféle dologra. Nem is főnk, inkább kemény akaratú, ez a legmegfelelőbb szó rá. Meglátta Ovéban azt, amit anno Ove felesége, és a szárnyai alá vette az öregurat. Általa pedig Ove szépen kibújt a csigaházából és megmutatta valódi énjét… persze a szokásos zsörtölődésével, hiszen az is hozzá tartozott.
A filmet sajnos nem tudtam időre megnézni, de majd bepótolom, mert nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy miként dolgozták fel ennek az embernek az életének a fordulópontját.
Összességében nagyon élveztem a könyvet, sírva nevettem, és nevetve sírtam olvasás közben. Biztos vagyok benne, hogy ez után az élmény után elő merem venni az író más műveit is.

Ajánlom azoknak, akik:
- még nem olvasták, mindenképp tegyék meg;
- szeretik a társadalomkritikát;
- egy kis pluszra vágynak egy könyvtől, nem csak azt, hogy gyorsan elolvassák.

Értékelésem: 5/5 csillag

Kedvenc karakter(ek): Parvaneh, Ove
Kedvenc jelenet(ek): mikor Parvaneh kosztja Ovét (többször is)
Kedvenc idézetek:
„Ove fekete-fehér ember volt.
A felesége pedig színes. Ő volt Ove összes színe.”
„Sokan antiszociálisnak is nevezték, és Ove úgy gondolta, ez azt jelenti, hogy nem rajong kifejezetten az emberekért. És ebben még volt is valami. Az emberek általában nem teljesen épeszűek.”
„Valamit tisztességesen megcsinálni már nem ér semmit. De ha így van, ha minden készen megvehető: mit ér egy ember?”
A képek a Pinterest táblámról származnak.

2018-07-29

Mesesarok – július | 2018


Sziasztok!
Elérkezett a hónap utolsó hétvégéje, így jön a Mesesarok, vagyis a havi meseválogatás, amik a fiúknak nagyon tetszett.
Júniusban ismét sok könyv került terítékre, amiknek a fiúk nagyon örültek. Sok-sok Geronimo Stiltont olvastunk, nagyjából ebből fog állni a lista, ezen ne lepődjetek meg.

2018-07-28

„Léggömbök tulajdonképpen nem más, mint a gyerekkori történetem újraírt változata.” - Hajdú-Antal Zsuzsanna interjú


Sziasztok!
A hetet Hajdú-Antal Zsuzsannának és műveinek szenteltük egy pár blogerrel karöltve. A mai napon egy interjút olvashattok, amit az írónővel készítettem. A kérdéseket közösen írtuk össze a projektben résztvevő lányokkal, és elég jó kérdések is összejöttek.
Fogadjátok szeretettel!

2018-07-25

Top5Wednesday – Utazós kötetek


Sziasztok!
Ha szerda, akkor érkezik a szerdai top 5 rovat. A mai téma olyan könyvek, amikben megjelenik az utazáshoz kötődik, ha már itt van a nyár. Hivatalosan road trip könyveket kell összeszedni, vagyis autós/buszos/járműves kirándulásokat, de egy csöppet csalni fogok. Nem is árulok el erről többet, jöjjön a lista.

2018-07-21

Magical ReadAThon: RAVASZ (N.E.W.T.s) kihívás



Sziasztok!
Réta nemrég mutatott egy nagyon jó kis olvasási kihívást, ami hasonló, mint a tavaszi Rendes Bűbájos Fokozat (RBF). Nagyon tetszett már a tavaszi kihívás is, ezért úgy gondoltam, hogy erre is benevezek, ha már a RBF vizsgát olyan eredményesen zártam.
A RAVASZ-hoz jár egy meghívó is, amit ITT meg tudok nézni.

2018-07-18

2018-07-17

Sarra Manning: Londonban bármi megtörténhet






A tizenhét éves Sunny kapcsolata elég furcsán ér véget: kap egy képet a mobiljára, amin a barátja egy másik lánnyal csókolózik. Más ilyenkor talán összeomlana, de Sunny más megoldást választ. Ami ezután következik, az egy tizenkét órás őrült hajsza robogóval London körül, ami este 8-kor indul a Crystal Palace-nél (olyan messze a civilizációtól, hogy még a metró sem jár arra), át Camdenen, Shoreditch-en, a Sohón, Kensigtonon, Notting Hillen… és reggel 8-kor ér véget az Alexandra-palotánál
Könyvinformációk:
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 292 oldal
Kötés: Puhatáblás
Fordította: Farkas Krisztina
Megjelenés időpontja: 2018. július 17.
Műfaj: ifjúsági, romantikus
ITT megvásárolható

Véleményem:
Köszönöm szépen a recenziós példányt a Menő Könyveknek!
Már akkor felfigyeltem a könyvre, mikor a Molyon a hamarosan megjelenő könyveket böngésztem. Az indok egyszerű: lila borító, London a címben. Ezzel a két dologgal engem már le is vett a lábamról. Aztán elkezdtem olvasni és azt vettem észre, hogy élvezem és már csak azon izgultam, hogy a végéig kitartson ez az érdeklődés.
Fun fact: valamikor réges régen 2006-ban volt szerencsém eljutni Londonban, ahol 1 hetet töltöttem pár osztálytársammal az általános iskolának hála. Az volt életem legjobb nyaralása, mert beleszerettem Londonba. Gyönyörű város, teli csodálatos hellyel, érdekes emberekkel. Emiatt is voltam kíváncsi erre a könyvre, hogy vissza tudja e adni azt az érzést, amit ott éreztem. A válasz pedig egy hatalmas igen!
A cselekmény csupán 12 óra alatt zajlik, talán ez az oka annak, hogy elég pörgősre sikerült. A történet Londonban, a kedvenc városomban játszódik, és a karakterekkel együtt én is felfedezhettem újra ezt a csodálatos várost.
Sunny, a pasija után kajtat egész éjszaka, miközben átél egy csomó kalandot, amibe a kutatás folyamán merő véletlenségből keveredik bele. Az anyja és a barátja pedig semmit sem tudnak a dologról, mert éppen Franciaországban nyaralnak. Az éjszaka folyamán Sunny körül megfordul a világ mindenféle értelembe: megtud egy orbitális nagy titkot, remek új barátokra tesz szert, fantasztikusat bulizik, de ami a legfontosabb, hogy megismeri önmagát.
Nagyon tetszik a könyv felépítése, hiszen nem csak a cselekményt ismerheti meg az Olvasó, hanem London csodálatos városát is. Egyes fejezetek előtt egy kisebb ismertető van azon helyekről, amerre az éjszaka folyamán Sunny eljut. Ezeket nagyon szerettem, mert kaptam egy adag történelmet is Londonból. Bízom benne, hogy ezeket a részeket azok az Olvasók is élvezni fogják (nem pedig unni), akik nem London-mániások, ahogy jómagam.
Alex Pettyfer, mint Vic Godard
Alexander Sebastian Joliviette, mint Jean-Luc Godard
A karakterek szórakoztatóak voltak, főleg a két rejtélyes francia: Vic Godard és Jean-Luc Godard. Az elején amilyen titokzatosak voltak, a végére már semmi érdekes nem maradt belőlük, mert a kalandok során őket is megismertük. Miért mondtam, hogy rejtélyesek? Mert senki nem ismeri őket, csak jönnek és mennek a tökéletesre szabott öltönyeikben a kis mopedjeiken, sütögetik a mini tortacsodáikat. Senki sem tudja, hogy testvére, szeretők vagy csupán barátok
Ami negatívumot megemlítenék, hogy a Godardok franciák, akik előszeretettel motyognak az anyanyelvükön. Pontosabban nem ez a probléma, hanem hogy ezek a részek nincsenek csillagozva, zárójelbe téve, vagy bármilyen módon lefordítva azoknak az Olvasóknak, akik nem tudnak franciául. Ez néha rontott az olvasás élményén számomra, mert jó lett volna tudni, hogy mit is magyaráznak annyira egymásnak vagy magukban. Vic a vicces, könnyed, nőcsábász, mosolygós, és még órákig ragozhatnám Godard. Míg Jean-Luc sokkal visszafogottabb, nem mosolyog annyit, megválogatja a szavait és igazi úriemberként viselkedik. Számomra Jean-Luc sokkal vonzóbb, gondolom, mert a kimértsége miatt sokkal kiismerhetetlenebbnek hat.
SZA, mint Sunny
Sunny pedig hatalmas változáson ment keresztül 1 éjszaka alatt. Nagyon szeretem, mikor egy karakter képes fejlődni és ezt meg is teszi. A regény elején egy teszetosza, nyámnyila 17 éves tinit ismertem meg. Mire pedig a végére értem rá sem ismertem. Kaptam egy magabiztos, céltudatos, vagány nőt. Nem gondoltam volna róla, hogy képes lesz egy buli közepén Charlestont táncolni egy asztal tején, vagy hogy leordít pár kis suhancot, akik beszóltak nekik. Ami pedig a legnagyobb meglepetést okozta, hogy képes volt elengedi magát. Kár, hogy ez csak addig tartott, amíg nem kapott egy (újabb) sms-t a pasijától, aki átbaktatott egy új helyre, és várja Sunnyt.
Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott, általa visszarepültem imádott városomba, Londonba, és jókat nevettem rajta. Az írónő fantasztikus humora dobta fel az egész regényt, főleg a szócsaták, amiken alig tudtam visszatartani, hogy hangosan röhögjek. Ez a könyv minden London-rajongónak kötelező, na meg azok számára is, akiknek dunsztjuk sincs, hogy miért rajong érte annyi ember!
Ajánlom azoknak, akik:
- szeretnék megismerni London városát;
- könnyed kikapcsolódásra vágynak;
- kedvelik, ha egy karakter fejlődést mutat;
- szeretik a pörgős, humoros és nem utolsó sorban bulis történeteket.
Értékelésem: 5/4 csillag

Kedvenc karakter(ek): Jean-Luc Godard
Kedvenc jelenet(ek): mikor Sunny az asztalon táncol, a két Godard szócsatái
Kedvenc idézetek:
„London folyton változik, de mindig az a hely marad, ahol az ember kalandokba bonyolódhat, új barátokra tehet szert, megváltoztathatja a történetét, megváltoztathatja az életét.”
„Csodálatos érzés, hogy nem érdekel, mit gondolnak rólam az emberek.”
„– Sunny, a lányoknak soha nem lenne szabad bocsánatot kérniük az érzéseik miatt.”
„– Huszonegy éves vagyok. Az fiatal!
– Én pedig tizenkilenc. Mindig fiatalabb leszek nálad, öregapám – keni a szavakat Jean-Luc.
– Ja, mondja ezt az a fiú, aki miatt korábban el kellett jönnünk a piknikről, mert haza akart jönni, hogy kipróbáljon egy új tortácskareceptet, amiben gesztenyemassza van. Olyan vagy, mint egy középkorú háziasszony, aki csapdába esett egy tizenkilenc éves fiú testében.
– Te meg mint egy idióta, aki csapdába esett egy idióta testében.”
„– Akik megcsalják az embert, csak egy jó seggberúgásból értenek.
– Bizony, ha megcsalnak, csakis a zéró tolerancia működik.”
„De vajon egyetlen éjszaka megváltoztathatja-e az ember életét? Azt hiszem, igen. Vagy legalábbis megváltoztathatja az irányt, amerre az élete tartott. Időre van szükségem, hogy ezt végiggondoljam. Hogy megszokjam, hogy úgy élem az életem, mintha minden nap vasárnap éjszaka lenne. De bizonyos dolgok mindig változatlanok maradnak. London, szeretlek.”
A képek a Pinterest táblámról származnak.

2018-07-16

Léggömbök Projekthét beharangozó




Sziasztok!
Néhány bloggerrel összefogva úgy döntöttünk, hogy csinálunk egy kis hírverést Hajdú-Antal Zsuszanna Léggömbök sorozatának. Ez a remek ötlet Niitaanak (Niitaabell világa) jutott az eszébe, így gyorsan össze is verbuválta a csapatot, és szépen felosztottuk egymás között, hogy kinek mi a feladata.

2018-07-13

2018-07-11

Alternatív Top5Wednesday – Jövő kötelezői

Sziasztok!
Ha szerda, akkor érkezik a szerdai top 5 rovat. A heti hivatalos GoodReads téma a jövő klasszikusai, de nekem ez annyira nem tetszett, ezért a jövő kötelező olvasmányait akartam összeírni. Aztán rájöttem, hogy ezzel is bajban leszek, mert javarészt ponyvaregényeket olvasok. Azokból pedig nem igazán kerülnek ki kötelező olvasmányok. Viszont semmiképp nem akartam kihagyni a hetet, szóval erőt vettem magamon, és megpróbáltam összeírni 5 olyan könyvet, amik kiállják az idők próbáját, és talán egyszer kötelező olvasmánnyá válik. Ez sült ki belőle.

2018-07-09

Havi ajánló – Újraolvasós kötetek



Sziasztok!
A havi ajánló rovattal, ahogy a neve is mutatja, havonta fogok jelentkezni. Ez egy GoodReads-es csoport alapján működik, ahol Trina vagy Kayla mindig megadja a hónap témáját. Itt nincs limit, így előreláthatólag maximum 10 darabot fogok összeszedni a témához illő dolgokból. A legfontosabbat pedig el is felejtettem. Ezt is Réta blogján találtam, akárcsak a Top5Wednesdayt.

2018-07-06

Steampunk Book Tag



Sziasztok!
Lassan a végére ér a Nyári Book Tag Hét. A mai napot a gőzgépek uralják, mert a Steampunk Könyves Kérdéssorra adom meg a válaszaim.
Hikari hívott ki valamikor réges régen erre a tagre, úgyhogy ideje volt már kitöltenem. Hikari válaszait >ITT< elolvashatjátok.

Gőzgép – Egy steampunk “találmány”, aminek szívesen hasznát vennéd a való életben is

A Mesterkulcsot (Vivien Holloway: Mesterkulcs; értékelésem) szívesen elfogadnám kényelmi szempontból. Viszonylag nagy házban lakunk, sok fallal, ahol sokkal könnyebb lenne a közlekedés, ha a falakon csak átlibbennék.

Űrhajó – Egy hely, ahová szívesen elutaznál, kedvenc világfelépítésed

Még mindig Westeros (George R. R. Martin: A Tűz és Jég dal sorozat) a kedvencem, nehéz a nyomába érni. Igaz, hogy nem élném túl már az első napot sem, na jó, talán Braavosban vagy a délebbi vidékeken remekül ellenék békeidőben. Kár, hogy Westeroson ritkán van béke.

Kiborg – Kedvenc, nem teljesen emberi szereplőd

Vajon Art3mis (Ernest Cline: Ready Player One) ér ide? Ő nem teljesen ember, mert egy virtuális világban élő karakter. Igazán vagány egy nőszemély, aki jól megmutatja a fiúknak, hogy egy lány is tud kemény lenni, ha a szükség úgy kívánja.
Ha nem ér, akkor Gok (Gabriella Eld: Emlékek Jordan számára; értékelésem). Mivel a Pokol uráról beszélünk, így nem lehet rá mondani, hogy ember, annak ellenére, hogy emberi alakja van. Gok egy zongorista, aki úgy csinál, mintha semmi nem érdekelné csak az, hogy begyűjtse a lelkeket. A humora pedig zseniális! Főleg ha ott van vele Rio is, na, akkor az biztos, hogy csak úgy repkednek a viccek.

Időgép – Ha neked kéne steampunk regényt írnod, mennyivel mennél távolabb az időben?

2189-as évekig mennék el, mert az olyan szép kerek szám.

Harci robotok – Kedvenc akciójeleneted, mely nem szokványos keretek között zajlott

Naomi Novik: Rengeteg (értékelésem) könyvében egy erdő ellen kell küzdeni. Szerintem ez nem éppen egy szokványos dolog, főleg, ha az az erdő velejéig gonosz és mindenféle nem normális lény támad az emberre.

Bajtárs – Melyik (nem steampunk) szereplőt tudnád elképzelni egy steampunk regény karaktereként és mi lenne a szerepe?

Aoibheann Kanet (A. M. Aranth: Oculus), a lila tornádót. A szerepe egyszerű lenne: a legjobb barátnő, akire bármikor számíthatok, még akkor is, ha a legnagyobb zűrbe keveredem, mondjuk a Mesterkulcsom miatt.

Fogaskerék – Személyek, akiket meghívsz ennek a TAG-nek a kitöltésére
⚙ Vicky (Three Point of View)
⚙ Dóri (M&G blog)
⚙ és bárki, akinek kedve van forrásmegjelöléssel

Holnapra még egy book tag lesz, és végére is értünk a Nyári Book Tag Hétnek. Ez nem azt jelenti, hogy őszig nem lesz újabb kérdéssor, hanem, hogy nem lesz olyan rendszeres, mint ebben az egy hétben. Köszönöm a figyelmet, bízom benne, hogy jól szórakoztatok olvasás közben.
A képek a moly.hu oldalról és a Pinterest táblámról származnak.

2018-07-05

Filmes Tag 2.


Sziasztok!
Folytatódik a Nyári Book Tag hét. Ezúttal nem könyves, hanem egy filmes, mozis témájú kérdéssort fogok megválaszolni. Köszönöm szépen a kihívást Zsaninak a Luthien Könyvvilága bloggerinájának. Zsani kitöltését >ITT< elolvashatjátok.
Akiket pedig kihívok a Tag kitöltésére:
⏩ AniTiger (Hagyjatok! Olvasok!)
és forrásmegjelöléssel bárki, akinek megteszik.

2018-07-04

Top5Wednesday – 2018 eddig legjobbjai


Sziasztok!
Ha szerda, akkor érkezik a szerdai top 5 rovat. Itt van a július, és időben kikerültek a témák is, szóval most nem lesz hivatalos saját listánk
Ahogy a címből is kiderül, most az eddig olvasott legjobb könyveket fogom kiemelni. Idén kicsivel több, mint 50 könyvet sikerült elolvasnom, mégis játszi könnyedséggel választottam ki az eddigi 5 kedvenc könyvem.

2018-07-03

2018-07-02

Nyári olvasmánytervek book tag


Sziasztok!
Emlékeztek még a június elején bejelentett Nyári Book Tag hétre? Nem? Nem baj, én emlékszem, és mivel megígértem ezért most le is zavarom…így egy hónappal a bejelentést követően.
A Book Tag hetet egy nyári könyves kérdősorral nyitom meg, amit AniTiger oldalán találtam, és nagyon megtetszett. Az ő kitöltését >ITT< tudjátok megnézni. A book taget Evelin, a Pergamenre hányt szavak bloggere alkotott meg, az ő kitöltését >ITT< olvashatjátok el.
Annak ellenére, hogy a tag neve nyári olvasmánytervek, én nem olyan könyveket szedek össze, miket el szeretnék olvasni, hanem olyanokat, amik az adott ponthoz eszembe jut.

2018-07-01